Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tableta amara, amara ! - ATACURI la BOR


Am asistat, in ultima parte a anului la mai multe atacuri asupra Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Din partea unor indivizi din grupul declarat de 20.743 de atei. Existenti in Romania. Sau poate din cei 18.917 ce s-au declarat fara nicio religie ! Nu ma mir deloc ca cei mai multi vietuiesc pe malurile Dambovitei (8.067 din care 1.736 de persoane in Sectorul 6; cei mai putini, 743, in Sectorul 5), urmeaza cei din orasul de la poalele Feleacului.
Institutul National de Statistica (http://www.insse.ro/cms/) ofera toate datele de interes public. Analizate cu atentie gasim explicatii la mai tot ce se intampla prin tarisoara noastra. In toate domeniile de activitate.
Pe scurt. Din cei 20.121.641 de locuitori (2011), 16.307.004 s-au declarat ortodocsi. La care adaug si pe cei 32.558 crestini pe stil vechi + 870.774 romano-catolici + 150.593 greco-catolici. Scot din demonstratia de fata, strainii stabiliti pe plaiuri mioritice: musulmani - 64.337, sarbi - 14.385, evrei - 3.519, armeni - 393 sau pe cei 30.557 de alta religie, care, firesc, au venit cu credinta si obiceiurile lor. Eliminam si pe cei 1.259.739 de locuitori despre care nu sunt date in acest sens (?).
Biserica Ortodoxa Romana comunica existenta a 15.218 lacasuri de cult in care slujesc 14.513 preoti si diaconi. Sub directa indrumare a Bisericii Ortodoxe Romane se afla, totodata, 121 de centre pentru copii, 35 de centre pentru varstnici, 106 cantine sociale si brutarii, 52 de centre de diagnostic si tratament, cabinete medicale si farmacii sociale, 23 de centre de consiliere si asistenta a familiilor in dificultate, 2 centre pentru victimele traficului de fiinte umane. Biserica Ortodoxa Romana este implicata in derularea unor programe nationale privind: combaterea violentei domestice, prevenirea traficului de persoane,  prevenirea consumului de droguri; prevenirea raspandirii HIV-SIDA, integrarea si incluziunea sociala a categoriilor defavorizate (persoane cu disabilitati, someri s.a.) (http://www.patriarhia.ro/)
Cate televiziuni, formatoare de opinie (!), abordeaza actiunile caritabile ale Bisericii ? Dar cand un popa mai calca stramb, mama, mama ! Ore intregi subiectul e intors pe toate fetele. Cu imagini incendiare !
Culegand informatii pentru tableta de fata, am constatat ca Biserica Ortodoxa Romana asigura asistenta sociala permanenta pentru aproximativ 270.000 de persoane si asistenta spirituala pentru 16.307.004 romani.
Numai anul trecut Biserica Ortodoxa Romana a alocat peste 80 de milioane de lei pentru actiuni filantropice. Ca sa operam cu cifre corecte. Aici se alatura si efortul celorlalte Biserici din Romania. Care nu e deloc de neglijat.
Constat ca protestatarii atei furnizeaza, cu insistenta, date rupte de realitate. Dovedind slabe cunostinte de cultura generala. Fac confuzii, desi sursele de informare sunt la indemana tuturor. Sau sunt rau intentionati ! Facand tot felul de glumite ce li se par inteligente ! Inteligenta primara, inrudita cu a primatelor, din care afirma ca se trag !
Cum ar fi tarifele pentru diverse servicii religioase. Am cautat si nu am gasit pe site-ul Patriarhiei niciun fel de tarife minimale. Poate ca postarea lor ar fi benefica. Cu doua variante. Pentru cei care isi platesc regulat contributia anuala si pentru ceilalti, care isi amintesc de biserica doar cu prilejul unor evenimente (botez, cununie, inmormantare) si necazuri.
Nu sunt un credincios perfect, dar nu pot asista pasiv la un atac nedemn, care jigneste o comunitate de crestini de ordinul milioanelor de semeni.
Sa nu uitam vreodata ca Biserica Ortodoxa Romana a tinut, ca fiecare biserica nationala, unitatea si echilibrul poporului. Mii si sute de ani.
Biserica, indiferent de religie, a pastrat civilizatia in matca ei. Marii oameni de stiinta s-au format in cultul credintei, dandu-si seama de rostul si rolul Bisericii. Mai mult. Putini au dat in sminteala.
