Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Viata a demonstrat: CONFLICTELE MICI "NARUIE" PROIECTELE MARI!


 
     Se spune ca marile gesturi ale politicienilor patrioti, ramasi in istorie, sunt ale unor oameni demni si curajosi.
Un asemenea gest a fost si cel cand, nu demult, s-a constituit USL, iar liderii Coalitiei – Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin – aveau sa marcheze, la Palatul Parlamentului implinirea a doi ani de la acest eveniment.
"USL a fost intemeiata – spunea atunci Ponta – prin semnatura a trei lideri politici, iar ideea a fost pusa in practica prin efortul tuturor celor care au reprezentat partidele noastre". Intr-adevar, USL a obtinut intr-un timp scurt cel mai bun rezultat pe care l-a avut o constructie politica in alegerile locale, castigand 37 de presedintii de CJ, majoritatea municipiilor resedinta de judet, marile primarii, majoritatea in consiliile judetene, cel mai mare numar de voturi pentru un proiect politic – cea mai mare victorie in alegerile parlamentare si atragerea la un referendum de destituire a presedintelui a 7,4 milioane de voturi favorabile.
Dar, din pacate, treptat, au aparut micile "intepaturi", conflicte, decizii luate de Ponta (ajuns premier), fara a se consulta cu ceilalti lideri, in special cu referire la desemnarea (nominalizarea) unilaterala a sefilor marilor Parchete s.a.
Apoi, acea mult discutata si comentata coabitare cu Cotroceniul s.a., care i-au facut pe unii comentatori sa-i aminteasca lui Ponta (si nu doar lui) ca "poti intra frumos in politica si poti iesi repede si urat".
Presa si, in general, opinia publica s-au inflamat si atunci cand, in urma cu ceva vreme, a aflat ca Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, cu                          incuviintarea premierului Victor Ponta, a recurs la un gest fara precedent. I-a prezentat lui Traian Basescu proiectul legii statutului parlamentarilor, consultandu-l cu privire la continutul acestuia.
Si nu numai. Zgonea a facut acelasi lucru si in raport cu Agentia Nationala de Integritate. Dar au fost si alte decizii care au avut darul de a pune "paie pe foc" in USL; fictiuni care "put" a influenta cotrocenista, filosofia Divide et Impera exercitandu-se cu brio. Drept care, analistii politici au fost primii – alaturi de o parte a presei, televiziunilor – care le-au transmis liderilor USL un fel de "somatie". Adica sa nu uite cateva lucruri. Ca USL a venit la Putere (cu P mare) nu atat prin propriile angajamente de a reface o tara distrusa de fostul regim. Protestele de strada nu au avut ca slogan "Sa vina USL!" Nici "Traiasca PSD!" sau "Sus PNL!", ci simplu, clar si la obiect "Jos Basescu, jos PDL!" (Ba au fost chiar si scandari nu tocmai magulitoare la adresa USL: "Aceeasi…").
Adica, aceeasi politica? Spunem toate acestea, deoarece, se pare, ca unii lideri ai USL – Ponta, in special – au cam uitat acest lucru. Unele tachinari (asa incepe dihonia intre partide), intre Victor Ponta si Crin Antonescu nu par a fi de bun augur, desi unii le considera neimportante si nepericuloase…
Cand Victor Ponta declara ca "Fara PSD, nimeni nu castiga prezidentialele", era clar ca era vizat Crin Antonescu, care, la randul sau, intrebat: "Daca mai are incredere in Ponta, asa cum avea la inceputul USL?", a raspuns: "Ce, o sa mint sa spun ca da? Nu". Tot Antonescu il critica pe Ponta pentru raportarea lui la un Basescu implicat in povestea cu Miscarea Populara. Zice Antonescu: "(…) premierul, dar si altii, il trateaza cu toata seriozitatea de parca ar fi un presedinte legitim, normal si cu un comportament adecvat acestei tari".
Sigur, am dat aceste exemple, din multe altele, din care rezulta ca perioada in care prietenia dintre Ponta si Antonescu parea "indestructibila" a cam apus.
Pentru ca au inceput greselile guvernarii, apropierea neasteptata, la inceput, a lui Ponta de Basescu si, in cele din urma, conflictele. Care, daca vor continua si accentua, ar putea duce la destramarea USL!
Daca insa lucrurile vor evolua intr-o asemenea directie, cu cine va mai guverna Ponta? Alaturi de UDMR, de care, in campania electorala, declara ca "nu se lasa santajat" (cerand votul masiv al romanilor!)? Fereasca Domnul!
Nu va jucati, deci, cu vointa electoratului, ca, la un moment dat, ati putea sa pierdeti Puterea, la fel de usor cum ati si castigat-o!
Tara are nevoie de alte prioritati, si nu de vesnice conflicte de doi bani!
Sarcina esentiala a politicii consta in a face tot ceea ce este necesar pentru ca Romania si romanii sa existe si sa traiasca in conditii normale. Insa normalitatea este imposibil de atins daca politica se epuizeaza in conflicte irationale, ilogice si imposibil de gestionat.
E timpul, posibil, al iubirii de tara, de libertate si de lucruri bine facute.

GHEORGHE GIURGIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page