Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cum negociaza UDMR interesul nationalde Sorin Rosca Stanescu, 03 martie 2014

Ii cunosc pe maghiari drept persoane care isi tin cuvantul. Si liderii UDMR sunt oameni de onoare. Ca atare, ma astept ca, daca ei se pronunta ferm asupra unor chestiuni tinand de interesul national, la Guvern fiind, sa-si respecte angajamentele.
Dar, pentru ca asa ceva sa se intample, liderii UDMR ar trebui sa rupa tacerea. Ei se aliaza in aceste zile cu PSD. Si cu celelalte partide din USD. Pe ce program? Care va fi contributia UDMR in actul de guvernare? Care vor fi masurile de dreapta pe care UDMR decide, astazi, sa le sustina? Pentru ca, nu-i asa, UDMR face parte din familia popularilor europeni. Va reprezenta, in Guvernul Ponta III, un curent de dreapta. Care este interesul national pe care il va sluji acest partid? Vom afla cu singura conditie ca liderii acestui partid sa dovedeasca transparenta. Iar daca se vor angaja, exista garantii ca vor si face.

In ultima vreme, PSD a semnalizat, din ce in ce mai transparent, faptul ca doreste sa renunte la cota unica. Nu se stie daca doreste sa o faca in sus sau prin diminuari. Este invocata o presiune, in acest sens, a socialistilor europeni. Care este punctul de vedere al UDMR in raport cu cota unica? Din cate stiu, pana in prezent, a sustinut-o. Va negocia UDMR, cu ocazia intrarii in Guvern, aceasta masura de dreapta? In Ardeal, asa cum deja s-a demonstrat, intinse proprietati apartinand comunitatilor de romani au fost deturnate in baza unor documente falsificate, astfel incat cateva mari familii de la Budapesta au devenit mari latifundiare.

Cum are de gand UDMR sa apere interesul national, contribuind, prin politica pe care o va duce, la restabilirea drepturilor de proprietate incalcate? Fundatia Gojdu are, la Budapesta, bunuri imobiliare si de alta natura, valorand miliarde de euro. Tradand interesul national, domnul Mihai Razvan Ungureanu, cat timp a fost ministru de Externe, a refuzat sa intreprinda pasii necesari pentru recuperarea Fundatiei Gojdu. Ce are de gand sa faca UDMR pentru ca statul roman sa-si recastige toate drepturile asupra Fundatiei, urmand ca, in viitor, sa poata beneficia de ea toti cetatenii romani, inclusiv cei de origine maghiara?

Pana in prezent, UDMR a fost consecvent in a refuza proiectul Rosia Montana, semnaland pericolul exploatarii aurului prin cianurare. La fel in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Dar, in aceste zile, UDMR negociaza intrarea intr-un Guvern, al carui premier doreste pornirea proiectului Rosia Montana si sustinerea exploatarii gazelor de sist. Va negocia UDMR aceste doua chestiuni litigioase?

In cele de mai sus, am dat doar cateva exemple din numeroasele probleme pe care un partid serios le are de solutionat si de clarificat cu viitorii sai parteneri, inainte de a bate palma. Vom avea, practic, un nou Guvern si nu exista nicio certitudine, dincolo de cateva vorbe aruncate de premier, ca programul USL va fi urmat, in viitor, intr-o masura egala sau chiar mai mare decat a fost urmat in trecut. De aceea, cred ca este firesc ca, din respect fata de cetateni, acest nou Guvern sa-si prezinte programul. Iar UDMR va fi parte a acestui program. Care sunt conditiile, din acest punct de vedere, puse de UDMR si care sunt angajamentele pe care UDMR le va lua in fata natiunii?

Sunt intrebari cheie. Pentru ca nu imi pot imagina ca tot ceea ce solicita UDMR sau ca toate obiectivele acestui partid se reduc la inhatarea catorva ministere, la repunerea pe tapet a invatamantului in limba maghiara si in blocarea unor actiuni in justitie impotriva unor persoane care au savarsit infractiuni, ofensand natiunea romana prin asa-zisul razboi al steagurilor. Daca UDMR isi va lua angajamente in fata natiunii, liderii acestui partid isi vor respecta cuvantul dat. Daca vor veni, insa, la guvernare fara sa se angajeze ferm sa faca anumite lucruri si fara a raspunde, in prealabil, unor intrebari cum sunt cele de mai sus, atunci noua alianta va fi de rau augur. Inclusiv pentru fruntasii UDMR.
(Sursa: Ziua de Cluj)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page