Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1115)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

 De-a lungul unei existente traita demn, la standarde inaccesibile oricarui muritor si regasite in exclusivitate numai la descendenti proveniti direct din Leonidas - Vechea Sparta, am fost un ardent promotor al adevarului, desi n-am respectat cele lasate umanitatii de filosoful englez, Antony Hope: "A promova adevarul oamenilor care nu sunt structurati mental sa-l inteleaga este similar cu a promova falsitatea". Astfel a trebuit, fara a face selectie, sa promovez aceasta categorie filosofica tuturor, indiferent de dotarea lor cerebrala.
Chiar daca deranjeaza si nu sunteti in asentimentul meu, trebuie sa realizati ca pentru a comunica eficient, oamenii trebuie sa se regaseasca in aceiasi parametrii educationali, intelectuali, morali, spirituali etc. Stadiul alarmant de descompunere, sub toate aspectele, la care a ajuns zbuciumata noastra Terra, este datorat si faptului ca oamenii nu pot comunica tocmai datorita tarelor aratate mai sus. In plus este greu, asta ca sa nu zic aproape imposibil, sa debarasezi omenirea de acel flagel comportamental numit "barfa" si sa le explici ca noi, "truditorii Clipei" ne conducem existenta dupa un postulat lasat umanitatii de Eleonor Roosevelt, sotia fostului presedinte american, Franklin Delano Roosevelt, singurul presedinte - deocamdata!!! - care a obtinut 4 mandate prezidentiale, si care spune: "Cei invatati discuta despre idei, cei mai putin invatati despre evenimente, iar cei neinvatati despre persoane". Deci  ramanem in continuare la faza de idei, singura persoana care ne preocupa este ocupantul Biroului Oval, considerat pe drept "cel mai puternic om al Planetei". Nu de alta, dar si aici ne-am condus dupa un alt postulat cerebral, lasat umanitatii de generalul vietnamez Nguyen "Vo" Giap, care glasuieste: "Valoarea inamicului iti da propria ta valoare". Deci, ne simtim onorati de nivelul elevat al "inamicului" nostru.
 Pentru a rememora personalitatea generalului Giap, doresc sa spun ca la 30 ianuarie, 2014, s-au implinit 46 de ani de la magistralul atac impotriva trupelor americane, cunoscut sub numele de Tet Holiday-Anul Nou Vietnamez; tot generalul Nguyen Vo Giap, a condus atacul din 7 Mai, 1954, de la Dien Bien Phu, asupra trupelor franceze conduse de generalul Henri Navarre, atac care a pus capat dominatiei franceze din Peninsula Indochina. La 4 Octombrie, 2013, generalul, caruia poporul vietnamez ar fi trebuit sa-i poarte recunostinta maxima, a incetat din viata, la varsta de 102 ani, intr-un spital militar din Hanoi, uitat de to(n)ti si toa(n)te si cazut victima lui Le Duan, fost prim secretar al CC al PC Vietnamez, cel mai apropiat tovaras si "pretin" al generalului. Deci si aici gasim materializarea celor scrise in anul 626 B.C. si regasite in Jer.9:4, "Fiecare sa se pazeasca de prietenul lui, si sa nu se increada in niciunul din fratii lui...". In ce ne priveste,                 incerc sa ma (ne) regasesc intr-un citat al lui Maxim Gorki, referitor la Cehov: "Un om valoros si inteligent, atent la tot ce se petrece in juru-i a trecut pe langa aceasta gloata anosta si cenusie de oameni neputinciosi si, cu un zambet trist, cu o mustrare domoala, dar adanca in glas si cu o tristete deznadajduita pe chip si in inima, le-a spus bland si cu sinceritate: urat mai traiti, domnilor!". Deocamdata, si cu asta raspund celor ingrijorati de soarta mea, parafrazandu-l pe scriitorul american Robert A Heinlein, "ma simt liber, nu conteaza ce reguli ma inconjoara. Sunt liber pentru ca stiu ca sunt moral responsabil pentru tot ceea ce fac - I'm free, no matter what rules surround me... I'm free because I know that I alone am morally responsable for everything I do".
In plus, fiind familiarizat cu multe... istorii, printre care cea a Imperiului Roman detinand un binemeritat loc de frunte, nu doresc sa ma regasesc in cuvintele imparatului Roman Titus, care a domnit intre 79-81 AD: "Amici, diem perdidi" (Mi-am pierdut ziua, prieteni!) si  nu-mi pierd zilele decat in activitati facute spre binele Aristotelic al "cetatii" si regasite magistral tot in Cartea Profetului Ieremia-Jeremiah, capitolul 29, versetul 7: "Urmariti binele cetatii - tarii in care v-am dus in robie si rugati-va Domnului pentru ea, pentru ca fericirea voastra atarna de fericirea ei!" Situatia prezenta a "cetatii de robie" este departe de standardele la care a fost creata de parintii fondatori ai acestei republici si nu mai poate fi regasita in niciunul dintre actele constitutionale ale acestei tari. In plus, ma revolta faptul ca s-a ajuns la situatia banala, existenta si in alti parametrii geografici, ca opozitia lipseste cu desavarsire si nici nu prezinta solutii viabile pentru remedierea situatiei prezente. Mai mult decat ingrijorator este faptul ca una dintre tendintele cele mai lamentabile care emana din Washington DC si imprejurimi este incapacitatea consecventa a alesilor de a indeplini elementarele responsabilitati de baza ale guvernarii, fara a crea o confrunatare apocaliptica. Ma gandesc ca foarte probabil aceasta este si ratiunea pentru care mesianica faptura, titanicul personaj, doreste "sa domneasca" prin ordine executive, eludand Constitutia USA si Congresul fostelor State Unite ale Americii.
Si o ultima stire "bomba" care intr-un stat de drept statuat la anumite precepte democratice, ar fi trebuit sa declanseze un tsunami mediatic si nu numai, de proportii Armaghedonice: Antonin Scalia, Justice-Judecator la Curtea Suprema de Justitie a USA, intr-un discurs tinut la Universitatea din Hawaii, a prezis urmatoarele: "Curtea Suprema de Justitie ar putea autoriza in cele din urma un nou abuz al drepturilor civile, cum au fost lagarele de internare ale americanilor de origine japoneza, din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial - Antonin Scalia, Justice Supreme Court predicts that U.S. Supreme Court will eventually authorize another wartime abuse of civil rights such as the internment camps for Japanese American during WW II". Domnia sa a invocat un citat latin, "Inter Arma Silent Leges - La vreme de razboi, legile amutesc". Noi incercam sa fim mai exacti si sa va reinformam ca citatul respectiv apartine lui C. Tullius Cicero si poate fi regasit in Oration-Promilone. Foarte probabil ca cei peste 10 milioane de ilegali care vor fi amnistiati si care drept recunostinta vor vota pentru partidul democrat, au nevoie de locuri de munca si nu numai; cei aflati pe "inamies list" pot lua drumul... Damascului.
Oricum, se pare ca suntem intr un razboi permanent si pentru perpetuarea Sine Die a actualei administratii este nevoie  in permanenta de noi teatre operationale. Daca Franklin D Roosevelt a avut 4 mandate prezidentiale, de ce ... altii sa fie mai prejos.
A.C.Ton
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page