In creierul fiecaruia exista cheia propriilor vindecari. „Fii credincios ! Credinta ta te va vindeca !” se dovedeste un adevar, care tulbura deseori lumea stiintifica. Mai ales in lumea medicala ! Paradoxal, cu cat se fac mai multe descoperiri, slujitorii stiintei constata existenta a altor si altor mistere si taine ale creatiei divine. Provocari pentru evolutie.
De fapt, din trupul bisericii s-au desprins celelalte institutii civilizatoare ale comunitatilor: scoala, biblioteca, spitalul, teatrul, muzeul pe care le gestioneaza statul sau comunitatile locale, pe cand Biserica este o institutie cu caracter privat. Contributia statului, fiind simbolica !
In Biserica isi regasesc linistea si speranta cei care o frecventeaza si o sustin. Benevol. Statul o sustine pentru simplul motiv ca si intre demnitarii statului sau autoritati locale sunt crestini. Insa, repet, e o sustinere simbolica. Baza ramane poporul si managementul fiecarei parohii.
Desigur, s-au petrecut si fapte reprobabile in randul slujitorilor. Biserica a recunoscut si luat masuri drastice, insa tam-tamul mediatic a trecut sub tacere sanctiunile, exacerband scandalul in sine, dand senzatia de generalizare.  
Un lucru e foarte clar. Nu Biserica a falimentat fabricile si uzinele romanesti. Nu Biserica a devalizat Biserica zeci de banci in anii din urma. Nu Biserica a facut disparuta flota tarii. Nu Biserica a semnat acordurile cu FMI in conditii inrobitoare pentru tara. Nu Biserica vrea exploatarea zacamintelor de la Rosia Montana sau a gazelor de sist nerespectandu-se normele tehnice. Nu Biserica a inchis scoli si spitale. Nu Biserica a saracit Romania. Nu Biserica a tait salarii si aplicat politici economice ce au condus la saracirea si emigrarea a milioane de romani prin toata lumea.
Tocmai acesti oameni fara niciun Dumnezeu, strecurati in posturi decizionale de mare responsabilitate au produs dezastrul ! In plan local si in plan national.
Nu lipsit de importanta e faptul ca poporul roman nu are, nici la aceasta data, o catedrala patriarhala nationala.
Constructie reprezentativa, asa cum o intalnim la toate popoarele crestine. Multe construite cu sacrificii imense inca de acum o mie de ani.
La romani, slujbele sunt tinute, de decenii, intr-o catedrala mitropolitana, cu o capacitate de cca 300 de locuri. Intentii au existat de-a lungul timpului, dar niciuna nu s-a materializat.
„Mihai Eminescu impreuna cu Ioan Slavici a fost printre primii intelectuali romani care au lansat si sustinut ideea construirii unei catedrale nationale, ca semn de multumire adusa lui Dumnezeu dupa Razboiul de Independenta din anii 1877 – 1878, un edificiu bisericesc cu valoare de simbol national.” (Catedrala Mantuirii Neamului, istoria unui ideal de Nicolae St. Noica).
Acum proiectul postdecembrist al Catedralei Mantuirii Neamului capata tot mai mult contur, si sper ca Romania sa intre in randul lumii civilizate. Conectandu-ne la lantul energetic spiritual al planetei. Tarziu, foarte tarziu ! Poate asa ne eliberam de acest blestem ancestral ! Descris atat de bine de Ion Luca Caragiale. Si nu numai.
Biserica Ortodoxa Romana lupta zi de zi pentru mentinerea fiintei nationale, redand linistea sufleteasca si speranta oamenilor. Asta, pare, sa supere cel mai mult pe cei nascuti pe craca. Parca ar fi un program de distrugere a fibrei poporului roman. Multi chiar afirma cu argumente concrete acest lucru.
Ateiii, liber-cugetatorii, vor ca locul celor sapte virtuti: credinta, cumpatarea, speranta, dreptatea, taria, milostenia, prudenta, promovate cotidian de Biserica, sa fie luat de cele sapte pacate: invidia, trufia, desfraul, lacomia, avaritia, lenea, mania. O fac prin toate mijloacele, majoritatea televiziunilor promovand, non stop, astfel de mesaje nocive si apocaliptice.
Doamne ajuta !
  P.S. Aseara automobilul unui procuror s-a tamponat cu nava Bisericii Sf. Ilie. Politia a constatat ca in timpul accidentului lacasul Bisericii mergea pe contrasens.
Toate bune !
 Sergiu Gabureac
 VIZITATI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
Tel.  0731 936.615

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page