Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O speranta pe nume Berta-Maria Moldoveanu

O noua expozitie ce poarta semnatura tinerei pictorite va fi vernisata la Iasi, la Casa Cartii

Putine sunt momentele cand ne oprim din mersul vietii pentru ca in fata ochilor nostri ne-a fost dat sa vedem ceva cu adevarat extraordinar, ceva care a trecut dincolo de limitele firescului si ne-a bucurat inimile intr-un mod aparte. Unii vor fi citit o carte, altii vor fi ascultat o melodie, altii vor fi fost martorii unui peisaj coplesitor. Intr-unul din acele momente ale vietii mele eu m-am oprit in fata unui tablou al pictoritei Berta Maria Moldoveanu, intr-o expozitie aflata in urma cu cateva luni in incinta castelului „Iulia Hasdeu" din Campina.

Inainte de a patrunde in sala care gazduia tablourile acestei pictorite eram pregatit sa gasesc, in urma indicatiilor primite de la ghidul castelului care imi spusese despre expozitia de pictura a unei copile din Barlad, un vernisaj cu tablouri pline de linii si dungi „postmoderniste" sau de o pictura naiva, fara un obiect sau tema bine conturata, din care sa nu inteleg mare lucru. Surpriza a fost insa una de proportii. Tablourile tinerei pictorite ii fac invidiosi si pe cei mai talentati si experimentati artisti plastici contemporani, si nu numai. Si asta in ciuda faptului ca tanara pictorita nu promoveaza „postmodernismul" in operele ei ci natura, prietenii, familia, biserica si manastirile, orasele prin care calatoreste. Tusele generoase, liniile bine conturate ale operelor in ulei pe panza scot in evidenta aproape fotografic realitatea traita de artista. Peisajele sunt atat de bine conturate incat ai impresia ca te afli in acel loc odata ce esti in fata unui tablou al Bertei.

Coplesitor este faptul ca Berta produce aceste veritabile opere de arta in mod nativ, din structura sa genetica si din ceea ce profesorii au reusit sa ii spuna pana acum (prof. Didu Clapon, Dionisie Gradu si cel care a indrumat-o pentru prima data in tainele picturii, profesorul Eugen Iftene).

Astfel, prin talentul sau extraordinar, la doar 12 ani Berta-Maria Moldoveanu a reusit sa aiba deja 13 expozitii personale in tara si strainatate.

Intr-o lume gri, cea a vietii noastre cotidiene, imbucurator este faptul ca parintii tinerei pictorite, cu sprijinul maestrului Valentin Ciuca, vor organiza o noua expozitie care va cuprinde ultimele 30 de lucrari ale Bertei-Maria. Lucrarile vor fi expuse incepand cu data de 11 aprilie 2009, orele 1330 la Casa Cartii din Iasi. Va recomand cu caldura sa nu ratati acest eveniment cultural care va va umple sufletele de bucurie si frumos.

Dan Tanasa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page