Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un cuplu pastoral model in Phoenix, Arizona: Giorge si Veronica Zabava

In viata exista situatii si situatii, iar unele dintre acestea aduc cu sine schimbarea. Schimbarea inseamna viziune, imposibilitatea de a imita sau de a prelua influente, curajul de a gandi pentru tine insuti, capacitatea de a infrunta singur realitatea, de a te antrena zi de zi pentru a te simti fericit, multumit si implinit. Nu exista un manual sau o reteta ca sa reusesti sa traiesti astfel, formula de succes trebuie sa iti apartina 100%. Cati dintre noi sunt insa dispusi sa accepte noutatea, sa preia initiativa, sa recunoasca pana la urma, ca avem dreptul sa exploram, sa cercetam, sa intrebam?

Pentru romanul Giorge Zabava (in varsta de 38 de ani) din Valeni-Dambovita, cele dintai semne ale schimbarii s-au aratat atunci cand a avut ocazia sa petreaca doua luni la Loma Linda, California.

Ajuns pentru prima data in lumea noua, nu avea de unde sa stie in momentul acela ca in viata lui se prefigura inca o schimbare, de data aceasta, majora. Intors in patria mama, Zabava, de profesie pastor adventist cu opt ani de munca la activ in trei districte din judetele Buzau si Dambovita, primeste sase luni mai tarziu, o oferta similara, din partea romanilor din biserica de limba engleza din Phoenix, Arizona. S-au scurs deja cinci ani de cand Giorge s-a stabilit aici alaturi de sotia sa Veronica, si in tot acest timp, a profitat din plin de fiecare zi pentru a se face util celor pe care ii pastoreste, daruindu-le prietenie, ajutor si invataturi potrivite. In realitate, ca sa poti sa promovezi un asemenea stil, nu ai voie sa iti traiesti viata in viteza si de aceea, Giorge Zabava pune mare pret pe momentele de studiu si rugaciune de dimineata, intrucat fericirea, multumirea si implinirea sunt stari ce provin din interior, independente de circumstante.

Preocupat de atingerea unui anumit standard, pastorul romanilor adventisti din Phoenix isi gaseste satisfactia in lumea cartilor, acumuland cunostinte in prezent, pentru viitor. Interesat de educatia continua, in special in perspectiva unui masterat in evanghelism, acesta se bucura din toata inima de bogatia de literatura ce ii sta la dispozitie si se simte motivat sa gaseasca noi resurse cu ajutorul carora sa descopere acele lucruri bine de stiut despre viata si relatiile cu ceilalti, in general. In acest sens, cu toate ca biserica de care se ocupa nu este decat o grupa mica in mijlocul altor comunitati romane neoprotestante, enoriasii si pastorul lor au reusit, asa cum se si cuvine de altfel, sa lege relatii de prietenie cu membrii celorlalte confesiuni, dar si sa primeasca si sa ofere ajutor, la nevoie. La acest capitol, devine esential sa te raportezi la schimbare, prefacere, innoire pentru ca intotdeauna exista loc de crescut. Si tot sub acest aspect, ar mai trebui spus ca intrucat lucrurile sunt facute sa evolueze, Giorge Zabava spera ca grupa ce i-a fost incredintata, chiar daca in prezent este atasata de comunitatea americana, are sanse sa isi organizeze si sa isi puna pe picioare in timp, propria biserica.

Nimic nu este imposibil, atunci cand motivele reale care stau la baza actiunilor tale sunt dorinta de a cunoaste, increderea si dragostea de oameni. Interesat sa se apropie de semenii sai intr-o maniera deosebita, pastorului romanilor adventisti din Phoenix, AZ, ii este necunoscuta starea de indiferenta. El are puterea de a explora, de a cerceta, de a intreba, fie ca ii incurajeaza si ii sustine pe cei din propria biserica, fie ca se raporteaza personal ori prin programele sociale sau de libertate de constiinta ale bisericii, la fratii in Hristos apartinand altor confesiuni crestine.

Giorge Zabava si-a creat propria poveste de succes. O poveste despre armonie, intelegere, primenire si slujire intr-o lume care departe de a fi idilica, iti presara drumul cu provocari si contradictii, adica te pune fata in fata cu situatii si situatii. Daca ai sufletul suficient de deschis pentru a fi sensibil la schimbare, vei descoperi in tine potential si resurse pentru a te detasa dintr-o mie si a te simti fericit, multumit si implinit. Cu alte cuvinte, pentru a trai o viata in care sa mizezi pe neprevazut in sensul bun al cuvantului, sa iti pretuiesti semenii si sa ai curajul sa o rupi cu traditia. Caci a devenit din pacate, o traditie sa spunem, asemenea lui Bob Dylan - "the answer, my friend, is blowin’ in the wind".

Octavian Curpas

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page