Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Religia - intre "barbarii scoliti" si "inteligentele reci"

Epurarile culturale si istorice au inceput odata cu manualele alternative, pe vremea debuturilor postdecembriste, abracadabrante, ale celebrului Sorin Mitu. Mihai Viteazul, fauritorul primei Uniri, cea de la 1600, devenea, peste noapte, un condotier. Adica, un fel de aventurier prin Europa timpului. Cronicarii, cu limba lor de miere, descriind zilele de aur ale "scripturelor romane", erau dati de pamant. Chiar Eminescu era dat la "suvrintat", deoarece, dupa capatana unui naimit, Inaltul Domn al Limbii Romane era unul "mic, negricios si paros", doar un Mitica bun cunoscator al gramaticii. Chiar Liiceanu clama ca noi, romanii, nu vom intra in Europa cu "Doina" si cu "Luceafarul" (de curand cuprins in "Cartea Recordurilor", fiind considerat cel mai lung poem de dragoste din lume!). Pentru ca, dupa capul sec al unora, asa se insuseste cultura! Si iata ca, in zilele noastre, s-a aiurit si Abramburica. Pentru ca nu acceptam ca ar putea fi cineva atat de naiv sa creada ca doamna Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, n-ar cunoaste ce se urmareste si, inca de pe acum, sforile de culise care fac valuri in invatamantul romanesc situat si asa intr-o stare destul de precara! Ramura tehnologica, clasa a XII-a, va ramane, asadar, fara Istoria Romanilor. Prin alte locuri sunt scoase pana si limbile straine! Chiar si orele de sport! Totul, prin incalcarea dispozitiilor Uniunii Europene, al carei membru Romania este. Efectul? Sunt afectate normele didactice ale profesorilor. Sa nu mai vorbim de majoritatea elevilor, si asa... ca niste cizme! Mai putine ore inseamna mai multe capete goale. Oare chiar crede Abramburica faptul ca "tehnicii" aceia, pe care unii ii vor fara ore de istorie, trebuie sa aiba in cap doar formule si scheme? Aflam ca, pe tema aceasta, a masurilor anapoda, PNL va depune o motiune in Parlament. Asteptam.

Cu gheara Fondului Monetar International (FMI) infipta adanc in gat, cu capul in latul funiei strainului, sub apasarea celor 558 de taxe si impozite, romanul simte tot mai mult cum totul se roteste amenintator in jurul lui, prevestind alte furtuni, vede cum bulgarele de zapada incepe sa se rostogoleasca vertiginos din varful muntelui. Din promisiunile electorale de mai ieri doar, prin care in ochii romanilor era adus pe pamant raiul cu lapte si miere, se alege praful. Se da cu totul de pamant, fara pic de mila! Si fara rusine! Iar ultimele stiri, care ajung la urechile romanilor, sunt din ce in ce mai ingrijoratoare. Spre bucuria Smarandei Enache si a lui Emil Moise (va mai amintiti?), sindicatele vor sa scoata religia din programa obligatorie pentru liceu. Asadar, dupa reducerea orelor de Istorie a Romanilor (de ce sa stie elevii cine au fost stramosii, inaintemergatorii nostri?), de limbi straine si sport (uitate fiind, cu desavarsire cuvintele latinului despre "mintea sanatoasa in corp sanatos"!), a venit acum si randul religiei, disciplina prevazuta, atat in Legea Invatamantului, cat si in planurile de invatamant de pana acum. Nu are nicio importanta, macar cat de mica, pentru capetele seci ca suntem nascuti crestini, ca popor, primii in aceasta batrana Europa! Religia sa fie doar, acolo, o oarecum materie optionala, pusa la colt, daca s-ar putea aruncata precum o masea stricata. Asa cred unii, punand-o, spre rusinea lor de neiertat, alaturi de eliminarea desenului si a muzicii din orar, de reducerea dirigentiei.

