Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IertareaVladimir Pustan

Un rabin si-a intrebat ucenicii: "Cum stim ca s-a sfarsit noaptea si se ivesc zorile?” Unul a zis ca atunci cand deosebim o oaie de un caine, altul a spus ca atunci cand putem face deosebirea dintre un maslin si un smochin. Rabinul le-a raspuns ca atunci stim ca a trecut noaptea si s-au ivit zorile, cand ne uitam la un strain si-l vedem ca pe fratele nostru… Tatal l-a chemat in casa parca spunandu-i: "Nu de dragul lui trebuie sa intri ci de dragul Meu, pentru ca nu-i petrecerea lui ci a Mea”, iar lucrul acesta trebuie sa ne puna pe ganduri. Oamenii sunt mai importanti decat regulamentele si Hristosul nostru a spus-o: ca ele au fost facute pentru noi si nu noi pentru ele.
Fratele mai mare nu a vorbit cu tata despre fratele absent, nu s-a rugat pentru venirea lui si nici macar nu a fost acasa atunci cand acesta a venit… A ierta e semnul ca in tine locuieste Hristos care i-a iertat imediat si pe cei ce-i bateau cuiele in maini. A ierta inseamna a elibera un prizonier si a descoperi ca de fapt prizonierul esti chiar tu…
L-am iubit mult pe batranul acela dar asta doar mai tarziu, cand am realizat ca nu era la moda ceea ce facuse el atunci. Am stiut ca e puternic, pentru ca cei slabi nu pot ierta niciodata, iertarea fiind o caracteristica doar a celor puternici. Cine judeca un om se poate insela, dar cine iarta pe semenul lui nu se inseala niciodata. Ca semn ca ai primit iertare trebuie sa dai iertare si intelegere, iertam atata timp cat iubim. Un om ce iarta, o familie ce iarta, o biserica ce da a doua sansa, toti acestia vor cunoaste ce e fericirea de durata.
Francezii ziceau ca daca vrei sa fii fericit o zi razbuna-te, dar daca vrei sa fii fericit o viata iarta. E clar ca oamenii care-si tin pumnii stransi nu-si pot da mana, de aceea desfa-ti palma chiar daca exista riscul ca cineva sa-ti bata un cui in ea. Toata Biblia nu-i altceva decat istoria unor oameni ce-au primit o a doua sansa, pentru ca inainte de-a fi cartea ce cuprinde istoria lui Dumnezeu e cartea ce ne vorbeste despre reabilitarea noastra. Biserica ce nu iarta distruge puntea pe care trebuie sa mearga ea insusi si astfel va ramane izolata pe partea trista a universului.
Un intelept scria odata ca a refuza sa ierti e infinit mai rau decat a ucide, deoarece deseori crima este un impuls de moment al unei minti infierbantate, in timp ce lipsa iertarii este o alegere rece si deliberata a inimii. "V-am adus rusine”, le-am spus dupa un timp. Dar ce e iertarea decat parfumul unei flori pe pantoful celui care a calcat-o?
Bine-ai venit acasa! Bine-ati venit acasa!
Vladimir Pustan

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page