Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cele trei guverne ale RomânieiGeneral Br. (r) Aurel Rogojan  
 
Sambata, 01 Martie 2014

Nikolai Ivanovici Buharin, intelectual rus, revolutionar bolsevic si important om politic sovietic (1888-1938), remarca, bazat pe realitati, ca in tara Sovietelor existau doua partide comuniste bolsevice si tot atatea guverne. O garnitura politica in libertate si la putere si cealalta privata de libertate, in inchisoare. La distanta temporala de sapte decenii si jumatate, Romania are trei guverne. Guvenul din umbra, cel atoputernic si real. Guvernul legitim, dar numai aparent. Guvernul trimis la racoare, format din politicienii care s-au ars cu coruptia. In urma cu vreo cinci ani, am publicat un pamflet pseudo-umoristic in care sugeram presedintelui Romaniei sa dea paciente unui numar de 17 imbogatiti peste noapte, in schimbul investirii averilor, imposibil de justificat, in mari proiecte nationale de infrastructura, care sa le fie concesionate, lor si mostenitorilor, pe perioade de 49, ori 99 de ani, timp in care sa-si dobandeasca, in mod cinstit, partea cuvenita de profit, plus reputatia de samariteni, demni de un loc in Panteonul (Moral) al Natiunii. Din cei 17 „capitalisti”, 12 au primit, deja, ori se pregatesc sa primeasca sentinta de investire ca membri ai cabinetului de la racoare. Saptamana aceasta ne-a fost dat sa-l vedem cu catuse la maini pe personajul pazitor al integritatii lumii afacerilor, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, adica tocmai cel chemat sa puna catuse numeroaselor tentacule ale caracatitei evaziunii. In aceeasi zi, pentru fostul vicepremier si ministru al finantelor, fin al lui Rusanu, s-a cerut Camerei Deputatilor incuviintarea inceperii urmaririi penale, in aceeasi cauza. Surse de incredere, apropiate atat mediilor judiciare, cat si celor politice, fac vorbire de inca opt asemenea cereri, in viitorul apropiat. Este vehiculata, repetat si tot mai apasat, amenintarea ca si premierul in functie ar putea fi deferit justitiei. Iar motive se spune ca ar fi mai multe.
 Guvernul din Umbra, cel al sponsorilor politici corupatori, este, deocamdata, cel mai bine securizat fata de organele de impunere a fortei legii. Cand Ovidiu Tender si Dinu Patriciu au fost gazduiti in arestul preventiv, faptul in sine il putem cataloga, acum, drept un avertisment, o punere in garda pentru ca altii sa nu ajunga si ei „dezonorati” in public. Cazul lui Sorin Ovidiu Vintu este unul cu totul special, in care scopul nu este impunerea legii si actul de justitie, ci o continua teroare psihica, pentru reducerea la tacere a puternicului personaj, depozitar al secretelor compromitatoare ale viitorilor mari perdanti de onoare, reputatie, demnitate, cinste, imagine publica, libertate si averi, daca Vintu ar starni furtuna. In speta lui Dan Radu Rusanu vedem cum preaplinul ciocoismului da pe afara din latrina politicii. Individului nu i-a fost teama de nimeni si de nimic. Nici macar de oprobriul a 70% din populatia votanta a Romaniei, care le-a dat, lui si gastilor de mafioti din politica, aciuati prin partide onorabile si deghizati in cetateni onesti, un imens credit in schimbul unor promisiuni, pe care nu le credeam demagogice. Cu membrii Gurvenului din Umbra proveniti din high life-ul afacerilor, mai treaca, mearga. Dar ce ne facem cu liderii retelelor interlope care si-au cumparat politicieni si i-au expus in vitrinele Parlamentului sau in inalte demnitati publice din administratie?! Patronii retelelor internationale de prostitutie, cersetorie, trafic de persoane pe piata neagra a muncii, dealerii de voturi in campaniile electorale, perceptorii taxelor de protectie si alti asemenea “intreprinzatori” prospera in neagra lor clandestinitate, unde nici farurile de ceata ale serviciilor secrete nu patrund adancile tenebre. O clasa politica cu legaturi in astfel de zone ale extremelor societatii nu poate avea suveranitatea deciziilor si nici libertate in actele de guvernamant. Numai astfel putem intelege aiureala, balbele, minciunile fara perdea, lipsa de rusine, amoralitatea, tradarea pe fata si, in ultima instanta, batjocura si rusinea la care ne expun cei carora le-am dat votul ca sa ne reprezinte, nu ca sa ne desconsidere si sa ne umileasca, incalcandu-si angajamentele electorale si furandu-ne cautiunea.
Guvernul legitim, dar aparent, nu a valorizat imensul credit national. Dimpotriva, l-a irosit in van, pe dispute de orgolii personale ale premierului. Un premier fara carisma si talent politic, fara pricepere, manipulat, ori rau intentionat, in gestionarea resurselor umane, care a propus cele mai multe numiri de ministri incompatibili, incompetenti, corupti ori coruptibili. Am numarat, cel putin, saptesprezece astfel de esecuri, care au demonstrat profunda criza de moralitate a guvernarii. Aceasta este, evident, doar partea vizibila a vulnerabilitatilor la coruptie a aisbergului unei administratii in mari lipsuri de competente si bune practici de guvernare.
Guvernul legitim nu a fost capabil sa conceapa macar un proiect de lege fezabil, iar actele juridice extraordinare cad, unul dupa altul, sub ghilotina Curtii Constitutionale. Guvernul legitim nu a dovedit capabilitatea de a elabora o lege a bogatiilor subsolului in interesul poporului locuitor al tarii, ale carei resurse sunt puse in joc.
Gurvenul legitim s-a compromis in tentative ridicole de privatizari strategice (Oltchim, CFR Marfa), asezandu-se la masa negocierilor cu dubiosi si potentiali infractori.
„Elitele politice” din arcul puterii si-au ratat pana si marile proiecte ale vietii lor, cu care sperau sa se impuna posteritatii: „regionalizarea” si „noua Constitutie” a Romaniei. Inginerul in vehicule rutiere (tot un „auto” de profesie!) Liviu Dragnea a esuat in studiile si propunerile sale asupra regionalizarii Romaniei. Semn ca la Universiatea Ecologica din Bucuresti nu a avut parte de studii prea aprofundate in managementul administratiei si ca cea mai solida scoala pe care a absolvit-o a fost tot cea de baza, urmata in comuna natala, Gratia de Teleorman. Din partea profesorului George Crin Laurentiu Antonescu, un excelent orator, si prin idei, nu doar prin talent, nu ne asteptam sa lase redactarea proiectului noii Constitutii pe seama mercenarilor politici. Ar fi necesar si salutar ca cei doi titulari de proiecte sa-si asume incompetenta si sa ne spuna: „Iertati-ne, noi plecam!“.
Guvernul de la racoare se caleste pentru batalii viitoare. Randurile sale se vor intari, cat de curand, cu noi cadre de nadejde. Reciclarea si perfectionarea experientei, constiinta sacrificiului si a martirajului pentru o cauza „numai de ei stiuta” ii vor face potriviti paradoxului istoriei „Infractorii de azi, conducatorii de maine”, caci vice-versa s-a intamplat.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page