Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"DIVIZIILE" papei


Intr-un moment al celui de al doilea razboi mondial cand se facea analiza cu privire la potentialul de lupta al combatantilor, cineva a propus lui Stalin sa ia in consideratie si Vaticanul. La abordarea aceasta el a raspuns cu o intrebare care a ramas celebra: "Cate divizii are papa"? Varianta ca el credea ca papa are cateva si voia sa stie "cate", din punct de vedere militar strategic, a fost repede abandonata de catre comentatori si a ramas varianta ca intrebarea era pusa ironic, arhistiindu-se ca papa nu are "divizii militare" si ca atare nu merita sa fie luat in consideratie. Era viziunea lui Stalin ca razboiul nu poate fi castigat decat prin "cizma si tanc" - avioane nu prea avea -, si gandea conform realitatii lui. Ca poate exista o vrere, pana la influenta  si victorie dincolo de "cizma si tanc", nu intra in mintea lui. Asa ca papa a fost scos atunci din ecuatie. Desigur o mare greseala.
Desi forta militara a lumii a crescut enorm de atunci, in 1989 ea a trecut pe locul secund si in prim plan a iesit - cum se cuvenea - , forta gandirii in vrerea popoarelor dincolo de orice arme care ar putea intra in calcul.  Faptul ca in triumviratul Reagan, Gorbaciov, Papa, (era papa Ioan Paul), - Papa nu lipsea -, a facut ca intrebarea ignoranta a lui Stalin sa cada in derizoriu pana la gluma.  Sa mai fi trait el sa vada si sa simta in dogoarea din spatele luptei "diviziile" papei in caderea imperiului rosu, ce incredibilitate! Istoria a dovedit, dovedeste si va dovedi atat cat va fi lumea ca influenta ideilor de existenta surclaseaza tehnica mortii oricat de sofisticata ar fi ea.
Las deoparte aceste analize de istorie pe concret pentru ca nu este domeniul meu si nu vreau cu nici un chip sa gresesc, dar stau pe profetia Sfintelor Scripturi la rascrucea lumii de azi gandindu-ma ce si cum.
La sfarsit de fiecare an se fac statistici, se treiera, se cern fenomene globale si personalitati de talie mondiala si se scot in fata pentru analize si comentarii, pentru dincotro si incotro. Agentiile de media isi incordeaza rarunchii spre a ne informa si nu avem cum sa nu stim.  Sunt semnalate abundent cele mai importante evenimente ale anului, cei mai bogati oameni ai zilei, cei mai puternici, cele mai si cei mai. Anul acesta, Stalin s-ar ascunde de rusine cu intrebarea lui despre "diviziile papei", pentru ca o simpla "zicere" a papei - gasit ca "primul om al anului", si in directii mai secundare dar tot principale "printre primii", surclaseaza "diviziile militare" si tehnica de orice fel. Desi indeobste seculara, el a castigat media lumii de partea lui. Ea s-a ocupat in anul 2013 mai mult de ce-a facut sau a zis papa, decat de ultramodernul "drone" sau de planurile extraterestre ale marilor companii, sau ale guvernelor puternice. Focare de razboi mai ales sub forma civila sau terorista au fost destule si anul acesta pe lume, dar compasiunea papei pentru saracii pamantului, atasamentul lui neobisnuit pana acum la stergerea "diferentelor" dintre oameni, de milenii devenite aproape legi, atitudinea sa fata de realitatea omenirii, au facut prioritatea anului. Schimbarea in ideologie, a uimit populatii intregi. Insusirea invataturii de a nu "impune", ci doar de a "spune", respectand omul creat liber, retragerea din pozitia de judecare pe cea de sfatuire si dragoste de aproapele - principiu evanghelic asa de mult uitat -, l-a propulsat pe papa Francis in fruntea listelor de oameni buni ai planetei. Unii chiar sunt sceptici la rezultate, considerand ca "schimbarea" s-a facut prea deodata si parca nu le vine sa creada. E profetie cu "vai de voi bogatilor", nu pentru ca "bogatia" ar fi ceva rau, ci pentru ca exista tentatia de a fi folosita rau.
 
Oamenii declarati "ai anului", tot din trei ca in 1989, ar fi Obama, Putin si papa Francis. Nu stiu ordinea intre ei si nici nu ma straduiesc s-o fac pentru a nu se simti cineva jignit, luandu-i in ordine inversa. Dogmatic, au ramas deocamdata neschimbate dinspre Vatican - ca probleme mari -hirotonisirea femeii si avortul, probleme in fata carora, ciudat, lumea religioasa protestanta si neoprotestanta nu are mai nimic de protestat. Vorbire in sens larg al acceptarii. Notiunea biblica "parte de FIER si parte de LUT", a scanteiat in implinire, "doamnele de FIER" din Imperiul Roman in refacere din Uniunea Europeana fiind numite asa si potrivindu-se in puzzle-ul istoriei profetice.
Cum va fi anul 2014 cu Putin impotriva homosexualitatii, cu Obama de acord cu ea si cu Papa Francis rezervat fata de ea, ramane de vazut.  Secularismul trebuie intampinat si frumos si cu prudenta si mai marii lumii cunosc bine acest lucru, iar media, va juca un rol extraordinar in promovarea conceptelor. "Cate divizii are papa"? O simpla declaratie a papei Francis este mai mediatizata decat arma supersonica pe care China a testat-o cu succes zilele acestea si care a pus pe ganduri si pe Obama si pe Putin, dar cred ca nu si pe papa, sau cred ca nu in aceeasi masura. Cate divizii are papa? De ar mai trai Stalin! I-ar trebui mult timp sa le numere pe toate.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page