Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"VREM LOCURI DE MUNCA, NU PROMISIUNI!”Actualii guvernanti, cand se aflau in opozitie, promiteau un milion de noi locuri de munca daca romanii le vor da votul. Romanii i-au votat, in noiembrie 2012, le-au dat puterea, mai exact guvernarea, de atunci au trecut aproape doi ani si nu s-au tinut de cuvant, de fapt nu au facut aproape nimic din ceea ce au promis. Statistic, in 2013, s-au infiintat doar 54.000 de noi locuri de munca, iar in 2014, pe hartie si nu in economie, se vor mai infiinta inca 60.000. Pana la un milion e mult de numarat, ca de realizat, poate peste un deceniu. Pana atunci, romanii, mai ales cei tineri, pleaca in pribegie pentru a gasi de lucru. In primul trimestru se estimeaza ca vor lua drumul strainatatii peste 100 de mii de persoane, pentru a munci in alte tari, chiar daca nu sunt primiti cu ganduri bune si respect de anumite guverne si localnici, cu toate ca de la 1 ianuarie 2014 s-a dat liber pe piata muncii in toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene.

Cum am mai aratat, in datele Comisiei Nationale de Prognoza au aparut ca realizari ale guvernului, in 2014, si 60.000 de noi locuri de munca, fara nicio alta explicatie si argumente reale ca vor fi infaptuite. De ce? Pentru simplul fapt ca in acest an nu s-a anuntat nicio investitie majora din lipsa fondurilor la buget, in timp ce tot mai multe companii straine se pregatesc sa paraseasca Romania (in 2013 investitiile straine s-au redus cu 30% fata de 2012), agasate de fiscalitatea schimbatoare, dupa cum bate vantul politic prin mintea celor aflati la putere. Mai mult, promisiunea facuta de Ponta ca, de la 1 iulie a.c., se va reduce cu 5% contributia de asigurari sociale pentru angajatori nu a fost prevazuta in bugetul pe 2014, astfel ea va ramane o simpla promisiune neonorata de Executiv ca si cele un milion de noi locuri de munca.

Daca bani pentru investitii nu prea exista, si mai ales pentru usurarea poverilor fiscale asupra firmelor, mai ales a celor mici si mijlocii, in schimb, in bugetul de stat pe 2014 cheltuielile cu somerii sunt de 1,8 miliarde de lei, fata de cat erau la ultima rectificare bugetara din anul trecut – 1,65 miliarde de lei. Concluzia? E clar ca Executivul estimeaza ca numarul somerilor va creste in acest an. Un studiu privind perspectivele de crestere a locurilor de munca, la nivel national, arata ca angajatorii romani au posibilitati modeste in privinta sporirii numarului de salariati, mai ales in prima jumatate a anului, deoarece nu exista o politica clara a guvernului in privinta pornirii unor investitii de anvergura in economie, nici macar in domeniul realizarii de autostrazi atat de necesare pentru a moderniza infrastructura rutiera si pe cea a caii ferate care sa asigure dezvoltarea economica, in general, si a turismului, in mod special. Aceasta este explicatia de ce abia "6,8% este rata de ocupare a populatiei cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani, cu 5% sub media europeana, si de ce 805 mii de angajati sunt platiti cu salariul minim pe economie la inceputul acestui an”.

In privinta evolutiilor salariale, "estimarile specialistilor variaza intre 0% si 5%, cifra inaintata si in prognoza de iarna a Comisiei Europene”. Raportul comunitar atrage insa atentia ca atata timp cat masurile active de ocupare au ramas nesemnificative si haotice, nu ne putem astepta prea curand la o reducere a ratei somajului. Comisia Nationala de Prognoza mizeaza pe o crestere salariala medie la nivel national de 4,1%, mai mare in mediul privat decat in cel public: chiar si asa, veniturile lunare ale functionarilor publici raman in continuare mai mari decat cele din sectorul concurential, cu circa 150 de lei”.

In concluzie, din optimismul Comisiei Nationale de Prognoza cum va arata acest an si urmatorul, de retinut este aprecierea pozitiva facuta in prognozele acesteia: "Analizele Comisiei Nationale de Prognoza indica un 2014 optimist, urmat de un sir de ani de succese dupa succese. PIB-ul va creste constant, la fel si veniturile incasate la bugetul de stat, salariile vor merge si ele in sus, iar somajul va scadea lent, dar sigur. Intrucat nu am identificat sursele concrete ale acestor perspective pozitive, vom privi cu o doza oarecare de scepticism previziunile CNP”, sustine Mirona Hritcu, in analiza facuta in "Capital”, din 6-12 ianuarie a.c., cu titlul: "Semne proaste anul are pentru piata muncii”.

Avand in vedere realitatile social-economice si politice ale Romaniei la inceput de an, alte comentarii sunt de prisos.

IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page