Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Titus Corlatean si secretarul general al NATO au discutat la Bruxelles despre situatia din Ucraina


Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a avut luni, la Bruxelles, o intrevedere cu Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, la Cartierul General al Aliantei, dupa participarea la reuniunea extraordinara a ministrilor afacerilor externe din statele membre UE, tema principala a intalnirii a constituit-o situatia din Ucraina si implicatiile asupra securitatii regionale si europene.
Foto: AGERPRES FLUX / ALEX TUDOR
Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Titus Corlatean a reafirmat sprijinul ferm al Romaniei fata de pozitia comuna adoptata la 2 martie 2014 de catre Consiliul Nord-Atlantic, care condamna actiunea militara a Rusiei din regiunea ucraineana Crimeea, reitereaza sprijinul Aliatilor pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si face un apel la Rusia pentru respectarea angajamentele asumate in plan multilateral si bilateral fata de Ucraina.
De asemenea, Corlatean a reiterat necesitatea respectarii regimului juridic in vigoare, acceptat de catre Ucraina, cu privire la stationarea trupelor straine care se afla in prezent pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.
In discutia cu secretarul general al NATO, seful diplomatiei romane a accentuat necesitatea respectarii de catre Rusia a prevederilor Cartei ONU, precum si a normelor si principiilor OSCE, subliniind ca Ucraina ramane un partener important pentru Alianta Nord-Atlantica si pentru Romania.
Exprimandu-si ingrijorarea cu privire la situatia de securitate din imediata vecinatate a Romaniei, Corlatean a evidentiat necesitatea identificarii cat mai rapide a unor solutii negociate la actuala criza, cu respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei.
Totodata, el a precizat ca, in vederea apropierii de structurile europene in conformitate cu aspiratiile poporului ucrainean, noile autoritati de la Kiev trebuie sa depuna eforturi sustinute pentru respectarea valorilor democratice, a statului de drept, precum si a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.
La randul sau, inaltul oficial NATO, impartasind pozitia Romaniei, a condamnat actiunea militara a Rusiei si a evidentiat preocuparea majora a Aliantei pentru evolutiile de securitate din ultimele zile din peninsula Crimeea, reamintind declaratia adoptata de Consiliul Nord-Atlantic in ziua precedenta.
Anders Fogh Rasmussen a reiterat, cu acest prilej, determinarea NATO de a contribui la detensionarea situatiei de securitate.
Ambii oficiali au apreciat importanta unei actiuni conjugate si coordonate a organizatiilor internationale pe acest subiect.
Cei doi inalti oficiali au avut, de asemenea, un scurt schimb de vederi cu privire la principalele subiecte aflate in atentia NATO in perspectiva viitorului Summit din Marea Britanie.
In acest context, ministrul roman al afacerilor externe a subliniat importanta deosebita a relatiei transatlantice, ca fundament al Aliantei si garantie a securitatii europene si internationale. AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Karina Olteanu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page