Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"ORDINEA" DEZORDINEI


Nu mi-e frica atat de mult de DEZORDINE, cat de "ORDINEA" ei.
Viata, existenta, inseamna ORDINE. Ce este DEZORDINEA? Este lipsa ORDINEI sau distrugerea ei. Nu stiu daca se poate vorbi de o DEZORDINE din intamplare, din nestiinta, nevoita. Poate da, poate nu, poate incapabilitatea omului de a face si drept si frumos acest lucru. Peisajul generic, de dictionar al DEZORDINEI este "haosul", despre care nu se poate spune "de ce" ca scop, nici "cum" ca functionare.  "Miscare browniana" i-ar zice oamenii de stiinta. Se spune ca nu s-a descoperit un agent patogen al CANCERULUI si ca el, cancerul, ar fi un fel de "dezvoltare DEZORDONATA a celulelor", o iesire din ORDINE sau o nerespectare a ei. In acest fel, a pune semnul egalitatii intre CANCER si DEZORDINE pare a fi cel mai potrivit.
Daca ar fi numai atat, inca ar fi destul de rau. Ce urmeaza? Cutremuratoare este insa DEZORDINEA deliberata, in detaliu planuita cu ingineria strategica cea mai sofisticata. DEZORDINEA organizata, dupa cum in jurisprudenta este exprimarea "crima organizata".  Cand ea devine SISTEM, totul este pierdut. In acest caz ea are nevoie de o lege care poate fi numita LEGEA DEZORDINEI si legiferarii ei ii urmeaza, vai,  implementarea.
Desi pare absurd a vorbi despre o LEGE a DEZORDINEI stiind ca doar ORDINEA este LEGICA, este demn sa nu ne mintim in aceasta privinta. De fapt este si usor s-o cunoastem si s-o recunoastem. Nu este alta decat contrafacerea LEGII ORDINEI, ale carei principii in toate aspectele si amanuntele sunt falsificate.  Cine cunoaste LEGILE ORDINEI cunoaste implicit si LEGILE DEZORDINEI, adica INVERSUL.
ORDINEA este LEGIFERATA - prin anuntarea ei de catre Dumnezeu omului -, cum ar fi in termeni populari "publicata in Buletinul Oficial", este IMPLEMENTATA, adica deplin constientizata privind urmarile juridice, si nu in cele din urma ca importanta, constituit un cod de PASTRARE a ei.
Chiar si in legile naturale, Domnul Dumnezeu a pus o ORDINE desavarsita. El a zis marii "pana aici sa vii si mai departe nu!". DEZORDINEA zice marii "fa-te Katrina, treci hotarul"! Ca o absurditate, omul cheama katrina, dar ar vrea sa nu vina. ORDINEA zice vantului "atat de tare sa bati", DEZORDINEA ii zice "poti bate cat vrei de tare".
In Legile Morale, ORDINEA straluceste in tot adevarul si in toata frumusetea ei. "SA NU FURI".  Despre acest aspect divin al ORDINEI nu mai este nimic de spus. Se vede totul pe tacute, doar pe privite si auzite. Pe intreaga planeta, la toate nivelurile si in toate formele, acest aspect al DEZORDINEI a dat in clocot. RESTABILIREA ORDINEI pare a nu mai fi cu putinta nici legislativ, nici executiv. Cu cat ordinele justitiei sunt mai numeroase cu atat se inmultesc si felurile de a "fura". Multe constitutii sunt modificate, abolite pentru a proteja "furtul". ORDINEA este socotita invechita si schimbata cu "ORDINEA" DEZORDINEI, nou nouta si mai presus de toate purtand amprenta modernismului, de unde si expresia "postmodernism". A fost doar un exemplu si spus aproape nepermis de sumar. Deschideti televizorul.  Inchideti-l repede. Ce istorie de scris in cartile cerului!
Cand DEZORDINEA ajunge SISTEM, social, finanicar, politic, filozofic, religios etc., ce se mai asteapta? "Legea (adica ORDINEA) a fost pironita pe cruce" zice apostolul. Cine mai citeste si mai intelege "pironita" drept "consfintita"? De ce trebuie confundata - cel mai adesea deliberat -, ORDINEA IUBIRII prin rastignire cu DEZORDINEA IUBIRII si intitulata NOUA ORDINE a IUBIRII?
 
"ORDINEA" DEZORDINEI a construit "masina de razboi" care a fost si este o fatalitate. Ce inteligenta, ce inginerie, ce "ordine" militara, ce...  Ce?
Ar trebui sa "credem" existenta vesnica a fiintei umane prin crucificarea Domnului si sa o percepem in ORDINEA intelepciunii divine. Pornind chiar de la lucrurile de fiecare zi? Nu este cu putinta altfel. Un exemplu? Psalmul 1:
"Ferice de omul care NU SE DUCE la sfatul celor rai, NU SE OPRESTE pe calea celor pacatosi, si NU SE ASEAZA pe scaunul celor batjocoritori! Ci isi gaseste placerea in LEGEA DOMNULUI...". Nici o DEZORDINE si mai ales nici o "ORDINE" a DEZORDINEI.
Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page