Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IVAN LUNGU: „ASCULTÂND GERSHWIN PE COVOR”

Gabi MOSCOVICIMotto:
„Daca vrei sa traiesti din plin, daca vrei sa stii despre viata ceva mai mult decat ceea ce deja stii, atunci trebuie sa citesti.” (Sarah Hall - scriitoare engleza)


Exceptional titlul volumului aparut pe o foarte inspirata coperta: un pian de care este sprijinit un violoncel, aflate pe un covor de mare intindere, ca un „covor fermecat", ce te duce spre zari necuprinse. E un simbol al vietii autorului, viata plina de intamplari, in cele mai neasteptate locuri.

Cartea lui Ivan Lungu este o pura confesiune. In mai putin de 100 de pagini, scriitorul ne face partasi la cele mai semnificative situatii din viata sa. Este biografia unui om obisnuit si totusi special, o biografie care devine memorie, iar memoria devine o frumoasa poveste de viata. Am citit cartea intr-o dupa amiaza de sambata si in atmosfera si linistea casei am petrecut cu familia Lungu... o viata, citind despre oameni care mi-au dat sansa sa ma incarc de vibratia unei vieti pline de surprize si intamplari neasteptate.

Viata de zi cu zi, situatiile bune si rele prin care trecem, ne fac de multe ori sa ne simtim osteniti, derutati, insingurati. si iata ca avem de multe ori norocul sa apara cineva care ne intoarce spre momente frumoase din viata. Acest lucru a fost pentru mine cartea lui Ivan Lungu. Aici era secretul terapiei si rezistentei cu care m-am incarcat.

Il cunosc pe autor din presa de limba romana din Israel si datorita celorlalte carti ale sale.
Ivan Lungu s-a nascut la Caransebes in 1935. A absolvit Liceul „Ion Luca Caragiale" din Bucuresti in 1953, dupa care absolva Institutul de Stiinte Economice "V. I. Lenin", Facultatea de Comert Exterior. Un timp va lucra la diferite intreprinderi de comert exterior.
O mare calitate a scriitorului este cunoasterea mai multor limbi straine. Acest fapt l-a ajutat enorm in multe momente ale vietii.

Chiar in timpul studentiei este trimis la diferite congrese si seminarii internationale. Lucreaza apoi la redactia de stiri externe din cadrul Agerpres, apoi la Romania-Film. Din 1973 pleaca impreuna cu familia (sotia sa si fiica) in Israel. Si aici lucreaza la diferite institutii si firme de import-export. La pensionare se dedica presei de limba romana, unde activeaza si in prezent.

Recitesc frazele inspirate din datele de pe ultima coperta a cartii si imi dau seama ca am redat in cateva cuvinte... o viata. Ma intorc la cartea „Ascultand Gershwin pe covor". Este si titlul unui capitol al cartii. Autorul, impreuna cu un prieten, se intalnesc sa asculte niste discuri cu totul speciale, cu muzica simfonica, amandoi fiind mari melomani.

Scriitorul ni-l prezinta pe acest prieten, medicul stomatolog Carol Stieber (va amintiti, desigur, cei din generatia mea, de frumoasa Cleo Stieber, sotia medicului, cunoscuta crainica la Televiziunea romana). Pornind de la povestea acestui prieten, Ivan Lungu face o divagatie si trece in revista o perioada interesanta din viata lor. Acesti oameni s-au imprietenit datorita cunoasterii limbilor straine. Lucrau amandoi ca translatori: medicul Carol Stieber traducea din si in engleza, iar Ivan Lungu din si in maghiara si... in ce limbi mai era nevoie uneori. Lucrau mai multi translatori: Alain Herschovitz pentru franceza, Pavel Mocanu pentru poloneza si portugheza, Sergiu Celac pentru limba rusa. La diferite congrese erau necesare traduceri simultane, ceea ce necesita o buna cunoastere a limbilor respective si, totodata, o concentrare maxima.

Si iata ca medicul Carol Stieber este solicitat sa-l insoteasca pe marele violonist Iehudi Menuhin in timpul Festivalului International „George Enescu", din anul 1958. In urma acestui eveniment, cand Stieber l-a insotit peste tot ca translator, violonistul a dorit sa-i faca un dar. Astfel a primit medicul cateva discuri de mare renume, cu concerte de Beethowen si, spre bucuria lui, un disc cu piese ale lui George Gershwin. Ca urmare, Ivan Lungu a fost invitat acasa la Stieber sa asculte impreuna comorile muzicale primite de la Menuhin. Si iata-i pe amandoi, intinsi comod pe covor, cu un coniac langa ei, ascultand cu un sentiment de religiozitate, opere celebre in interpretari celebre. Aceasta intamplare l-a impresionat pe scriitor in asa masura, incat i-a inspirat si titlul cartii. Gasim, insa, in carte, si multe alte momente, perioade din viata sa. Demne de retinut sunt calatoriile facute de-a lungul anilor, cu descrieri ce dovedesc si priceperea in a descrie locuri si oameni, peisaje si amintiri.

Un loc aparte il ocupa perioada cand scriitorul a aliat in Israel, impreuna cu familia. De altfel familia este cu el in toate povestirile din carte. Am remarcat chiar cateva cuvinte care se repeta mereu: „sotia mea, fiica noastra ". Inca o calitate a lui Ivan Lungu : este un familist convins. Desigur ca nu e numai meritul lui... Cartea este o biografie autentica si totodata, asumarea unui destin, dovedind o cultura si o deschidere spre viata. Limbajul oscileaza intre simplitate si descriere complexa. Intalnim pasaje emotionante, unde simtamintele devin adevaratele personaje ale acestei carti.

In privinta calatoriilor, vreau sa accentuez ca Parisul ocupa un loc de suflet in descrierile sale. Cititorii cartilor lui Ivan Lungu isi amintesc de „cele trei maimute” (una nu aude, una nu vede, una nu vorbeste), pe care el le stia din casa bunicilor si pe care le-a revazut cu emotie pe taraba unui anticar de pe malurile Senei. Este motivul pentru care amintirile lui Ivan Lungu s-au intors cu zeci de ani in urma si de la care pornesc toate povestirile lui. Autorul reuseste sa redea intamplari adevarate despre care – dupa cum se exprima el- „am povestit niste evenimente pe care le-am trait si le-am pus pe hartie (…) fara a uita ca realitatea intrece cu mult imaginatia.”

Gabi MOSCOVICI
8 februarie 2014
Haifa, Israel


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page