Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ultimii supravietuitori ai Gulagului romanesc

Autor: Cristina PUSCAS

Cativa dintre supravietuitorii temnitelor comuniste din Romania s-au reunit pentru a-si comemora colegii de detentie care au murit si suferit pentru idealurile si credinta lor. Printre cei care au depus o coroana la troita ridicata in scuarul din fata scolii cu clasele I-VIII "Oltea Doamna" din Oradea l-am remarcat si pe Lucian Silaghi, cel mai tanar dintre cei 300 de membri ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici Filiala Bihor... Din cei 300 de membri ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici Filiala Bihor, doar 20 au participat la slujba de pomenire a martirilor perioadei comuniste, oficiata la Biserica Ortodoxa "Sfanta Treime" Oradea.

Potrivit informatiilor oferite de catre presedintele AFDP Bihor, Constantin Nistorica, aproximativ 2.000 de bihoreni au luat calea inchisorilor si coloniilor de munca instituite de catre noul regim democrat-popular instaurat in Romania dupa Al Doilea Razboi Mondial. La umbra faimosului articol 209 din Codul Penal al acelor vremuri au fost condamnati sute de detinuti la cate 25 de ani munca silnica. Insa, majoritatea dintre ei au fost privati de libertate in baza unor masuri administrative.

In ceea ce priveste fostele elemente ostile principiilor socialiste, acestea proveneau din toate categoriile sociale: de la elevi, studenti, cadre militare, preoti la agricultori. Orice pretext era bun pentru a arunca in temnita o persoana care nu raspundea pozitiv mesajelor de propaganda. Ascultarea unor emisiuni de radio, citirea unor carti interzise, raspandirea de carti religioase, intalnirile cu prietenii, oficierea unor slujbe religioase, dar si ajutarea fugarilor din munti sau atacarea unui convoi de securisti care transportau detinuti politici sunt cateva dintre capetele de acuzare care au stat la baza condamnarii fostilor detinuti politici bihoreni. Opozantii bihoreni ai regimului comunist au cunoscut reeducarea de la Pitesti, dar si cumplitele inchisori de la Aiud, Gherla, Sighet si, nu in ultimul rand, Oradea. "Penitenciarul Oradea avea celule groaznice. Pe jos era doar ciment. O celula avea 3 pe 3 si era pentru doua - trei persoane. Nu erau paturi, numai o rogojina rapciugoasa. Nu era nicio sursa de caldura. Primeam doar terci, o mamaliga subtire", ne-a declarat Elena Suciu, care a petrecut un an prin Penitenciarul Oradea, Jilava si Mislea doar pentru vina ca ar fi avut printre cunostinte membrii unei organizatii subversive. Universul concentrationar romanesc s-a "remarcat" prin cele mai cumplite metode aplicate detinutilor.

Fiecare inchisoare avea o "neagra" unde detinutii care nu se supuneau rigorilor din interior erau inchisi zile in sir, fara mancare, lumina, in aceasta celula nu exista pat, iar in interior era in permanenta apa. Existau dulapuri care, din exterior spre interior, aveau batute cuie, iar detinutii recalcitranti erau inchisi in aceste morminte de lemn. Imaginatia tortionarilor nu avea limite, pentru a-i determina sa semneze marturiile confectionate de catre securisti, detinutilor li se prindeau intre degetele de la mana stanga creioane, dupa care li se aplicau o manusa care le strangea falangele pana la strivire. La cei 17 ani pe care ii avea, Ioan Lascu isi aminteste de celebra tortionara de la Penitenciarul Timisoara, lt. maj. Nedici Vidosava. "Era o femeie frumoasa, insa am auzit ca avea metode cumplite de torturare a barbatilor. Printre metodele favorite era bataia la testicule", ne-a povestit Ioan Lascu. Ororile prin care au trecut fostii detinuti politici bihoreni nu se opresc aici. Dupa eliberare au fost urmariti pana in 1989, nu au mai putut profesa in domeniul in care s-au pregatit, fiind mereu hartuiti pentru a deveni informatori.

Multi dintre ei au decedat in inchisori, pentru ei fostii lor colegi de carcera au tinut ieri un moment de reculegere. In prezenta preotului Aurel Puscas, parohul Bisericii Ortodoxe "Sfanta Treime", s-a oficiat un Te Deum, dupa care cei prezenti la manifestare au depus o coroana la troita ridicata in scuarul din fata scolii cu clasele I-VIII "Oltea Doamna" din Oradea.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page