Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Aurescu: La 10 ani de la aderare se poate spune ca participarea României la NATO este o poveste de succes


Secretarul de stat pentru afaceri strategice in Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marti ca la zece ani de la aderarea Romaniei la NATO se poate afirma ca participarea tarii noastre in cadrul Aliantei este o "poveste de succes".

Aurescu a participat marti la o masa rotunda dedicata marcarii a doua decenii de la semnarea de catre tara noastra a Documentului-cadru al Parteneriatului pentru Pace (Partnership for Peace/ PfP).

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, Bogdan Aurescu a evidentiat in interventia sa relevanta momentului 26 ianuarie 1994 pentru tara noastra, cand Romania a devenit primul stat semnatar al Documentului-cadru.

El a subliniat ca Parteneriatul pentru Pace, fundamentat pe valori comune precum democratia, drepturile si libertatile fundamentale, a sprijinit procesul de reforma din statele Europei Centrale si de Est si a contribuit cu succes la promovarea pacii si securitatii in spatiul euroatlantic.

Aurescu a punctat si faptul ca profilul Romaniei in Alianta, la zece ani de la aderare, este unul consolidat, de stat care isi aduce o contributie solida la securitatea NATO, prin participarile la operatiile aliate, prin contributiile specializate in domenii de interes pentru Alianta, prin aportul conceptual - de exemplu prin implicarea la elaborarea Conceptului Strategic adoptat in 2010, prin gazduirea unei componente relevante a viitorului sistem NATO antiracheta sau printr-o prezenta semnificativa cu experti romani in Secretariatul International.

"Bogdan Aurescu a aratat ca la zece ani de la aderare, se poate spune ca participarea Romaniei la NATO este o poveste de succes", arata MAE.

El a evidentiat sustinerea tarii noastre pentru utilizarea eficienta a formatelor de dialog cu partenerii pentru derularea de consultari politice asupra evolutiilor de securitate din regiunile respective, precum si pentru consolidarea cooperarii practice, inclusiv in privinta combaterii noilor riscuri de securitate.

"Romania va continua sa sustina consolidarea politicii de parteneriate a NATO. Constituite pe criteriul increderii reciproce, acestea reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale adaptarii NATO la actualul climat international si consolidarii politicilor Aliantei", mai mentioneaza MAE.

De asemenea, secretarul de stat a reamintit sprijinul Romaniei pentru viziunea strategica a NATO, care are ca baza constituirea unei retele de parteneriate in zone de interes strategic din proximitatea granitelor sale, cum ar fi spatiul euroatlantic, Mediterana si Orientul Mijlociu. AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Antonia Nita)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page