Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1117)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Imi plac oamenii spirituali, ironici, cu gustul paradoxului si care dinamiteaza conventiile. Sunt caracteristici pe care le regasim din plin daca analizam operele lui George Bernard Shaw, scriitor englez de origine irlandeza, care in ciclul Piese neplacute - Profesiunea doamnei Warren, Casele Vaduvilor - dezvaluie adevarata fata a societatii ascunse in spatele falsei respectabilitati. Mi-a atras atentia un comentariu corect, desi putin depresionant, facut de acest geniu, printre altele, laureat in 1925, al Premiului Nobel pentru Literatura, cu aplicabilitate perfecta la situatia actuala cu care ne confruntam sub mesianica administratie numarul 44: "Facand anumite greseli in viata, este nu numai onorabil, dar si mai folositor decat sa petreci toata viata fara sa faci nimic - A life spent in making mistakes is not only more honorable but more useful than a life spent doing nothing".
 Mai mult decat sigur, fara a-l fi citit sau a fi familiarizati cu numele lui GB Shaw, pretinsi politicieni ai lumii prefera sa faca greseli toata viata, decat sa nu faca nimic. Noi, la Clipa, conducandu-ne dupa un postulat lasat umanitatii de presedintele Thomas Jefferson, "a pastra tacerea cand ar trebui protestat este dovada de lasitate - to remain silent when they should protest makes cowards of men", nu pastram tacerea si va informam despre evenimente din tot spectrul confesional si politic, indiferent de generatorii informatiilor.  In plus, o caracteristica majora a presei, mai greu de perceput pentru cei care si-au trait majoritatea existentei sub un regim totalitar si nu sunt structurati mental de a intelege conceptul filosofic de democratie, "este de a fi dispusa de a gandi cu voce tare la probleme - intrebari legate de educatie, relatii de munca - sociale si subiecte politice in general - a newspaper should be willing to think out loud on such questions as education, labor relations and political subjects in general"- R.C. Hoiles. Politologul, inegalabilul orator Fisher Ames, persoana care a prezis, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, ca America va avea soarta Imperiului Roman, datorita degradarii standardelor morale ale populatiei, ne-a lasat ca "libertatea presei... este o pretioasa calamitate si un rau necesar, si nu va exista libertate fara presa libera - Freedom of the press... is a precious pest and a necessary mischief, and there would be no liberty without it".
Impulsionat de propria-mi constiinta si influentat de cele lasate umanitatii de nuvelistul american Nell Harper Lee, detinatoarea unui Premiu Pulitzer si a "Medal Of Freedom", "singurul lucru care nu respecta regula majoritatii este propria constiinta - the one thing that doesn't abide by majority rule is a person's conscience". In acest sens, am sa va relatez despre cea mai nefunctionala institutie guvernamentala americana, U.S.P.S (United States Postal Service) Posta Americana, care la data de 20 Februarie 2014, a implinit 222 de ani de la infiintarea ei - 20 Februarie 1792. In fiecare Miercuri, la orele 9:00 AM, Pacific Standard Time, cu o precizie demna de cea mai disciplinata armata din lume  si o exactitate regasita numai la Greenwich Royal Observatory, cu formularul PS 3541-1, PSN 7530-07-00-6222, revista este depusa la Oficiul Postal din Santa Ana, California.
Greu de crezut, revista ajunge in Romania in 5-6 zile, iar in USA este nevoie de saptamani pentru a ajunge in posesia abonatilor; abonatul nostru Toma Mois, din Phoenix, Statul Arizona, primeste revista, cand o primeste, la 4 saptamani de la Expediere!!! Am sesizat aceste anomalii pana la nivelul Biroului Oval, cat si la Post Master General, aflat la 475 La Enfort Plaza SW, Washington, DC 20260; din nefericire, situatia a ramas neschimbata de peste 20 de ani, si ca sa fiu mai exact, s-a                inrautatit simtitor in timpul curentei administratii. Asta in ciuda faptului ca si in acest an costurile postale au crescut cu 6.5%, iar conform cu Postal Accountability and Enhancement Act se urmareste o scadere a cheltuielilor cu 15 miliarde de dolari, Posta americana nu doreste sa dea publicitatii faptul ca volumul expedierilor a scazut cu 24%, ca in recentul an fiscal a pierdut 5 miliarde de dolari, ca pierderile totale inregistreaza peste 40 miliarde de dolari, ca in ciuda majorarilor anuale de preturi a fost nevoita sa imprumute 15 miliarde de dolari de la U.S.Treasury Departament. Credeti ca asemenea "performante" financiare dovedesc ca aceasta intreprindere guvernamentala este functionala? Multe tari civilizate ale mapamondului, ma refer la Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia, Regatul Unit si New Zealand au privatizat activitatea postala. In USA, desi s-a incercat  inca din 1840 o operatiune similara de catre Henry Wells, Lysander Spooner's Letter Mail Co si multe alte companii similare, guvernul nu a admis ca sa se intervina "din afara" in activitatea companiilor din subordinea sa. Rezultatele se vad, se cunosc, iar intrarea sub patronaj guvernamental a sistemului medical, va avea ca efect o activitate similara sistemului postal.
As aprecia daca cititorii - abonatii nostri vor adresa nemultumirile privind primirea abonamentului, direct la Post Master General-Ministrul Postelor, - adresa aflata mai sus - singurul care are autoritate asupra propriilor angajati. Noi, cu toate eforturile depuse in cei peste 20 de ani, nu putem influenta cu nimic activitatea unei institutii guvernamentale nefunctionale.
Cum nimic nu dainuieste o vesnicie, cred ca totul, dar absolut totul, "este la numai o generatie pana la disparitie - is never more than one generation from extinction". - Ronald Reagan.
Pana la disparitia noastra finala, societatea fiind total nefunctionala cu fondul uman existent, caracterizat prin lipsa de intelect, morala, spiritualitate etc, va recomand sa reflectati la cele ramase de la scriitorul Robert A Heinlein, unul dintre cei mai controversati, populari si enigmatici autori americani: "Totul in exces... Moderatia este pentru calugari - Everything in excess... Moderation is for Monks".
Sau, daca va este mai usor, amintiti-va de aforismul poetului latin Horatiu, regasit in "Odes" si care dateaza din anul 23 B.C.: "Carpe Diem!  - Bucura-te de ziua de azi!"

A.C.Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page