Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Evenimentele din Crimeea arata necesitatea solutionarii rapide a problemei transnistrene, sustine ambasadorul Ucrainei la Bucuresti


Evenimentele actuale din Crimeea si din jurul acesteia reprezinta un argument in plus pentru solutionarea cat mai rapida si a problemei transnistrene, a afirmat marti ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Ucrainei in Romania, Teofil Bauer.
''In prezent nu avem informatii potrivit carora in Transnistria ar avea loc miscari de trupe sau alte activitati de acest gen, dar ceea ce se intampla in Crimeea si in jurul ei este un argument in plus pentru solutionarea cat mai rapida si a problemei transnistrene. In primul rand, aceasta ar aduce mai multa stabilitate in zona si noi suntem co-interesati sa fie stabilitate pentru ca si acolo (in Transnistria) Ucraina are o comunitate importanta'', a spus diplomatul ucrainean, intr-o conferinta de presa consacrata situatiei actuale din Ucraina.
In plus, el a tinut sa accentueze ca in actuala perioada foarte importanta pentru Ucraina a fost sustinerea din partea presei internationale, inclusiv a celei romane. Kievul saluta pozitia de sustinere a suveranitatii si integritatii teritoriale ale Ucrainei exprimata de presedintele Traian Basescu si de Ministerul de Externe roman - a continuat Teofil Bauer.
In cadrul conferintei de presa, el a insistat ca Ucraina face in prezent toate eforturile diplomatice si politice pentru a convinge partea rusa sa renunte la actiunile agresive care duc la escaladarea situatiei in Crimeea si, in paralel, fortele armate ucrainene sunt la nivelul maxim de alerta. ''Toate autoritatile ucrainene fac eforturi pentru a nu raspunde la provocarile partii ruse si se face tot posibilul pentru a se reactiona adecvat in cazul escaladarii situatiei actuale'', a spus ambasadorul ucrainean.
El a reamintit ca Parlamentul de la Kiev a lansat un apel catre comunitatea internationala in care se afirma ca actiunile Rusiei, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, sunt inacceptabile si ca intre Rusia si Ucraina este inca in vigoare un acord de prietenie si buna-vecinatate, actiunile partii ruse fiind in aceste conditii cu atat mai condamnabile.
De asemenea, legislativul ucrainean a facut un apel catre partile semnatare ale Memorandumului de la Budapesta din 1994 in care se solicita trimiterea in Ucraina a unor misiuni speciale pentru a cunoaste situatia reala din teren.
Parlamentul ucrainean a reafirmat in ultimele zile ca republica autonoma Crimeea este parte a teritoriului Ucrainei si, deci, acolo, Constitutia ucraineana si legile ucrainene sunt suverane, fiind imposibila organizarea unui referendum care nu ar respecta aceste legi. ''Vreau sa subliniez ca numai parlamentul Ucrainei se poate adresa unei terte parti pentru a interveni sau nu. Autoritatile care sunt acum la Kiev sunt absolut legale'', a insistat ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Ucrainei la Bucuresti.
AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page