Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sfintirea bisericii ortodoxe din Incesti, judetul Bihor va avea loc pe data de 28 iunie, 2015


 
 In luna iunie, 2015, Oradea va avea onoarea sa gazduiasca o importanta personalitate de origine romana din SUA. Domnul Zaharia Bala, membru marcant al ”National Republican Congressional Committee's Business Advisory Council” din Washington D.C., va vizita Romania pentru prima data dupa 28 de ani, cu prilejul sfintirii noului locas de inchinare, biserica ortodoxa din satul sau natal, Incesti, comuna Ceica, judetul Bihor, care va avea loc pe data de 28 iunie, 2015.
   Acest eveniment a fost anuntat cu mai multi ani in urma, el fiind planificat initial pe 23 iulie, 2012. Intrucat o parte dintre fiii satului nu mai locuiesc de multa vreme in casa copilariei lor, nici macar in judetul Bihor si nici macar in tara lor de bastina, un asemenea eveniment este ocazia fericita in care unii dintre ei se pot intalni si depana amintiri in mijlocul consatenilor, rudelor si prietenilor din copilarie.
   Motivul pentru care evenimentul din 28 iunie 2015 a fost anuntat atat de repede este ca si alti fii ai satului din diaspora sa afle despre initiativa laudabila a consatenilor si sa aiba timp suficient pentru a-si planifica o vacanta acasa, un concediu de neuitat in Romania, in acea perioada, invingand distantele mari, timpul in mare parte indisponibil pentru revederea meleagurilor de obarsie. Astfel, prin aceasta revedere, se va diminua in intensitate sentimentul dorului de-acasa, ivit si imposibil de inlaturat din sufletele noastre.
”Republican Congressional Committee” l-a decorat pe dl Bala cu medalia de aur Ronald Reagan.Tom Cole, presedintele NRCC l-a numit recent intr-o scrisoare „un prieten de valoare a lui George si Laura Bush”. Zaharia Bala este totodata si un prosper om de afaceri. Detine mai multe tipuri de afaceri si proprietati imobiliare in California si Arizona, dar si in Romania. Prin munca sustinuta, cinste si integritate, Zaharia Bala contribuie la consolidarea imaginii Romaniei peste ocean si, in acelasi timp, la prosperitatea tarii sale natale.
   Domnul Bala va ajunge in Romania cu doua zile inainte la aeroportul din Timisoara. Domnia se va deplasa apoi spre orasul de pe malul Crisului Repede, va fi cazat la hotelul Continental.
Tara in care ai vazut pentru prima oara lumina pe acest pamant este simbolul familiei, al obiceiurilor, este o dragoste pe care o porti in suflet, in minte toata viata; chiar daca ea uneori se ascunde in subconstient, de acolo nu pleaca niciodata.
   Astfel, dupa slujba religioasa, domnul Zaharia Bala isi va exprima gandurile si sentimentele fata de cei prezenti intr-o alocutiune care se bazeaza pe experienta traditionala, dobandita de ilustrul fiu al satului Incesti, peste Ocean. Va urma un moment emotionant, in care lumea satului de altadata va fi adusa pe retina celor prezenti printr-un gest simbolic al domnului Bala, care intentioneaza sa urce dealul imbracat in costumul popular traditional al satului. Domnul Zaharia va evoca muncile campului asa cum si le aminteste - va da cu coasa, va merge cu plugul si va evoca, prin scurte demonstratii practice, viata taranului roman din Campia de Vest si Dealurile Bihorului.
   Evenimentul de la Incesti, Ceica va evoca constiinta romanilor care, indiferent de locul in care muncesc - in tara sau peste hotare -, nu uita doua lucruri: pamantul natal si neamul. Pentru aceste motive, majoritatea romanilor plecati din sate se intorc acasa, unii la sarbatori sau cu prilejul unor evenimente. De fapt, acest comportament demonstreaza ca romanii n-au pierdut inca dragostea pentru pamantul natal si nici constiinta de neam.
   Sa ne amintim cu drag de versurile poetului roman, ardeleanul Octavian Goga, nascut in anul 1881, la Rasinari, judetul Sibiu, din poezia Batrani: „De ce m-ati dus de langa voi,/De ce m-ati dus de-acasa?/Sa fi ramas fecior la plug,/Sa fi ramas la coasa./Atunci eu nu mai rataceam/Pe-atatea cai razlete,/si-aveati si voi in curte-acum/Un stalp la batranete. […] Asa… va treceti, bieti batrani,/Cu rugi la Preacurata,/si plange mama pe ceaslov,/si-n barba plange tata...”

Octavian D. Curpas
Phoenix, Arizona


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page