Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Colaps moral egal Colaps economic

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Cine este inteleptul, care sa priceapa, si cui a grait gura Domnului, ca sa spuna pentru ce a pierit tara si a fost arsa ca un pustiu, incat nimeni sa nu mai treaca prin ea? Si Domnul a raspuns: „Pentru ca au parasit Legea Mea, pe care le-am pus-o Eu, si nu au ascultat glasul Meu, nici nu s-au purtat cum le poruncea acel glas. (Ieremia 9:12-13).

(Continuare din numarul precedent)

Colaps moral si economic in Ninive

"Scoala-te si du-te in cetatea cea mare a Ninivei si propovaduieste acolo, caci faradelegile lor au ajuns pana in fata Mea! Si a patruns Iona in cetate, zicand: "Patruzeci de zile mai sunt, si Ninive va fi distrusa!". (Iona 1:2; 3:4).

Prima Scriptura ne descopera ca, Dumnezeu din milostivirea Sa, pentru toate popoarele lumii, a trimis pe proorocul Ioan la marele oras Ninive, capitala Imperiului Sirian, de atunci, sa le vesteasca, ca strigarea „faradelegilor" lor au ajuns pana la Dumnezeu! O astfel de strigare din cauza faradelegilor, am vazut ca ajunsese la Dumnezeu si impotriva cetatilor Sodoma si Gomora (cf. Fac. 18:20-21), care au fost distruse. A 2-a Scriptura descopera ca proorocul Iona a patruns in cetatea Ninive cu vestea din partea lui Dumnezeu ca cetatea mai „are 40 de zile si va fi distrusa", daca nu se vor intoarce la pocainta din colapsul moral.

Mila lui Dumnezeu pentru a nu se distruge orasul Ninive, din cauza faradelegilor oamenilor, o prezinta Scriptura, zicand: „Dar Mie (Dumnezeu) cum sa nu-Mi fie mila de cetatea cea mare a Ninivei cu mai mult de o suta douazeci de mii de oameni, care nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor, si cu un mare numar de dobitoace?" (Iona 4:11). Astfel, din mila lui Dumnezeu, pentru salvarea orasului Ninive, proorocul Iona, dupa multe intamplari, trimis de Dumnezeu, ajunge in oras pe care l-a strabatut trei zile, deorece trei zile ii trebuiau unui om sa strabata pe jos orasul acela mare (cf. Iona 3:3), propovaduind, ca: "Patruzeci de zile mai sunt, si Ninive va fi distrusa!" (3:4).

Iata ce s-a intamplat: „Si a ajuns vestea pana la regele Ninivei. Acesta s-a sculat de pe tronul sau, si-a lepadat vesmantul lui cel scump, s-a acoperit cu sac si s-a culcat in cenusa." (Iona 3:6). Din porunca regelui toti locuitorii Ninivei au intrat in post si rugaciune, nici animalelor nu le-a dat de mancare si Dumnezeu a primit rugaciunea si cainta lor, si vazand ca s-au intors, de la caile lor cele rele, nu a fost distrus orasul Ninive (cf. Ioan 3:7-10), desi era decazuta in moravuri rele cu inchinari la idoli.

Va indemn sa cititi toate capitolele din cartea lui Iona, din Vechiul Testament, caci sunt numai patru, si o sa puteti vedea lucruri mari de la Dumnezeu pentru Iona si pentru Ninive. Iona nu putea intelege ca, Dumnezeu se milostiveste si salveaza si alte popoare, nu numai poporul ales evreu si astfel a ajuns in pantecele chitului trei zile si trei nopti (cf. Iona 2:1), fara sa i se intample nimic rau si dupa aceea a plecat cu mesajul lui Dumnezeu la Ninive. De mentionat este faptul ca, „cele trei zile si trei nopti" petrecute de Iona in pantecele chitului vor fi evocate de Domnul Iisus ca „semn" (simbolic) al starii Sale cu trupul in inima pamantului trei zile si trei nopti, pana la Inviere (cf. Matei 12:40).

Alte colapsuri morale in istoria Ninivei si caderea ei

„Vai de cetatea cea varsatoare de sange, plina de minciuna si de silnicie, din care nu se mai curma jaful. ... Numai din pricina multelor desfranari ale celei desfranate, frumoasa la chip si mestera in farmece, care duce in robie neamurile prin desfranarile ei si popoarele prin fermecaturile ei „Sunt impotriva ta!", zice Domnul, .., (Naum 3:1-5).

„Atunci El va intinde mana Sa si spre miazanoapte si va nimici Asiria, va pustii Ninive si o va pre-face in pustietate." (Sofonie 2:13). De ce? Nu numai pentru imoralitatea ei, ci si pentru trufia mandriei, prin care ziceau mai-marii Imperiului Asiriei din Ninivei: „Eu sunt si nici una nu mai este ca mine!" (Sofonie 2(15).

„Un vrajmas distrugator a pornit impotriva ta, Ninive; pazeste intariturile, strajuieste calea, incinge-ti coapsele, aduna-ti toate puterile!" (Naum 2:2).

„Dar inainte de a muri a auzit el de pieirea Ninivei, pe care a cucerit-o Nabucodonosor si Ahasveros, si s-a bucurat inainte de moartea sa pentru Ninive." (Cartea Tobit 14:15).

