Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

UE lanseaza procesul pentru normalizarea relatiilor cu Havana


Tarile Uniunii Europene au aprobat luni procesul menit sa normalizeze relatiile cu Havana, suspendat de peste 10 ani, pentru a incuraja autoritatile cubaneze sa continue reformele in domeniul drepturilor omului, informeaza AFP.
Reuniti la Bruxelles, ministrii de externe ai celor 28 de state membre au dat unda verde pentru demararea negocierilor care sa duca la incheierea unui 'acord de dialog politic si cooperare' cu insula comunista, condusa de Raul Castro.
'Sper ca Havana va profita de ocazia care ii este oferita', a declarat Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate, Catherine Ashton. 'Nu este vorba de o pauza in raport cu politica dusa in trecut: dorim sa sustinem reformele si procesul de modernizare din Cuba, continuand sa ne exprimam preocuparile legate de drepturile omului', a adaugat ea.
Acest proces ar putea dura 'un an sau doi' daca atmosfera in care se desfasoara 'este constructiva', a subliniat un oficial european.
De asemenea, acordul va permite 'promovarea comertului si a relatiilor economice', in special in domeniul turismului, intre Europa si Cuba.
Uniunea Europeana a suspendat cooperarea cu Havana in 2003, dupa un val de represiune a opozitiei care a dus la condamnarea la grele pedepse cu inchisoarea a 75 de disidenti, eliberati intre timp.
Mai multe acorduri bilaterale intre Cuba si peste 15 de tari membre ale UE au fost semnate dupa reluarea dialogului dintre cele doua parti, in iunie 2008.
tarile membre ale UE au decis sa pastreze pentru moment 'Pozitia comuna', adoptata in 1996, care conditioneaza legaturile cu Havana de progresele inregistrate in respectarea drepturilor omului. Mentinerea acesteia a fost ceruta de tarile cele mai putin favorabile oricarei schimbari a atitudinii fata de regimul cubanez, in primul rand de Polonia si Republica Ceha.
'Ceea ce ne dorim este sa gasim o baza intre si ce au realizat diplomatiile nationale', a explicat presei, la Havana, ambasadorul Uniunii Europene, belgianul Herman Portocarero.
Negocierile vor debuta la Havana, a precizat el, subliniind ca ritmul acestora 'va depinde de circumstantele politice din timpul procesului'. 'Trebuie sa mai stabilim nivelul la care vor avea loc contactele, iar acesta va fi subiectul primelor discutii', a adaugat diplomatul european.
Decizia UE intervine intr-un context de deschidere a Cubei in fata investitorilor straini, mai ales din America Latina. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a declarat dispus sa obtina progrese in relatiile cu Havana, insa nu dispune de o majoritate in Congres cu privire la acest dosar. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mirza)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page