Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DPRRP - Eveniment cu ocazia Martisorului în SpaniaAsociatia Suflet Romanesc – Alma Rumana, Valencia
 

Martisorul, sarbatoare specifica romanilor, celebreaza venirea primaverii. Traditionalele fire impletite cu alb si rosu, cu deosebite semnificatii relationate cu renasterea naturii si traditiile agrare, obiceiuri vechi de peste 8000 de ani pe meleagurile romanesti, erau nelipsitele cadouri pe care, in copilarie, le faceam celor dragi la 1 martie. Din pacate, departe de tara, copiii nostri nu beneficiaza de aceeasi atmosfera de sarbatoare care noua ne umplea sufletele de bucurie si energie. Tocmai de aceea, in incercarea de a reda macar o particica din aceasta atmosfera, si mai ales din dorinta de a nu ne pierde traditiile si radacinile si pentru a le promova in tara noastra de adoptie, Spania, Asociatia Suflet Romanesc – Alma Rumana din Valencia a organizat o serie de ateliere si activitati dedicate martisorului, aceasta serie fiind incheiata de o serbare desfasurata in dimineata zilei de 1 martie 2014.

Realizata cu sprijinul Platformei pentru Emigranti Valencia, serbarea a fost un excelent prilej de a rememora frumoasele noastre traditii si obiceiuri, dar si un cadou exceptional oferit de catre cei mai micuti din grupul nostru parintilor si tuturor celor prezenti. Intre legenda si istorie, traditie si obiceiuri moderne, momente presarate cu poezii, cantece si dansuri populare romanesti, mari si mici, au transmis cu orgoliu audientei ca sunt mandri de lor mostenirea culturala. Acest fapt se datoreaza, in mare parte, si participarii lor in proiectul “Romanie, vatra de dor”  finantat in perioada iunie-decembrie 2013  de catre   Ministerul Afacerilor Europene prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni si implementat de catre Asociatia Suflet Romanesc Alma Rumana Valencia. Desi finantarea s-a terminat, proiectul continua in cadrul asociatiei sub indrumarea instructorului coregraf Mariana Ureche Ardelean care, in mod voluntar si cum multa daruire, este pilonul central al activitatilor realizate.

Activitatea din 1 martie a fost onorata de prezenta domnului Radu Catalin Mardare, consul al Romaniei la Castellon, care a tinut sa multumeasca in mod personal tuturor celor care au facut posibila reusita activitatii si, cu aceasta ocazie, a inmanat reprezentantilor asociatiei noastre, din partea domnului Ion Vilcu, Ambasador al Romaniei la Madrid, o scrisoare de felicitare pentru munca si efortul depus in mod voluntar in cadrul asociatiei.

Si cum anul acesta 1 martie a coincis cu sarbatorirea Carnavalului pe plan local, dupa amiaza, pentru al patrulea an cosecutiv, Asociatia Suflet Romanesc – Alma Rumana a participat atat la parada asociatiilor cat si la targul artizanal organizat in cartierul valencian Ruzafa. Timp de mai bine de doua ore, pe tot parcursul paradei, imbracati in frumoasele noastre costume populare si insotiti de ritmurile muzicii populare din diferite zone ale Romaniei, membrii asociatiei au fluturat drapelul romanesc, au cantat si au dansat, oferind un adevarat spectacol, apreciat si aplaudat indelung de toti cei prezenti.

            In paralel, in targul organizat timp de doua zile cu ocazia Carnavalului, pentru prima data a fost deschis un stand in care toti cei doritori, au putut incerca traditionalele sarmale, chiftele, clatite, gogosi sau placinte, toate pregatite din timp de catre voluntarii nostri.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page