Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CMR: Aproximativ 3.000 de medici au parasit România anul trecut


Aproximativ 3.000 de medici au parasit Romania in anul 2013, informeaza un comunicat de presa al Colegiului Medicilor remis marti AGERPRES.
"Este trist ca presa din alte tari semnaleaza acest fenomen si ca decidentii din Romania raman indiferenti si nu iau nicio masura concreta pentru a motiva medicii sa ramana in Romania. Trebuie sa remarcam, totodata, si un grad de ipocrizie din partea tarilor care primesc medicii romani, deoarece ele isi rezolva problema de sanatate publica, dar nu initiaza niciun program prin care cheltuielile educationale ale statului roman sa fie recuperate prin programe si proiecte de pregatire profesionala in Romania si investitii in sistemul de sanatate", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, referindu-se la articole aparute in publicatii precum "The Guardian" sau "British Medical Journal" care au scris despre fenomenul migratiei medicilor romani in tari din UE.
Potrivit comunicatului CMR, jurnalistii britanici atrag atentia asupra faptului ca migratia medicilor romani a determinat criza sistemului de sanatate din Romania.
"Sistemul de sanatate romanesc a intrat in criza si se confrunta cu lipsa specialistilor, in vreme ce mii de medici pleaca sa lucreze in Marea Britanie si alte tari europene, noteaza The Guardian citandu-l pe presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Romania cheltuie sume insemnate de bani pentru a educa medicii, investind practic pentru a rezolva problemele sistemelor de sanatate din Marea Britanie si alte tari europene", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, si "British Medical Journal" puncteaza intrarea in criza a sistemului de sanatate romanesc din cauza plecarii medicilor care aleg sa emigreze in locuri cu conditii mult mai bune de munca.
De asemenea, in articole a fost remarcat faptul ca mult anuntata "invazie" a romanilor si bulgarilor dupa 1 ianuarie 2014 nu s-a produs, in vreme ce medicii romani sunt foarte cautati la recrutari. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stanescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page