Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

S.O.S. humanitas si Maria sa INTELIGENTIANu este poveste, ci de-adevarat. Media ni l-a prezentat ca atare, dupa cum stiti.
Regizorul si-a inchipuit, si nimeni nu-l poate blama, ci doar felicita pentru aceasta, ca lumea se indreapta cu graba spre autopieire. Daca se ia in serios ca omenirea este in deriva, S.O.S.ul are nevoie de ceva salvatori. Bogatii ei nu sunt in stare sa faca acest lucru, capeteniile religioase sunt incurcate fara iesire in teologiile lor, politicienii ne-au dus deja de rapa. Asa a aparut S.O.S.ul catre INTELIGENTIA pentru salvarea planetei. Nu se stie exact - in produsul fictional amintit - daca se va ajunge la o "nenorocita" de speranta sau la o "superba" desertaciune. Cert este ca in acest scenariu mai marii lumii se vad depasiti - ca sa nu se zica incapabili - si s-au hotarat - cum am zis deja, prin intermediul fictiunii -, sa transmita lumii intregi spre salvare, "S.O.S. Humanitas prin Maria sa INTELIGENTIA", bineinteles sortit esecului concret din conceptie, dar poate cu un dram de invatatura, cine stie.  De exemplu, dupa fiecare razboi - de-ajuns sa ne gandim la ultimele doua mondiale -, desi cu energiile la pamant, incepem din nou sa impingem bolovanul sisific spre niciodata atinsul azur. Despre acest lucru ne-a vorbit mai marele inteleptilor care desi nu a avut nici un fel de razboi, a tinut sa-l numeasca "desertaciunea desertaciunilor".
Si asa, regizorul peliculei cu scenele de pe urma ale omenirii, un fel de capodopera a presimtirii si-a trimis emisarii in lumea inteligentilor nascuta din insasi INTELIGENTIA, sa aduca la forumul de salvare humanitas, pe cei mai "IQ" si ei sa puna la cale redresarea omenirii in deriva. Nu i-a chemat la "sfat" caci erau prea inteligenti pentru a avea incredere deplina in ei, ci i-a sechestrat cerandu-le sub amenintare parerile salvatoare, metodologia ca in "lumea lui Kafka" fata de care "lumea lui Krammer" este o plimbare de agrement. Chiar daca fictiunea in discutie s-ar face realitate, ea n-ar fi mai mult decat o mare desertaciune.
Revenind la concret, doamnelor si domnilor, oricat de intepenit vi s-ar parea limbajul folosit si oricat de pueril sfatul, singura salvare de la autodistrugere a umanitatii este Evanghelia Domnului Isus Hristos. Ea este farul care arata tarmul si deci incotro, ea este turnul de control de care depinde aterizarea buna cand S.O.S.ul de ghidare strabate vazduhul.
Sa nu-ti ucizi sau sa nu-ti furi tovarasul de lucru, consateanul, compatriotul, conterestrul asemena tie, este situatia de urgenta nenecesara, este S.O.S.ul fara nici o adresabilitate pentru ca nu este de ce sa fie.  Putem vorbi de INTELIGENTIA in marile strategii de razboi, cum a fost cea medo-persana cand a cucerit Babilonul secand apele Eufratului cum spune Sfanta Scriptura? Putem vorbi de INTELIGENTIA in marile furturi de date informationale ca un exemplu, numite "digitale", in urma carora nenumarate fiinte omenesti nevinovate sunt lasate pe drumuri doar in cateva clipe?  Aici sunt la punctul la care l-as ruga pe regizorul facator de filme cu ultimele scene ale umanitatii sub semnul S.O.S., sa inlocuiasca INTELIGENTIA cu CONSTIENTA sau CONSTIINTA fara sa fie precedata de nici o "marie", ci direct, pe descultelea. Macar un serial de s-ar face pe acest scenariu, indiferent de rezultate sau cu rezultate pozitive putine, dar cu un lucru bine facut care sa stea in fata cu adevarul intr-o eventuala confruntare juridica.
Constient ca pot fi declarat corigent la Limba Romana, partea de lexic si ortografie, dar incredintat ca imaginea de exprimare este mult mai martora asa, spun ca lumea este un "titanic imens" care se indreapta grabita spre marele ghetar fara sa ia seama la S.O.S.ul Evangheliei Domnului Isus Hristos. Atat TEMPORALITATEA cat si VESNICITATEA noastra depinde fara indoiala de El, Domnul. Strigarile catre INTELIGENTIA umana fara de El, sunt facute in zadar. Daca INTELIGENTIA umana este folosita catre El si invatatura Lui, si acum si in veci, salvarea este asigurata. Domnilor regizori si domnilor care vizionati regizarile, S.O.S.ul evanghelic este cel adevarat. Faceti scenele ceresti pe pamant, scenele gloriei viitoare acum, intelepciunea divina aratandu-se in INTELIGENTIA umana. Omenirea pe ultimii ei pasi ar merita aceasta bucurare pe care Mantuitorul prin crucificare a pus-o la dispozitie si pe care nici o inteligenta autentica nu o poate refuza.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page