Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Beauty in the Making”. Expozitie de design vestimentar românesc la Saptamâna Modei de la Londra


Miercuri, 12 februarie 2014 - Vineri, 21 februarie 2014

La sediul Institutului Cultural Roman din Londra au loc ultimele pregatiri inainte de deschiderea expozitiei „Beauty in the Making”, reprezentand propunerea romaneasca la London Fashion Week 2014. Organizata de ICR Londra in colaborare cu Harper’s Bazaar Romania si cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Regatul Unit, expozitia va putea fi vizitata in perioada 12-21 februarie si face parte din sectiunea „International Fashion Showcase” din cadrul London Fashion Week, coordonata de British Council si British Fashion Council.
Intitutala „Beauty in the Making”/ „Frumusetea se creeaza”, expozitia este conceputa ca o incursiune in secretele atelierelor unde, departe de ochii lumii, din cele mai neasteptate forme, materiale si taieturi, iau nastere uimitoare avataruri ale frumusetii. Prin participarea de anul acesta la festivalul de moda londonez, ICR Londra priveste in viitor: expozitia prezinta patru dintre cei mai curajosi si mai inventivi tineri designeri romani, detinatori de premii importante la concursuri internationale, pregatiti sa devina creatorii care vor dicta liniile modei din anii urmatori – Ioana Ciolacu, Lana Dumitru, Cristina Sabaiduc si Lucian Broscatean.
Sectiunea „International Fashion Showcase” din cadrul London Fashion Week este dedicata proiectelor nationale prezentate de institutele culturale straine din Londra, cel mai bun proiect fiind premiat cu Silver Pigeon Award de catre un juriu de specialisti. La editia curenta participa 25 de tari.
Dupa trei prezente consecutive la Saptamana Modei de la Londra, incepand din 2011, eleganta cladire a Institutului Cultural Roman a devenit scena predilecta de promovare a creativitatii sartoriale romanesti in capitala britanica. ICR Londra a lansat programul de promovare a designerilor romani in Marea Britanie in 2010, printr-un stand la sectiunea On|Off a London Fashion Week si o expozitie la sediu, care a prezentat creatii ale designerilor Carmen Secareanu, Iris serban, Agnes Toma, Cristhelen B., Diana Nita si Vika Gorencu. In 2011, galeria „Brancusi” a Institutului a gazduit expozitia „Madame de…”, incluzand piese vestimentare si accesorii semnate de Dinu Bodiciu, tanarul designer roman care a cunoscut notorietatea dupa ce Lady Gaga i-a purtat una dintre creatii. In 2012, expozitia „Fashion Is (Not) a Mask” a adus la ICR Londra creatiile designerilor Mihaela Glavan, Irina Marinescu, Carmen Secareanu si Dan Mihai Zarug, iar cu un an in urma, „The Rest Is Tomorrow” a propus un dialog intre mai multe viziuni estetice, prezentand creatiile a sase designeri de generatii diferite: Doina Levintza, Irina Schrotter, Andreea Badala, Lucian Broscatean, Dinu Bodiciu si Carla Szabo. Proiectul din 2013 al ICR Londra s-a clasat pe locul secund in competitia pentru Silver Pigeon Award. 
Ioana Ciolacu a studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, apoi designul vestimentar, la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Datorita dublei sale specializari ca arhitect si designer de moda, Ioana a dezvoltat un stil unic, explorand relatia dintre natura statica a cladirilor si structura fluida a pieselor vestimentare si incercand sa estompeze granita dintre lux si imbracamintea de strada. Ioana a fost recompensata cu premii la numeroase concursuri nationale si internationale, printre cele mai recente succese ale sale numarandu-se, in 2013, castigarea, la Berlin, a trofeului „Designer for Tomorrow”, in cadrul competitiei patronate de celebra creatoare de moda britanica Stella McCartney.
Lana Dumitru a absolvit cursurile Universitatii de Arte din Bucuresti. Creatiile sale inedite starnesc exaltare mai ales in randul tinerilor, pentru care reinterpretarea folclorului romanesc in designul de moda constituie o atractie irezistibila. In anul 2011, Lana a castigat concursul lansat de Puma, creand jacheta cu motive traditionale romanesti – Puma T7 Etno Shake, in editie limitata. Pasionata de printul digital, pe care il regasim pe toate piesele imaginate de ea, Lana surprinde prin ingeniozitate si prospetime, dintre cele mai cunoscute creatii ale sale remarcandu-se rochia „Facebook” si colectia cu prelucrari digitale ale graficii naive a Cimitirului Vesel din Sapanta.
Cristina Sabaiduc s-a nascut in Romania, dar a crescut in Elvetia si in Canada, unde a absolvit cursurile Universitatii Ryerson din Toronto. Mizand pe o abordare personala, plina de imaginatie, Cristina s-a specializat lucrand cu designeri precum Carolina Herrera si Jeremy Laing, iar creativitatea sa nonconconformista i-a adus o bursa de excelenta oferita de Lancôme si un premiu pentru inovatie la |FAT| Toronto Alternative Arts and Fashion Week 2009. Dupa ce a experimentat mai multe dimensiuni ale industriei modei in Toronto, New York si Paris, Cristina s-a stabilit in 2010 in Marea Britanie, unde si-a lansat propriul brand.
Lucian Broscatean a absolvit Facultatea si Masteratul de design vestimentar la Universitatea de Arta din Cluj-Napoca. Inca de la debutul din 2008 cu colectia „Nomadic Symptoms”, designerul s-a aventurat intr-o explorare continua a noilor posibilitati ale modei contemporane. Colectiile lui Lucian Broscatean au fost prezentate in Romania si in Europa, designerul participand de cinci ori consecutiv la Mercedes-Benz Berlin Fashion Week. Mobilitatea, stilul de viata nomad, versatilitatea si spatiile heterotopice sunt doar cateva dintre temele abordate de tanarul creator.    

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.
    

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page