Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

THEODOR RAPAN SI POEZIA „EVANGHELIILOR” SALE

Ioan MAZILU CRANGASUPe cand in compactul volum de sonete, „FIIND 365+1 Iconosonete” (Edit. „Semne”, Bucuresti, 2013), pare ca avem 365 + 1 de reflexii ale versului barbian: „Castelul tau de gheata l-am cunoscut, Gandire”, ca ingemanarea Ideii in tiparul perfect al Sonetului, „Evangheliile”, (in ordinea stabilita de autor – „a Inimii”,  „a Cerului”, „a Tacerii”, „a Apocalipsei”), in aceeasi editura – „Semne”, luate ca un intreg (altfel nu este posibil), constituie un Corpus liric de o profunda concentrare si o ampla desfasurare; un fost  „no man land” peste care, la inceput, s-au raspandit germenii frumosului, pentru viitorii pasi umani.

(Ca un exemplu, doar in „Evanghelia Cerului – Zodii de poet” sunt citate motto-uri din peste 260 poeti vechi sau noi, de pretutindeni, fluviu de lecturi predilect poetice. Au, cine in „glorioasele” noastre zile se mai incumeta la astfel de luxuriant… narav?).

Poetul Theodor Rapan are pasiunea cautarii sensurilor ascunse, ori uitate ale Cuvantului, punandu-le in vecinatati si situatii stranii, asezandu-le, parca, fata-n fata ori spate-n spate, pe cele „nepotrivite” cu cele „potrivite”, facandu-le sa se cunoasca/ recunoasca, ori sa caute galceava unele altora, nazdravanindu-le.

Reactiile in care intra acumularile spiritual, au – mutatis-mutandis, acelasi final ca al celor chimice, biochimice sau de orice alta natura fizica; ori se resping in mod total, categoric si absolut, ori se accepta, coabiteaza si, in consecinta, se amalgameaza. De ambele parti, Natura probeaza aceste transformari care duc la rezultate in urma carora viata – material si spiritual – urca pe abscisa.

Arta literara, Poezia lui Theodor Rapan (ab AD 1970 – debutul publicistic, si 1975, cel editorial cu „Hohotul apelor”, Editura „Albatros”), urca „pe schelele strigatului” cu acelasi „primordial semn de-ngenunchere”; urca razvratind cuvintele, nemultumindu-l pana la disperarea cea mai lucida. Totusi, aceste patru „Evanghelii”, gravate de poetul Theodor Rapan pe zidurile constiintei noastre, nu mai lasa nicio indoiala, pentru ca…, „freamatul marilor nu mai incape in carapacea” tot mai meschina a sensibilitatii noastre, spargand-o pentru ca noi sa-i dam, dupa merit, adapost si cinstire.
    
Crezand ca poetul Theodor Rapan se ridica impotriva „a ceva” facem o greseala de esenta si de sens al fiintei umane; nu, domnia sa nu poate sa nu vada in cea mai compacta bezna, o infima scanteiere; cuvantul „urat” – au proper et au figure – nu exista pentru acesta; zilele si noptile inchinate cartilor altora, ca si alor dumisale, l-au edificat suficient in „a vedea”, existential, semantic sau ideatic, dublul sens al unui cuvant.

„Evanghelia Apocalipsei – Epifanii” este intitulat cel de al patrulea volum (din greaca veche – evanggelion – buna vestire; iar Epifanii, din aceeasi limba – epiphania), unde poetul Theodor Rapan a „daltuit cuneiformele frigului” (ce frumos!, cu atat mai mult, cu cat este nespus pana acum in lirica autohtona…), cunoastere sau… epifanie a reactiilor spirituale despre care vorbeam mai inainte.

Interesanta mi se pare la poetul Theodor Rapan tehnica imbinarii/incorporarii poemului in forma fixa, in fluenta poemului in proza; interesanta simbioza intre cele doua forme, ca niste masti ale aceluiasi personaj din piesele unor Sofocle, Aristofan, Euripide, Terentiu, personaje tragice sau comice, hilare sau grotesti, oneste sau calpe… Si asta este o reusita, printre multe altele evidente in aceste (cel putin) patru volume despre care mi-a facut placere sa scriu, „Evangheliile… Inimii, Cerului, Tacerii si Apocalipsei”, al caror zamislitor este poetul – nascut, nu facut – Theodor Rapan.

Ioan MAZILU CRANGASU
Bucuresti
12 februarie 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page