Toate aceste proorocii despre caderea Ninivei si a Imperiului Asirian s-au implinit in anul 612, inainte de Hristos, cand regele Nabopolasar, impreuna cu Cinaxar, regele Mezilor, a cucerit capitala Ninive si a daramat-o pana in temeilii. Iar in anul 609, i. d. Hristos, printr-o noua victorie asupra adversarilor a pus capat Imperiului Asirian, care a iesit astfel din istorie, pentru ca iata ce ne descopera Scriptura despre regii Asirieii, zicand: „Cu adevarat, Doamne, regii Asiriei au nimicit toate neamurile si tarile lor" (Isaia 37:18).

Asadar, de ce a iesit Imperiul Asirian din istorie? Pentru nimicirea si suferinta neamurilor care le-au cucerit, si pentru inchinarea la idoli, desfranari, si tot felul de faradelegi cu cele mai mari colapsuri morale si economice, care au adus decadenta treptata a Imperiului Asirian si ascensiunea Imperiului Neo-Babilonian. Acesta era si marele context istoric al marelui prooroc Ieremia. Declinul unui popor incepe cu acela al moravurilor, insuficient controlate si indrumate de pastorii spirituali. Nu mai era un rege in Ninive, ca pe vremea proorocului Iona, cand trimitandu-l Dumnezeu la Ninive ca, mai „are patruzeci de zile si va fi distrusa", regele s-a coborat de pe tron si a poruncit si locuitorilor ca sa intre in pocainta si astfel au fost salvati.

Atentie lideri spirituali si politici, din lumea intreaga, si: luati pilda de pocainta, controland si aruncand, nelegiuirea si pacatul din tara, pana nu va fi prea tarziu, indeplinind indemnul lui Iisus care zice: „Cine are urechi de auzit sa auda" (cf. Luca 8:8).

Ce ar trebui sa auda liderii de azi cu popoarele in colapsuri morale si economice? Vorbirea lui Dumnezeu prin Scripturi si luarea de exemplu a Rugaciunii regelui Iezechia, a regatului Iuda, in fata amenintarii de cucerire a regelui Sanherib, al Imperiului Asirian, cu capitala la Ninive, zicand: „Si s-a rugat Iezechia catre Domnul, zicand: „Doamne Savaot, Dumnezeul lui Israel, Care stai pe heruvimi, numai Tu singur esti Dumnezeu al tuturor regatelor de pe pamant. Tu ai facut cerul si pamantul. Pleaca, Doamne, urechea Ta si deschide, Doamne, ochii Tai si vezi si ia aminte la cuvintele lui Sanhebrid, pe care le-a trimis ca sa faca de batjocura pe Dumnezeul cel viu .... Si acum, Doamne, Dumnezeul nostru, izbaveste-ne din mana lui ca sa stie toate imparatiile pamantului ca Tu singur esti Domnul nostru". (Isaia 37:16-20).

Iata raspunsul Domnului Dumnezeu, catre regele Iezechia: Mai intai Domnul l-a instiintat prin Isaia proorocul ca Rugaciunea lui a fost ascultata, apoi, Domnul, i-a zis: „Apara-voi cetatea aceasta (adica Ierusalimul) si o voi scapa pentru Mine si pentru David, sluga Mea!" Si a iesit ingerul Domnului si a batut in tabara Asiriei o suta cincizeci de mii; iar dimineata, la sculare, toti erau morti. Atunci Sanherib, regele Asiriei, a ridicat tabara si a plecat si s-a oprit la Ninive." (Isaia 37:35-37), si acolo s-a dus in templul idolului Nisroc, dumnezeul sau, sa se roage, iar fii lui l-au lovit cu sabia si au fugit (cf. Isaia 37:38). Asa au sfarsit in istorie toti conducatorii care nu au considerat pe Dumnezeu.

In anul al 12-lea al lui Nabucodonosor, care domnea peste Asirieni, la Ninive, a facut razboi cu Arpaxad, si a trimis stire de la toti lociitorii Persiei pana la cei ce locuiesc pe tarmul marii ,..., pana la Ierusalim, la toti lociuitorii Egiptului, pana la hotarele Etiopiei, dar locuitorii acestor tinuturi au nesocotit mesajul lui, pentru ca il socoteau ca pe un egal, si i-au trimis crainici inapoi cu mainile goale si rusinati. In anul al 16-lea Nabucodonosor a inceput razboi impotriva regelui Arpaxad, al Mezilor pe care l-a biruit si l-a strapuns cu sulita, si s-a intors la Ninive, unde: „S-au dedat la ospete, el si ostirea lui, timp de o suta douazeci de zile" (cf. Cartea Iuditei 1:1-16), spre caderea lor de mai tarziu.

Apoi Nabucodonosor, in anul al 18-lea al domniei, a trimis pe Olofern, capitania ostirii sale, sa mearga sa supuna toate popoarele, dar ajungand la poporul Israel, Iudita, i-a taiat capul si a eliberat poporul (cf. Cartea Iuditei13:1-9 si 13:10-19). Asa se bat in toate vremurile imparatii pamantului si mor urat.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page