Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (926)

* Sunt convins ca multi dintre dumneavoastra n-ati urmarit discursul messianicului presedinte, cu privire la "Starea Natiunii". Dupa umila mea parere nu aveti ce regreta, cele 75 minute, cat a durat discursul propriuzis, fiind marcate de 86 intreruperi generate de aplauzele cohortelor de pretinsi admiratori, rolul principal revenind, ca de obicei lui Nancy Pelosi, speakerul camerei reprezentantilor, a treia pozitie in ierarhia administratiei americane.

Mr. President nu a mentionat nimic de situatia jalnica, in care se afla economia americana si nici de perspectiva sumbra care se preconizeaza in viitorul apropiat. Nici un cuvant de faptul ca a preluat economia Americana, cu o valoare a bunurilor detinute de populatie, care s-a cifrat la 65 trilioane de dolari, in prezent acest indicator economic ajungand la 53 trilioane dolari, deci suntem mai saraci ca inainte.

Tacere totala asupra faptului ca veniturile preconizate din taxe, pe 2010, se cifreaza la 2.38 trilioane dolari, in timp ce guvernul federal preconizeaza cheltuieli de 3.55 trilioane, adaugand deficitului existent inca 1.17 trilioane.

In conformitate cu usdebtclock.org 102 milioane de americani sunt platitori de taxe, cei care contribuie tacit, ca sa nu zic voit, la mentinerea unui aparat birocratic, iesit din limitele normalului. Nu s-a mentionat un cuvant de reducerea cheltuielilor congresmanilor sau senatorilor americani. Spre stricta dumneavoastra informare, numarul trei in ierarhia administratiei americane, a cheltuit 2.1 milioane numai pentru deplasari in teritoriu, domnia sa fiind originara din orasul San Francisco, unul din pilonii liberalismului American.

Tot sub tacere a fost trecut faptul ca 3.79 trilione dolari, reprezinta datoria externa a Statelor Unite. Surprinzator, toate aceste date menite sa relefieze starea jalnica a uniunii au fost ignorate de Mr. President, lucru care ma determina sa afirm ca nu avem remedii, la nivel guvernamental, pentru indreptarea situtiei.

Imbucurator este faptul ca personalitati marcante ale partidului democrat, au inceput sa critice messianica prestatie si sa puna sub semnul intrebarii dotarea cerebrala si inteligenta prezidentiala. Postul de televiziune NBC, cunoscut pentru inclinatia sa liberalo-stangista, l-a denumit "do-nothing president" (presedinte, facator de nimic) iar Michael Moore, cunoscut pentru vederile sale de stanga, a trimis o scrisoare deschisa presedintelui, criticandu-l pentru deciziile luate.

Sean Wilentz, profesor de istorie la Universitatea Princeton, ne spune ca presedintele ne-a vandut utopii in campania electorala, iar multi au crezut in ele. Eu, chiar daca imi asum riscul de a fi eronat, consider ca vom avea o perioada mai rea decat in timpul administratiei Carter, iar ca om politic, presedintele ne reaminteste de Adlai Stevenson, intrat in istorie printr-o prestatie politica foarte slaba si lipsita de efect. Oricum, va asigur ca masurile care se iau pentru revitalizarea economiei nu vor avea efectul scontat, datorita faptului -fenomen inregistrat la nivel planetar- ca ne lipseste criteriul de a selecta cele mai luminate minti pentru remedierea situatiei in care ne aflam. Mai mult, nu avem curajul si taria morala sa ne admitem in cele mai mici amanunte pierderile, neajunsurile si lipsurile.

In rest, inainte de a trimite suplimentar 30.000 de soldati americani, doresc sa-i reamintesc presedintelui si nu numai lui, ca dupa atacul din Septembrie 11, 2001, 110 angajati ai supersofisticatei Institutii aflate in Mc Lean, Virginia si 300 militari ai Trupelor Speciale, stationate la Fort Bragg, North Carolina, au eliberat Kabulul - capitala Afganistanului, au inlaturat regimul taliban, au coordonat actiunile din Tora Bora, facand peste 60.000 victime, in randul inamicilor !!! Da, ati citit bine, au fost 410 persoane !

Asa cum am mai scris si inaintea inceperii conflictului Irakian, un numar asemanator, format din elita armatei americane, ar fi dus la inlaturarea lui Saddam, nefiind necesara sacrificarea a mii de soldati americani, pentru implementarea unui sistem democratic, pe care teritoriul dintre Tibru si Eufrat nu-l are nici macar in dictionare. Si pentru ca v-am amintit de Fort Bragg, North Carolina, baza militara unde sunt cantonate Trupele Speciale Americane si faimoasa Delta Force, trebuie sa va amintesc cu un simtamant patriotic, iesit din limitele normalului, ca toti cei sase copii ai bunului meu prieten, Vasile Bora din Lincolnton, North Carolina au facut parte din personalul bazei. Mai mult, desi unii nascuti pe pamant American, in peregrinarile lor pe acest mapamond, nu s-au sfiit sa afirme ca sunt Romani !!! Invata-ti cei care va renegati obarsia! Si asta, dupa ce intr-o vizita pe pamantul inaintasilor, le-au "disparut" valizele. Altii, probabil urmand exemplul lui Scipio Africanul, retras datorita "amabilitatilor" prietenilor, la Liternum-Livezeni, ar fi spus: "Ingrata Patria, Ne Ossa Quidem Habebis". Felicitari Vasile, pentru modul exemplar in care ti-ai crescut copiii. Bine ar fi daca cei nascuti pe pamant American si care considera limba stramosilor nostri o insuportabila povara, ar urma exemplul modului cum Vasile Bora si-a educat copiii !!!

S-au implinit la 30 Ianuarie, 2010, 32 ani de la ofensiva Viet-Cong asupra noastra. Ziua respectiva a corespuns cu Tet Holiday, Anul Nou Vietnamez. Artizanul acestei victorii a fost gen. vietnamez Nguen "Vo" Giap, in prezent in varsta de 95 ani si locuitor al orasului Hanoi, Vietnam. Giap este si autorul victoriei de la Dien Bien Phu, din 1954, care a pus capat dominatiei franceze in Indochina. Americanii nu s-au sfiit sa recunoasca meritele lui Giap, astazi cursurile de strategie si tactica, care-i poarta semnatura, fiind obiect de studiu la cele mai prestigioase institutii americane de invatamant military- West Point, Virginia Military Institute, The Citadel etc. Acelasi lucru s-a intamplat si cu gen. Mexican Santa Ana, care desi a distrus garnizoana Americana de la Alamo, Texas si a macelarit toata populatia, condusa de David Crockett, este venerat si recunoscut in America.

Asta inseamna toleranta ! Ce bine ar fi, daca si alte popoare ar invata de la atitudinea americanilor.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page