Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Românitatea estica dupa Ecaterina a II-aTransnistria

,,Messager de Vienne" ne mai aduce in ultimul sau numar doua scrisori, una a imparatasei Ecaterina catre Iosif II, alta a acestuia catra Ecaterina, din care lucrul rasare cu toata evidenta. Intr-o scrisoare datata din 17 septembrie 1782 Ecaterina II, dupa ce descrie starea de decadenta a Imparatiei otomane, face propunerea de imparteala. In aceasta propunere aflam urmatorul pasaj:
"Va trebui cred de a stabili de mai nainte si pentru totdeauna ca intre cele trei imperii (cel balcanic cu secundo-genitura ruseasca la Constantìnopol, cel rusesc si cel austriac) va trebui sa existe un stat autonom totdeauna  neatarnat de cele trei imparatii limitrofe. Acest stat despre care e vorba a-l reconstitui, si care-a existat altadata sub numele de Dacia, va putea cuprinde Moldova, Tara Romanaesca si Basarabìa sub guvernul unui monarh crestin, apartinand ritului ce domneste in aceste posesiuni si asupra calitatilor personale si a devotamentului caruia cele doua Curti imperiale sa se poata intemeia pe deplin. E bine de-a se stabili totodata ca noul stat, al carui suveran va fi ereditar, trebuie sa ramaie cu totul neatarnat si ca nu va putea fi nicicand anexat nici la Austria, nici la Rusia si asemenea ca aceste doua imperii nu vor permite nici cand ca acest stat sa fie candva supus unei alte puteri.  Granitele acestui nou stat vor trebui sa fie delimitate despre partea Poloniei si Rusiei prin Dnipru si Marea Neagra, iar despre Austria prin linia de achizitiuni pe cari le-am garantat M. V. Imp. printr-o clauza secreta a tratatului nostru, si apoi prin Olt, pana unde el se varsa in Dunare. Despre Turcia noul stat ar avea drept granita Dunarea pana la gurile ei.”
  Raspunsul lui Iosif al II-lea e datat de la 13 noiemvrie 1782. Pasajul privitor la crearea unei noua Dacii e urmatorul:
"Cat despre crearea unei noua Dacii sub guvernul unui print ereditar de religie greaca cum si despre asezarea nepotului M. V. pe tronul grecesc din Constantinopol, numai soarta armelor poate decide. In cazul cand razboiul ar reusi bine, nu voi ridica din parte-mi nici o dificultate pentru a indeplini dorintele M.V.I. daca se acorda cu propriile mele interese si cu comoditatea mea.”
La acestea cautam sa adaugam ca Iosif al II-lea avea de gand a uni acest stat si Ardealul, a da in el preponderenta elementului romanesc si de a-l tine intreg in neatarnare de Austria. Singurul lucru care-l supara era confesiunea Greco-orientala a romanilor; de acolo incercari de-a cultiva repede poporul si de a-l apropria de catolicism.

    Octavian Capatina

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page