Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" ; Conducatori dupa "Inima oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14)


„... Si a zis Domnul catre Samuel: „Scoala-te si unge-l pe David, caci el este bun! ..." (1 Regi 16:12).

(Continuare din numarul anterior)

Iosua cucereste Ierihonul dupa planul lui Dumnezeu

Marea cetate a Ierihonului era incuiata si intarita puternic de frica lui Israel. Nimeni nu putea intra in ea si nimeni nu putea iesi. Erau ziduri puternice, care inconjurau cetatea. „Atunci a zis Domnul catre Iosua: „Iata, Eu voi da in mainile tale Ierihonul, pe regii lui si pe puternicii lui" (cf. Iosua 6:1-2). Dupa porunca Domnului, Iosua a inconjurat cetatea Ierihon in sase zile, cate o data pe zi. Inconjurarea s-a facut cu Chivotul Domnului si sapte preoti, care purtau sapte trambite sfinte, iar cei inarmati mergeau inaintea Chivotului. Preotii si cei inarmati sunau din trambite in mers si nu strigau.

Iosua a atentionat poporul ca cetatea va fi sub blestem si sa nu se atinga de lucrurile date spre pieire, ca nu cumva blestemul sa vina si asupra taberei lui Israel (cf. Iosua 6:17-19). Lucrurile erau sub blestem din cauza idolilor la care se inchinau locuitorii Ierihonului si pentru ca poporul sa nu ia nimic din prazile de razboi.

A saptea zi, Domnul a poruncit lui Iosua sa inconjoare Ierihonul de sapte ori, sunand preotii si cei inarmati din cele sapte trambite, iar a saptea oara, cand au inconjurat cetatea, Iosua le-a zis: „Strigati, ca v-a dat Domnul cetate!" (cf. Iosua 6:3-16). „Atunci au trambitat preotii din trambite. Si, cum a auzit poporul glasul de trambita, a strigat tot poporul impreuna cu glas tare si puternic si s-au prabusit toate zidurile imprejurul cetatii pana la temelie si a intrat tot poporul in cetate, fiecare din partea unde era si au luat cetatea" (Iosua 6:20).

De mentionat istoric.

Cercetarile arheologice au constatat ca Cetatea Ierihon avea doua randuri de ziduri, exterior si interior si ca ele, intr-adevar, s-au prabusit pe propriile lor temelii! Iar, cu privire la aceasta daramare, au existat multe speculatii in istorie, ca a fost un cutremur puternic, pe de alta parte facandu-se referire la strigatul puternic, multiplu si simultan al multimii, care a dus la daramarea zidurilor.

Ca raspuns speculatiilor: chiar daca se presupune ca a fost un cutremur, este vorba ca nu putea sa-l faca decat Dumnezeu, astfel incat sa mearga numai pe linia zidurilor care inconjurau Ierihonul si sa nu afecteze nimic altceva! Iar cu privire la strigat, putem spune ca atunci i-a descoperit Dumnezeu omului pentru prima oara fenomenul de rezonanta! Aceasta cucerire a regatului Ierihon, de catre Iosua cu Israel, a avut loc in secolul al IX-lea inainte de Hristos, cand Hiel din Betel a incercat sa rezideasca Ierihonul (vezi 3 Regi 16:34)

Asa a cucerit Iosua Navi marele Ierihon in ascultarea de planul Domnului Dumnezeu, de a inconjura cetatea cu Chivotul Domnului si sunand din sapte trambite din corn de berbec (cf. Iosua 6:4), iar la a saptea zi de inconjurare a cetatii si la a saptea sunare din trambita si la strigatul poporului zidurile s-au daramat din temelie si poporul a intrat in cetate (cf. Iosua 6:20). Asa a dat Domnul Dumnezeu marele oras Ierihon in stapanirea lui Israel. Ce cuceriri miraculoase, fara arme sau rachete!

Iosua cucereste nordul Palestinei. Luptele de la apele Merom. Inceperea stapanirii Canaanului

Dupa ce a auzit Iabin, regele Hotarului, de cuceririle lui Iosua cu Israel, a trimis vestea la regii din apropiere si indepartare pana la Canaaneii din rasarit,in pamantul Mitpa. Acestia au venit cu regii lor, popor mult ca nisipul de la marginea marii, si s-au asezat la apele Merom, ca sa se lupte cu Israel.

Atunci l-a incurajat Domnul pe Iosua din nou, zicandu-i: „Nu te teme, ... caci maine pe vremea aceasta ii voi da pe toti aceia fiilor lui Israel..." Astfel, Iosua cu tot poporul bun de lupta a plecat si el la apele Merom unde i-a dat Domnul Dumnezeu pe toti in stapanirea lui Israel. La vremea aceea, a luat Iosua si Hotarul, care fusese pana atunci capul tuturor regatelor (cf. Iosua 11:1-14). Iosua a continuat cuceririle miraculoase mai departe, pana ce a luat aproape tot pamantul Canaan poruncit de Domnul lui Moise, pe care l-a impartit fiilor lui Israel prin sorti, si asa s-a linistit pamantul de razboi (cf. Iosua 11:15-23). Numarul total de regi, cu care s-au luptat Iosua si Israel si i-au cucerit, a fost: de treizeci si unu de regi, cu toate regatele sau cetatile lor! (cf. Iosua 12:24).

Adunarea poporului. Sfaturile si binecuvantarile lui Iosua

Astfel, Iosua ajungand in varsta inaintata, dupa ce Domnul a daruit pace indelungata lui Israel, in pamantul fagaduintei Canaan, si dupa instiintarea Domnului, Iosua a adunat poporul Israel cu toti mai marii lor si le-a zis: „Eu am imbatranit si sunt inaintat in varsta; ...Voi ati vazut ce a facut Domnul Dumnezeul vostru inaintea fetei voastre cu toate aceste popoare, caci Domnul Dumnezeul vostru Insusi S-a luptat pentru voi. Eu v-am impartit prin sorti popoarele acestea, ... toate popoarele pe care eu le-am cucerit de la Iordan pana la Marea cea Mare de la apusul soarelui".

Apoi le-a zis: ca Domnul Dumnezeul vostru va fi si pe viitor cu voi in stapanirea tarii, si sa se sileasca sa implineasca legea lui Moise si sa nu intre in legatura cu popoarele idolatre, ci sa va lipiti de Domnul Dumnezeul vostru, si sa iubiti pe Domnul Dumnezeul vostru (cf. Iosua 23:1-11). In continuare, Iosua a zis poporului ca: toate fagaduintele Domnului s-au implinit in fata lor, si se vor implini si mai departe pentru Israel, iar de se vor alatura popoarelor si vor sluji idolilor lor, altor dumnezei, Domnul se va mania pe ei si vor putea pierde tara bogata pe care Dumnezeu le-a dat-o (cf. Iosua 23:12-16).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page