Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Exista o fata întunecata a Facebook-ului


 
La implinirea a 10 ani de la infiintarea retelei de socializare Facebook, fondatorul companiei Mark Zuckerberg s-a laudat plin de sine intr-o postare personala vorbind despre succesul pe care nu l-a visat niciodata de a cuprinde in reteaua proprie o treime din omenire. El vrea acum sa includa si celelalte doua treimi din omenire in reteaua sa, devenind astfel un fel de Big Brother, cum nici nu a visat Orwell in romanul “1984”. Nici acum nu cred in povestea de succes si de adormit naivii sau fraierii cum el un simplu student a creat o retea numai buna pentru NSA si CIA sau marile companii sa controleze mintile si vietiile oamenilor in cele mai mici amanunte. E cea mai mare cartoteca de control a omenirii pe care nici STASI sau KGB nu a putut si nici nu a visat-o sa o aiba. Sigur ca Facebook are si partea sa pozitiva in sensul ca oameni diversi se pot imprieteni si inter-conecta pe meridianele lumii. O spune si Mark Zuckerberg in postarea aniversara: "A fost extraordinar sa vedem cum toti ati utilizat instrumentele noastre pentru a crea o comunitate adevarata. Ati impartasit momente fericite, dar si dureroase, ati intemeiat familii si ati pastrat legatura cu vechea familie, ati creat noi servicii si ati contruit afaceri. V-ati ajutat intre voi in foarte multe feluri. Sunt recunoscator ca am contribuit la realizarea acestui lucru si sunt profund recunoscator sa imi petrec cea mai mare parte din timp aici sa va fiu de folos cat pot eu. Va multumesc ca mi-ati permis sa fiu parte din aceasta calatorie".
Dar Facebook are si o parte intunecata. Studiile sociologice si psihologice au dovedit ca utilizatorii de Facebook devin depresivi daca acceseaza de multe ori reteaua de socializare, deoarece acestia sunt intr-o permanenta concurenta cu cei cateva sute sau mii de prieteni din retea. Intotdeauna exista unii care calatoresc mai mult decat tine sau isi expun succesele personale, lucru care pentru un om cu o viata obisnuita prin termenii inferiori de comparatie poate crea depresie. S-au intamplat ca oamenilor care au postat pe Facebook informatii ca sunt plecati in concediu sa le fie sparte apartamentele sau casele de catre hoti. Facebook a devenit si un izvor de informatii pentru serviciile secrete care afla tot ce vor despre cetatenii ce-si expun gratis si inconstient viata privata. Marile companii isi extrag viitoarele campanii de marketing si publicitate sondand preferintele sutelor de milioane de oameni conectati pe Facebook.
Dar reteaua de socializare este periculoasa mai ales pentru copii si tinerii fara experienta, care devin dependenti de retea, ajungand sa traiasca intr-o lume virtuala si paralela, ignorand realitatea, lucru care a dus de multe ori la sinucidere. Pe Facebook pot aparea poze si opinii favorabile, dar si barfe, susanele sau tradari in dragoste, care pentru niste tineri fara experienta devin fatale. Am accesat pe Google doua cuvinte: sinucidere si Facebook si am vazut ingrozit consecintele fatale ale acestei retele de socializare pentru copii si tineri. Citez numai cateva fragmente de stiri din presa ultimilor doi ani legate de cele doua cuvinte amintite: sinucidere si Facebook – Sinucidere facebook. “O adolescenta de 17 ani din India s-a sinucis din cauza ca a primit din partea parintilor interdictia de a mai sta pe Facebook – Ziare.com; Un tanar de 21 de ani s-a sinucis fiindca a fost sters de catre o fata din lista ei de Facebook. Acesta a lasat, inainte sa isi curme viata, un mesaj – Mediafax; O adolescenta din Noua Zeelanda si-a luat viata dupa ce a primit pe Facebook un mesaj de la o persoana care sustinea ca ar fi facut un avort – Pro TV; CAT ERA DE FRUMOASA! S-a sinucis din cauza Facebook-ului! O tanara s-a aruncat in gol! Reteaua de socializare este anchetata – Cancan; Fosta functionara publica Andreea Ionescu a scris, astazi, pe contul ei de Facebook, ca s-a hotarat sa se sinucida. Totusi, femeia nu a recurs a acest gest – Romania Libera; Silviu Dediu, un agent de la Penitenciarul Focsani, a ales sa moara dupa ce si-a vazut fosta prietena pe Facebook in bratele altui barbat – Ziarul de Vrancea;Carolina Picchio, 14 ani, din Novara, oras situat in Nordul Italiei, s-a sinucis in ianuarie din cauza ca mai multi baieti si-au batut joc de ea pe facebook- Realitatea TV; O adolescenta si-a anuntat sinuciderea pe Facebook. Mesaj cutremurator,O fata de 12 ani s-a sinucis, dupa ce a primit un mesaj pe Facebook – Realitatea TV; Parintii Alexandrei Rizea, fata de 19 ani din Ploiesti gasita moarta, miercuri, intr-o padure din Sinaia, au postat pe contul de Facebook – Adevarul.ro.” Sunt numai spicuiri de pe prima pagina de Google legate de Facebook. Pentru tineri Facebook nu e numai un drog care le creeaza dependenta si neglijeaza scoala si viata sociala, dar uite ca reteaua de socializare poate ucide indirect. Pentru copii si tineri care nu au experienta de viata Facebook –ul este letal si o retea nu de socializare, ci de anti-socializare. Cred ca ar trebui si in Romania, ca in China, India sau alte tari mai apropiate sa se ia masuri pentru limitarea accesului pe Facebook pentru copii si tineri, pana nu e prea tarziu, cand ne vom pierde moral generatia de maine si vom afla cu durere de pe retea despre alte sinucideri in direct.
Ionut Tene

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page