Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Biroul Permanent al Senatului va fi convocat luni în urma demisiei lui Crin Antonescu de la sefia institutiei


Biroul Permanent al Senatului va fi convocat, luni, pentru a lua act de vacantarea functiei de presedinte al Senatului in urma demisiei liberalului Crin Antonescu si pentru a dispune ca unul dintre vicepresedintii Senatului sa preia atributiile acestuia pana la alegerea, de catre plen, a unui nou presedinte.
Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a explicat ca primul pas procedural il reprezinta publicarea in Monitorul Oficial a vacantarii functiei de presedinte al Senatului.
"Se publica in Monitorul Oficial. Daca domnul Antonescu nu va desemna un inlocuitor dintre vicepresedintii Senatului, atunci Biroul Permanent va lua o decizie in acest sens. Ulterior, liderii grupurilor parlamentare vor putea veni, fiecare in parte, cu cate o propunere de candidat, acestea fiind supuse votului plenului Senatului. Voiam sa convocam Biroul Permanent maine, dar am decis sa il convocam, pana la urma, saptamana viitoare. Cinci membri ai conducerii Senatului vor convoca, luni, Biroul Permanent si vor propune pe ordinea de zi alegeri pentru functia de presedinte al Senatului", a spus Chelaru, marti seara, pentru AGERPRES.
Potrivit Regulamentului Senatului, calitatea de presedinte al Senatului inceteaza, inainte de expirarea mandatului de patru ani, ca urmare a pierderii calitatii de senator, a demisiei din functie sau a revocarii, pe perioada vacantei functiei de presedinte al Senatului, atributiile acestuia fiind indeplinite de unul dintre vicepresedinti, desemnat de catre Biroul Permanent.
Potrivit articolului 24 din Regulamentul Senatului, presedintele Camerei Superioare a Parlamentului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt inscrise, in ordinea descrescatoare a marimii grupului parlamentar, numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de liderii grupurilor parlamentare, fiecare grup putand face o singura propunere in acest sens.
Este ales presedinte al Senatului candidatul care a intrunit, la primul tur de scrutin, votul majoritatii senatorilor prezenti. Daca niciun candidat nu a intrunit numarul de voturi necesar, se organizeaza noi tururi de scrutin, la care participa fie primii doi candidati care au obtinut cel mai mare numar de voturi, fie cei care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, fie primul clasat si toti ceilalti candidati care s-au plasat pe locul al doilea, la egalitate de voturi.
Dupa alegerea unui nou presedinte al Senatului se renegociaza, daca este cazul, repartizarea celorlalte functii din Biroul Permanent astfel incat acesta sa reflecte configuratia politica rezultata din alegeri.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a demisionat marti, in plenul Parlamentului, de la sefia Senatului.
Anterior, intr-o interventie de la tribuna, Antonescu ii ceruse premierului Victor Ponta sa demisioneze impreuna ca semn ca USL nu mai exista.
AGERPRES/ (AS - autor: Catalina Barbu, editor: Mihai Simionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page