Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vosganian: În istoria omenirii, normalitatea e Cartea, si nu Autoritatea


Scriitorul Varujan Vosganian considera ca in istoria omenirii normalitatea e Cartea, si nu Autoritatea.
"Zidurile au cazut, frunzele, cartea au ramas", a spus Vosganian la lansarea volumului "Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri", prezentat marti seara, la Studioul "Horia Bernea" al Muzeului National al taranului Roman.
El a afirmat ca politica lasa in urma invinsi, in timp ce cultura - invingatori, iar el scrie despre oameni simpli, care pot repeta, de fapt, mari epopei ale omenirii.
"De aceea, eu cred ca cel mai mare lucru este sa dai nume suferintei, pentru ca abia atunci poate deveni mareata", a apreciat scriitorul.
Vosganian sustine ca in prezent, "pentru romani, cultura este leacul ascuns, leacul tainic pe care trebuie sa-l luam".
In opinia scriitorului, "noi, romanii nu avem o memorie comuna, purtand traume nelecuite, unele ale parintilor nostri, din care cauza viitorul imediat ne pare tulbure".
"Exista trei optiuni: a uita, un monolog, lucrul cel mai simplu. Dar daca uiti, n-ai nici un fel de garantie ca lucrul nu se va repeta. Mai este razbunarea, dar nu poti lecui lacrimile tale prin sangele celuilalt, dar iertarea este cea mai responsabila, pentru ca nu poti ierta de unul singur", a afirmat Vosganian.
Scriitorul a mai spus ca in cartea sa semnaleaza "ranile pe care nu le-a lecuit si care sunt acoperite inca de o crusta sangerie".
"Cine are dreptul sa judece? Cine are dreptul sa ierte?", s-a intrebat scriitorul, subliniind ca "a stapani lumea e mai rafinat si mai stabil decat a o infrange", asa cum o marturiseste intr-una dintre povestirile din cartea sa.
Razvan Voncu, amfitrionul evenimentului, a spus ca Varujan Vosganian este un scriitor matur, impus prin "Cartea soaptelor" drept "unul dintre cei mai importanti scriitori contemporani, cu care a obtinut un mare succes de critica, si nu de stima".
"Scriitorul se intoarce la proza scurta, dar cu o mare experienta, aceea din Cartea soaptelor", a subliniat Voncu.
Scriitorul stefan Agopian a marturisit ca este foarte usor si in acelasi timp foarte greu sa fii redactorul cartilor lui Varujan Vosganian, lucrarea lansata reunind sase povestiri, dintre care doua exceptionale, cu un stil inconfundabil.
"I-am taiat din carti cat am putut. Pentru ca e o avalansa. Ne inecam toti", a spus Agopian.
Criticul literar Gabriel Dimisianu, care a remarcat "larga si calduroasa participare" a publicului la eveniment, a afirmat ca in volum "exista mai multe planuri narative prin care cititorul este adus sa treaca", in toate povestirile existand "metafora statuii spre care priveste omul".
"Lumea povestirilor lui Vosganian este una eroica, asa cum este, in acelasi timp, una banala, comuna, naratiunea desfacandu-se in mai multe planuri, prin forta de a ne crea o lume pe care crezi ca o stii, ca o cunosti, dar care ti se reveleaza, de fapt, de autor", considera Dimisianu.
Criticul Dan Cristea, directorul revistei "Luceafarul", a evidentiat "rolul de povestitor" al lui Varujan Vosganian, care "imbina fantasticul cu realul si misticul", autorul fiind "prozatorul dezmostenitilor sortii", "un dostoievskian, un prozator al celor umiliti si obiditi", cu un stil enciclopedic.
Criticul Daniel Cristea-Enache a aratat ca "prin putini prozatori de astazi" vede "acel enciclopedism" remarcat la Varujan Vosganian, "o pofta vitalista, organizata epic intr-o compozitie literara absolut deosebita". In opinia criticului, prin adresabilitatea sa, si volumul lansat, asemenea "Cartii soaptelor", va putea fi usor tradusa usor.
Actorul Constantin Florescu a citit pagini din "Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri", marturisind "umilinta onorant-admirativa de a citi din Varujan Vosganian".
Aparut de curand in colectia "Fiction Ltd." a Editurii Polirom si in editie digitala, "Jocul celor o suta de frunze" este, asa cum declara autorul, ''initierea in realismul magic al unei Carti a soaptelor a poporului roman, cele sase povestiri ale volumului vorbind despre nelinistile, cautarile si incertitudinile noastre, despre atatea traume inca nevindecate''.
Varujan Vosganian s-a nascut la 25 iulie 1958, in Craiova. Este presedintele Uniunii Armenilor din Romania si prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor.
Lucrarile sale includ trei volume de poezie - "samanul albastru" (1994), "Ochiul cel alb al reginei" (2001), "Iisus cu o mie de brate" (2005) -, precum si volumul de nuvele "Statuia comandorului" (1994), pentru care a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.
La Editura Polirom a mai publicat romanul "Cartea soaptelor" (2009; editia a II-a, 2012), care a fost distins cu Premiul "Cartea anului 2009" acordat de revista "Romania literara", Premiul "Ion Creanga" al Academiei Romane (2009), Premiul revistei "Convorbiri literare", sectiunea proza (2009), Marele Premiu pentru Proza - Trofeul "Mihail Sebastian", Premiul revistei "Observator cultural", sectiunea proza (2009), si a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania.
AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Nita)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page