Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME - STARPRESS 2014 - ÎN LIMBA ITALIANA

Elena TRIFAN


Antologia scriitorilor romani contemporani din intreaga lume.
Starpress 2014
L’Antologia degli scrittori romeni contemporanei del mondo intero,
Starpress 2014

Coordonator Ligya Diaconescu

Recent, la Editura Fortuna, Ramnicu-Valcea a aparut „Antologia scriitorilor romani din intreaga lume. Starpress 2014”, editie bilingva romana-italiana, sub coordonarea Doamnei Ligya Diaconescu,  jurnalist, poet, publicist, economist, maestru Reiki.

Doamna Ligya Diaconescu este deja cunoscuta in tara si in strainatate pentru inspiratele si neobositele initiative de promovare a culturii si artei romanesti in intreaga lume, in calitate de: director al S.C. Starpress SRL Ramnicu Valcea si al Asociatiei Internationale de Cultura si Turism, „STARPRESS”,  proprietar al revistei internationale romano-canado-americane „STARPRESS”, proprietar al Centrului de Informare si Promovare a Turismului Romanesc „Starpress”, membru al Clubului de Presa Transatlantic, membru fondator al „Association des mass-medias et journalistes d’expression roumaine sans frontiere.”

Incepand cu anul 2011, pentru promovarea talentului romanilor din intreaga lume a initiat si coordonat aparitia unei serii de antologii internationale, bilingve, ale scriitorilor romani contemporani, din care au aparut pana in prezent editiile: romana-engleza, 2011, romana-franceza, 2012, romana-germana, 2013, romana-italiana, 2014.

Antologia romana-italiana, proaspat scoasa de sub tipar, are doua prefete, una semnata de Mihaela Cristescu, una de Elena Buica si doua sectiuni, una de poezie si una de proza, reusind sa stranga laolalta creatiile a treizeci si noua de autori, din care douazeci si cinci sunt poeti: Cristiana-Maria Purdescu, Virgil Ciuca, Ionela Flood, Ligia-Gabriela Janik, Daniel Ionita, Ionela Elena Ciobanu, Melania Rusu Caragioiu, Adalbert Gyuris, Mihaela Cristescu, Dorin Moldovan, Tatiana Dabija, Rodica Calota, Stefania Bicu, Elena Armenescu, Dumitru Galesanu, Daniela Bejan, Gabriela Lavinia Ninoiu, Gheorghe Vicol, Elena Trifan, Victoria Milescu, Olimpia Sava, Emil Lungeanu, Zina Bivol, Stelian Platon, Lavinia Hutisoru Dumitriu, noua prozatori: Elena Buica, Claudia Partole, Dora Alina Romanescu, Ion Croitoru, Teresia Bolchis Tataru, Tudosia Lazar, Milena Munteanu,   Andreea Elisa Roff, Elena Adriana Raducan, si cinci cuprinsi in ambele sectiuni: Ligya Diaconescu, Ioan Adrian Trifan, Mariana Zavati Gardner, Luca Cipolla, Iacob Cazacu-Istrati.

Autorii, persoane de varste si de profesii diferite, majoritatea de origine romana, selectati pe principiul calitatii, traitori in Romania sau in Republica Moldova, Germania, Italia, Anglia, Statele Unite, Canada, Australia, sunt uniti de licarul harului dumnezeiesc, de dragostea fata de pamantul romanesc si fata de limba romana.

O aparitie singulara si binevenita in paginile cartii o constituie domnul Luca Cipolla, „italiano vero”, nascut la Milano, impatimit de Romania si limba romana, poet, prozator, traducator din romana in italiana si din italiana in romana.
Sub magia cuvantului spatiile parca se comprima si cartea Doamnei Ligya Diaconescu ni-i aduce vii in fata, ca niste zvacniri de inteligenta si talent, cu gandurile, sentimentele, atitudinile si aspiratiile lor,  intr-o diversitate de profiluri spirituale individuale, care ca intr-un joc de puzzle se imbina intr-un profil spiritual colectiv.

Gratie Doamnei Ligya Diaconescu, „Antologia scriitorilor romani contemporani din intreaga lume. STARPRESS 2014”  va fi amplu mediatizata in tara, in mod deosebit la Mangalia unde va avea loc si premierea Concursului International de Poezie si Proza STARPRESS, 2014, cat si in strainatate, Toronto, Sydney, Viena, Londra si la Roma, cu ocazia intalnirii romanilor din diaspora, „CALLATIS”, din luna septembrie 2014.   
 
Cartea ramane un mesager si un simbol al harului revarsat in cuvant, indiferent de locul si timpul unde a rasarit, al creativitatii si expresivitatii limbii romane, al legaturii romanilor de pretutindeni, al relatiilor culturale romano-italiene, un fapt de noblete sufleteasca si literara, o raza de lumina intr-o lume in care aprecierea si promovarea valorilor se tot intuneca.

Aparitia ei ne-a creat o emotie vie, modesta si sincera, ne-a intarit convingerea ca pretutindeni exista oameni dispusi sa isi valorifice talantul dat de Dumnezeu, sa comunice in limba lui Mihai Eminescu si a lui Dante Alighieri, ca o dovada permanenta a latinitatii a doua limbi surori.

 Ganduri de recunostinta si de admiratie se indreapta catre toti cei prezenti in paginile ei, autori si traducatori, slujitori ai artei cuvantului, si in mod deosebit catre Doamna Ligya Diaconescu, personalitate complexa, care prin munca, talent si pasiune, a reusit sa ofere lumii intregi inca o dovada a frumusetii morale si spirituale a poporului roman, spre o mai buna si corecta inscriere a acestuia in patrimoniul universal de valori.     
-----------------------------------
Elena TRIFAN
martie 2014


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page