Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MARTISORUL FRUMUSETII DESAVÂRSITE: FECIOARA-FEMEIA-MAMA

Gheorghe Constantin NISTOROIU


 Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu Tine. Binecuvantata esti Tu intre Femei!” (Urarea Arhanghelului Gavriil catre Fecioara Maria)

 

 „IUBIREA EXISTA IN INIMA MEA, E INVINCIBILA,  E O LUMINA CE NU POATE FI STINSA NICI DE DEZAMAGIRI, NICI DE DEZILUZII, NICI DE NEINCREDERE, NICI DE NEINTELEGEREA OMENIRII. CREDINTA CU CARE MERG MAI DEPARTE ESTE MAI PUTERNICA DECAT TOATE CELE; INVINCIBILA, PUTERNICA, DE NEINVINS; ARMURA CARE MA FERESTE DE NEDREPTATILE VIETII...” ( Regina MARIA a DACOROMANIEI)

 

In Tara Bucuriei a Daciei Mari in care a odraslit Nemurirea, in Neamul in care a inverzit si canta Primavara, in Natia in care a inflorit prima oara Dorul, in Vatra Carpatina in care s-a aprins si arde Soarele, ca-n Painea aburinda a impartasirii, in Patria in care musteste rodul harului deplin, ca-n Strugurele jertfelnic al Vitei alese, in Semintia ca leagan al dumnezeirii, in Hotarul cu Cetati al omeniei sfinte, in Tinutul sacru in care se preumbla surazand binecuvantarea, in privirile Zarilor zalmoxiene in care se rasfata de-a pururi lumina, in cugetul Sibilelor pelasge in care s-a intrupat Profetia, in bratele Vesniciei in care se leagana Nemarginirea, de-a lungul si de-a latul ei, Frumusetea si-a tesut sufletul din mireasma diafana a Naturii plina de sarbatoare si din siragul de stele ce poleieste bolta albastra de Voronet, se rostogoleste ca-ntr-o imbratisare insetata de Dor, Cantarea lor, ca o Cantare a Cantarilor - Icoana a tuturor celor inflacarati de vapaia focului din inima lor.

 

Toti indragostitii cuminecati din potirul cu dor si logoditi cu anafura frumusetii pure sunt Mirii iubirii dragostei lor. In Tara in care de peste veacuri, „Codru-i frate cu Romanul”, fiecare fiinta in sine aduce un prinos de slava, de cinstire si de recunostiinta Poemului Iubirii:

 • Fiecare Cer angelic vadit imbujorat, pregateste princiara Caleasca de Aur, aleasa sa poarte Mirii luminii ce si-au brodat taina trairii lor dragi in legamantul de soapta plin de azur.
 • Fiecare zambet de Soare pune fiorul lui segalnic in obrajii catifelati de trandafir ai frumoaselor si invincibilelor Amazoane dace.
 • Fiecare Nour calator poarta in caierul sau de nea, Dorul din care se toarce Iubirea, aceasta Marama celesta a sufletului dumnezeiesc.
 • Fiecare leganare a Lunii e ca o unduire serafica, ca un joc al imbratisarii celor ce se daruiesc intru totul si de-a pururi Iubirii.
 • Fiecare Curcubeu isi surprinde fruntea de raze in altitele iilor regalelor Fecioare in care infloresc mugurii atator si-atator chemari.
 • Fiecare tresarire de Zari e ca un chiot de raze ce se zbenguiesc in suvitele de soare ale frumoaselor Fecioare dace.
 • Fiecare soapta de Rau leganata-n suspinul Salciile duioase se alina in surasurile Fecioarelor danubiene, suind ca un regal recital in inimile lor doldora de dor si straluciri.  
 • Fiecare adiere de Vant se prinde ca o hora in gandurile lor de matase, despletindu-le cositele ingemanate in casmirul de vise sperate.
 • Fiecare freamat smerit din amvonul Codrului e ca o partitura de madrigal medieval ce tresalta sub bagheta inserarii in acordul ultimelor straluciri peste care rasuna preadulcea lor dorinta.
 • Fiecare mireasma a Florilor e ca o Dumbrava minunata peste care au inmugurit visarile, peste care au inverzit asteptarile, peste care au inflorit intalnirile, peste care s-au leganat dorururile, peste care s-au imbratisat chemarile, peste care au rodit si rodesc binecuvantarile.
 • Fiecare Salcam dantelat si-a aprins candelabrele sale sacre sa-si ninga mirul credintei peste cei care devin deofiinta divina.
 • Fiecare Brad verde, temerar le prinde de cer ca-ntr-un inel de logodna, taina nadejdii impartasirii lor.
 • Fiecare Trandafir majestuos isi prelinge parfumul suav din petalele purpurii, peste margaritarele de roua, ce se prind ca niste rubine in cununa sufletului lor romanesc.
 • Fiecare falnic Stejar rasare ghinda radacinilor sale ce se infig ca o vesnicie in vatra zamislirii iubirilor aprinse.
 • Fiecare Cires gatit de sarbatoare isi scutura corola peste dorul lor, brodandu-le sufletele pe borangicul cald al clarului de luna.
 • Fiecare Liliac se prinde ca o brosa de turcoaz pe umerii de nard ce le poarta destinul ca o predestinare a trairii lor sublime.
 • Fiecare Mar inflorit ce cuprinde in ramurile sale surasul serafic de Sus si zumzetul preaharnicutelor albine, rasuna ca o Romanta de dragoste in piepturile celor care tresalta si canta.
 • Fiecare Tei fastuos urzit din scanteierea Zorilor isi scutura carliontii de aur peste trupurile imbratisate ale celor ce-si traiesc poezia Dorului.
 • Fiecare Iarba verde de-acasa isi intinde covorul fascinant faurit sub pasii celor care in zborul lor angelic, deja nu mai ating pamantul...
 • Fiecare Plop tasnit ca o strigare spre cer, cu frunzele-n tremur ca inimile celor indragostiti transmite fiorul in mainile si-n privirile celor ce se sorb insetati si se-ating cu flacari. 
 • Fiecare Stanca solitara isi inclina fruntea carunta si semeata spre a-i primi ca intr-un sanctuar pe sacerdotii marturisirii ce-si oficiaza taina dragostei lor sub cununa Neamului.
 • Fiecare Vita de vie vibreaza in marama princiara de borangic undele soaptelor de ingeri pe care apoi le brodeaza in firida de nectar: fie un cotnar al zambetului fie o aprindere a rubiniului-dor.
 • Fiecare Floare a soarelui vrajita de apoteoza Luceafarului ei se aprinde in mirul facliei de nunta ca o slavita binecuvantare, alesilor.
 • Fiecare Papadie este un policandru in miniatura al pamantului in care se reflecta ca o constelatie candoarea frumoasei Fecioare.
 • Fiecare gingasa Caprioara se adapa din unda cristalina de rau a Dorului in care s-a oglindit de-atatea ori chipul dragalas al Cosanzenei in cautarea Mirelui soartei ei harazit.
 • Fiecare Femeie este un Dor si din dorul ei cel mare se nasc si traiesc toate celelalte doruri.
 • Fiecare Femeie iubitoare este un Poem de dragoste, care face din fiecare barbat indragostit  un poet sublim.

