Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CORUPTI PANA-N MADUVA

 

In Romania, tocmai a fost descoperit locul geometric in care mica coruptie, coruptia mijlocie si marea coruptie si-au dat mana, generand o adevarata coruptie de sistem. Intr-un oras mai din sudul hartii, primarul este retinut de DNA pentru grave fapte de coruptie. Ceea ce a urmat este uluitor. Consiliul Local, intrunit de urgenta, il declara pe edil cetatean de onoare al urbei.

***

Primarul unui alt oras sudic este retinut de aceeasi DNA, in „deplasare", sub aceleasi acuzatii. Ceea ce urmeaza este chiar mai senzational, pentru ca implica nu doar colegii de conducere si de partid, ci straturi populare mult mai largi - un miting de sprijin la care participa salariatii primariei, colegii de partid, „popor, prostime", vorba clasicului! Am vazut scene de la miting la televizor si ma frecam la ochi, spunand ca am halucinatii. Se sparie gandul! Daca atat de iubitii edili ar fi apartinut opozitiei, inca as mai fi inteles cumva aceste absurde manifestari de solidarizare, ca doar auzim toata ziua despre politizarea Justitiei.

Dar despre ce politizare ar putea fi vorba in aceste doua cazuri, devreme ce ambii primari apartin principalului partid de la guvernare, acuzat de adversari ca ar controla, laolalta cu presedintele, DNA? Ar fi riscat institutia cu pricina, fie independenta cu adevarat, fie dependenta politic, asemenea gesturi, daca n-ar fi avut probe sau macar suspiciuni intemeiate ca edilii cu pricina si-au bagat mainile pana la cot in banul public si au intins mana la consistente sume poreclite mita? Sa fim seriosi!

Bineinteles, pana cand se va pronunta Justitia asupra vinovatiei celor doi arestati sau pana isi vor dovedi acestia nevinovatia in fata aceleasi Justitii, suntem in faza acuzatiilor si a suspiciunilor, indiferent de numarul de probe adunate deja de DNA. Problema care se pune este aceea ca singura Justitia poate decide acest lucru, iar manifestarile evocate la inceputul textului reprezinta grave intruziuni in activitatea acesteia, presiuni incalificabile si de neregasit nicaieri in lumea civilizata.

Pana cand se va pronunta Justitia, ramanem insa cu faptele, incredibile, dar care marturisesc dramatic despre nivelul pana la care a putut cobori spiritul public bastinas. Orice mi-as fi putut imagina, dar sa apelezi la protestul civic si la conceptul de „onoare" pentru a proteja coruptia si pe corupti n-as fi crezut ca suntem in stare. Cat de tulburate, cat de rasturnate cu cracii in sus pot fi niste valori ce pareau sigure, indiscutabile, pentru a se petrece asa ceva?

E uluitor, jenant si jegos si aproape ramai fara cuvinte. In Romania tocmai s-a petrecut o transmutatie alchimica, a fost descoperit locul geometric in care mica coruptie, coruptia mijlocie si marea coruptie si-au dat mana producand o veritabila coruptie de sistem, in care coruptii si corupatorii par sa se fi imbratisat pentru eternitate, in care spiritul civic a fost spectaculos deturnat impotriva civismului insusi. In opinia mea, am intrat deja in metastaza si chiar nu vad ce operatie miraculoasa ne-ar mai putea salva. si, apoi, ne mai miram ca Europa nu doar ca „sta cu ochii pe noi", dar deja ne priveste ca pe un fel de corp strain si periculos pentru propria sa integritate.

Liviu ANTONESEI

8 Martie 2010

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page