Sa auzim cum gandeste si ce zice unul, Costica Ciosu, secretar general al Federatiei Educatiei Nationale: "Am intrebat-o pe doamna ministru: de ce trebuie ca religia sa fie predata 12 ani, si i-am zis ca ar fi mai bine ca aceasta disciplina sa fie optionala. Dumneaei mi-a spus ca exista obiectii din partea Patriarhiei. Noi i-am spus ca nu ne intereseaza, atata timp cat Romania e stat laic!" "Destept" baiat! Din ce hruba a intunericului a mai iesit si asta? El "zice": "Noi i-am spus ca nu ne intereseaza!" Ce il intereseaza, oare, pe aiurit? Ia auzi numai ce-l poate duce pe el mintea! O fi el, cumva, frate sau var cu acel Emil Moise, care cerea, cu inversunare, pana si eliminarea icoanelor din scoli? S-ar putea. Si cand te gandesti ca el este tocmai secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale! Asa vede el educatia unei natiuni? Ciudat lucru – dupa o informatie din ziarul "Adevarul" -, masura stupida, aberatia si anomalia sunt sustinute, serios inca, si de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Ce rusine!

In loc sa fie, tot mai mult, apropiati cei doi stalpi sustinatori ai unei societati care se respecta - Scoala si Biserica -, cineva vrea sa produca o prapastie periculoasa intre cele doua nadejdi nationale! De ce trebuie eliminata tocmai una dintre componentele educative esentiale? Si, mai ales, cine doreste aceasta noua rupere, sora a dezbinarii? Cine sunt, oare, cei care nu doresc o educatie echilibrata, armonioasa, a copiilor si tineretului? Predarea religiei in liceu nu-i un capriciu. Dupa cum se stie, parintii, profesorii si elevii vor sa fie pastrata aceasta disciplina scolara. Atunci? O spune chiar Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romaniei, care atrage atentia - si bine face! - asupra devizei Bisericii Ortodoxe Romane: "Nu vrem liceu fara Dumnezeu!": "Patriarhia - spune domnia sa - nu a facut decat sa fie vocea profesorilor, parintilor si elevilor, pentru ca nu vrem doar inteligente reci, ci persoane cu suflet si minte, educate in spiritul valorilor". Despre ce valori si despre ce repere morale mai poate fi, oare, vorba, fara Biserica, fara Dumnezeu?

Femeie cu frica lui Dumnezeu, asa cum o stiam, doamna ministru Ecaterina Andronescu face pasul inainte, infruntand, fireste, pofta sindicalista a eliminarii religiei, invocand opinia Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Scoaterea, dupa 14 ani, a religiei din scoli ar fi o indepartare a noastra de valorile morale, considera doamna ministru. Or, noi nu dorim - zice ea - "barbari scoliti"! Numai ca, fara disciplina Religie, fara Istoria Romanilor, fara limbi straine si alte materii eliminate din programa scolara, elevii de azi, cetatenii Romaniei de maine, nu vor fi deloc "scoliti". Vor fi, multi, cu tartacutele goale. Adica, doar "barbari"! Oare la ce se gandesc acum nasii "inteligentelor reci"? Reci sau seci? Si, din nou, te intrebi: cine - si, mai ales, de ce?! – doreste sa arunce moralitatea romaneasca si valorile - si asa putine! - ale unui popor, sub amenintatorul tais si rau-prevestitorul semn al hazardului? Nu avem, si asa, destule necazuri? Nu sunt destui cei care nu mai au niciun Dumnezeu? Cu ce convingeri, cu ce credinta vor intra in viata viitorii cetateni ai Romaniei? Cum vor fi pregatiti ei pentru viata, fara frica lui Dumnezeu? Cine si ce vor fi ei, oare, fara a-l avea pe Domnul in suflet? Se stie, omul este rodul educatiei. Cum vor concepe ei binele si raul moral? Cu ce se va hrani spiritul lor? Care va fi dragostea lor fata de aproapele nostru? Cum vor concepe bunatatea si rautatea, fara completa pregatire pentru viata? Fara Dumnezeu, vor creste cu indoiala in suflet. Prin indiferenta cotidiana, prin hotia, violurile si crimele de azi, este mare nevoie de raza aceea de lumina, de speranta. Altfel, ne asezam singuri - figurat vorbind - in fata unui invizibil pluton de executie.

"Zboara, gandule, pe aripi aurii (...) Aprinde-ne iar amintirile in suflet". Am ales, deloc intamplator, tocmai aceste doua versuri din "Corul robilor" din opera "Nabucodonosor", de Verdi.

Speram ca Bunul Dumnezeu sa-i lumineze pe unii din robia ignorantei si sa le dea, macar in ceasul al 12-lea, gandul cel bun!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page