Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SE MAI POATE FACE CEVA?


Daca am sta pe varful planetei - in cazul in care planeta ar avea varf -, la privelistea omenirii de azi catre maine, probabil cea mai pertinenta intrebare ar fi: se mai poate face ceva? Ceva sa ce, ar fi replica.  Bineinteles, ceva ca lumea sa nu piara.
Nu stiu daca biologic "evolutia" darwinista poate fi dovedita. Cred ca nu. Stiu insa prin dovedire ca moral, evolutia lumii este dovedita deja, in jos. A facut savantul traseul, din treapta in treapta al evolutiei de la primele vertebrate la om. Nu stiu daca el s-a gandit si cum si in ce va evolua mai incolo, omul. Daca exista de adevarat "evolutie" inseamna ca ea va continua. De la maimuta la om acceptam chiar daca nu ne este prea de lauda descendenta. Dar mai departe? Om- supraom?  Om- superom? Om - inger?  Inger nu, caci evolutionistul nu crede in ingeri. Atunci?
Se pare ca in afara de tehnica - apanajul ultimului veac -, istoria lumii ne arata o evolutie inapoi, din rau in mai rau, pe care unii o numesc involutie. Vorbim de dimensiunile morale ale omului. Daca Domnul Dumnezeu nu ar fi in control, excrescentele omului in evolutie proprie - a se citi involutie -, s-ar aseza violent in planul divin de ordine si vesnicitate.
Scriptura - pe care oricat ar incerca cineva, n-o poate ocoli -, ne aseaza in fata istoria in care privim ca intr-o oglinda prin comparatie, realitatea zilelor noastre.  Domnul Isus pune alaturi zilele sfarsitului, pentru asemanare, cu zilele lui Noe si zilele Sodomei. Cum si ce s-a intamplat atunci este imaginea a ce si cum se va intampla in zilele sfarsitului, zice El. Au evoluat locuitorii pamantului de la Adam la Noe, biologic spre "uriasi", moral "in fiecare zi numai spre rau". Se mai putea face ceva? Intrarea in corabia poruncita de Domnul. O corabie de salvare din apele potopului. Si s-a facut. Cum?
Nu mai traieste Darwin si nici nu prea a lasat scris, daca "evolutia" a avut loc lent sau in salturi. Sfanta Scriptura ne invata insa ca "evolutia morala", adica involutia, a avut loc in "salturi" de cadere rapida si neuniform in raport de imprejurarile ridicate la grad de grandoare umana. Asa s-a facut ca fuga de tot, Turnul Babel se inalta cu triumfare in timp ce moralitatea cobora de neoprit pana la stricaciune. Au fost imprastiati oamenii "evoluati", despre care Domnul Dumnezeu spune "nimic nu i-ar impiedica sa faca tot ce si-au pus in gand". A urmat "imprastierea" pe toata fata pamantului, caci "evolutia" era prea rapida. Dar cand isi pune omul in minte sa "evolueze" nimeni in afara de Dumnezeu nu-l poate opri. Foarte repede un alt varf al evolutiei spetei umane se arata in construirea Cetatii Sodoma. "Strigatul impotriva Sodomei si Gomorei s-a marit si pacatul lor intr-adevar este nespus de greu". S-a mai putut face ceva? Ingerul Domnului a zis: "Scapa-ti viata. Sa nu te uiti inapoi". Si Lot a facut asa.
Mutand lumina invataturii prin profetii catre zilele noastre, Evangheliile ne spun "Ce s-a intamplat in zilele lui Noe, se va intampla la fel si in zilele (la venirea) Fiului Omlui". "Ce s-a intamplat in zilele lui Lot se va intampla aidoma", "Tot asa va fi si in ziua cand se va arata Fiul Omului".
 
Ce se poate vedea de pe varful planetei astazi, cu aceste profetii sub privirile noastre? Se mai poate face ceva? In privinta noastra a fiecaruia cred ca se mai poate face "cate ceva" pentru o usurare a vietii noastre temporare. O revenire la moralitate din falsa evolutie la care ni se pare ca am ajuns. "Sa nu ucizi", "sa nu furi", "sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" este ceea ce nu doar ca putem, dar si ar trebui sa facem noi, pentru binele temporalitatii noastre. Cat priveste binele vesnic si vesnicitatea noastra ca existenta, Domnul a facut deja totul in rastignirea Sa. Corabia salvarii este gata. Cine intra in ea? Strigatul divin de iesire din babilonia inchipuirilor noastre de grandoare evolutiva, se aude. Cine iese din marea Sodoma catre Cetatea de Scapare construita de Dumnezeu?
Mi-e teama ca extraordinara evolutie a tehnicii de maine, de nu mai departe de maine, sa nu fie cladita pe o involutie morala, impotriva ordinei divine, care sa ne fie nefavorabila. La nivel planetar Domnul decide.  La nivel personal, fiecare pentru sine. Se mai poate inca.  Un "inca" foarte fragil.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page