 

In fiecare Ruga aprinsa de har sunt Psalmii de lumina ai Fecioarei, Psalmii de Dor ai Femeii si Psalmii de jertfa ai Mamei. In Focul fiecarei Femei se aprind de lumina cantarii dealurile si campiile, muntii si izvoarele, doinele si baladele, cerul si pamantul, soarele si stelele, luceafarul si dragobetele. In Dorul fiecarei Mame se intrupeaza Cuvantul lui Dumnezeu, se oglindeste frumusetea Fecioarei Maria, se cumineca Sfintii Neamului, se infasa toate graiurile nerostite, se rostesc toate leganarile din vis, ganguresc toate gandurile serafic-inmugurite, chicotesc toate cuvintele slavit-inflorite, dantuiesc toate visele imbobocite, tresalta toate alinarile ce suspina, se cuprind toate leganarile, se imbratiseaza toate nazuintele, se infiripa toate cautarile, se tes toate asteptarile, se logodesc toate implinirile.

 

Si totusi, fiecare Femeie se zamisleste, traieste, iubeste si se implineste doar prin dragostea Barbatului ales.

 

v  Alta este Nasterea decat cea in care ai fost zamislit.

v  Alta este Cresterea decat cea din pridvorul prejudecatilor.

v  Alta este Educatia daca ai implinit: „cei sapte ani de-acasa.”

v  Alta este Chemarea decat cea pe care adesea o cauti.

v  Alta este Alegerea decat cea pe care indelungat o astepti.

v  Alta este Chemarea pe care parca de loc n-o de auzi.

v  Alta este Alegerea pe care intentionat te faci ca n-o vezi.

v  Alta este Calea pe care nu mergi, decat drumul pe care cazi.

v  Alta este Tineretea decat cea in care mereu imbatranesti.

v  Alta este Viata decat cea pe care permanent o risipesti .

v  Alta este Credinta inaltatoare decat cea de loc netraita.

v  Alta este Nadejdea tariei decat cea in care nu mai speri.

v  Alta este Dragostea decat cea pe care ti-o inchipuiesti.

v  Alta este Iubirea cea aleasa pentru Dumnezeu.

v  Alta este Dragostea cea traita pentru Neam.

v  Alta este Milostivirea cea pentru aproapele tau.

v  Alta este Frumusetea decat cea care te schimonoseste.

v  Alta este Suferinta decat cea plina de durere.

v  Alta este Bucuria pe care o darui decat lauda pe care-o astepti.

v  Alta este Iertarea din har decat cea pe care n-o poti uita.

v  Alta este Uitarea pentru raul de care nu-ti mai amintesti.

v  Alta este Tineretea senectutii, alta imbatranirea devreme.

v  Altul este Adevarul adevarat decat cel cuibarit in mintea ta.

v  Altul este Binele care-l faci decat cel pe care-l primesti.

v  Altul este Destinul jertfei sfinte decat umila soarta a resemnarii.

v  Altul este Sensul trairii depline decat trecutul gol al existentei.

v  Altul este Zborul inaripat decat saltul cu aripile frante.

v  Altul este glasul inimii decat galceava ratiunii mandre.

v  Altul este Dorul pentru cel Drag, decat cel drag dorului tau.

 

     TUTUROR FECIOARELOR, FEMEILOR SI MAMELOR,

     CINSTIRE SI MAI PRESUS DE TOATE IUBIRE!

     + Sf. Cuv. Marturisitori Procopie si Talaleu.

--------------------------------------------------------------

A consemnat,

Gheorghe Constantin NISTOROIU

27 Faurar-2014.

Dacoromania-Brusturi-Neamt.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page