Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"La traviata", spectacol aniversar Elena Mosuc, la Opera Nationala Bucuresti


Cea mai cunoscuta opera verdiana, "La traviata", va fi prezentata sambata, de la ora 19,00, la Opera Nationala Bucuresti si este dedicata aniversarii sopranei Elena Mosuc, solista ce cunoaste o spectaculoasa cariera in strainatate, informeaza un comunicat al institutiei remis AGERPRES.

Foto: AGERPRES ARHIVA / ADRIAN CUBA

Aceasta va interpreta rolul Violettei Valery, in vreme ce tenorul danez Sune Hjerrild, supranumit tenorul cu cea mai frumoasa voce a generatiei sale, va da viata personajului Alfredo Germont.

Opera "La traviata" este inspirata dintr-o poveste reala, pe care scriitorul Alexandre Dumas-fiul a folosit-o in romanul sau "Dama cu camelii", publicat in anul 1848. Alphonsine Rose Plessis, Marie Duplessis, Marguerite Gaultier, Violetta Valery sau Dama cu camelii sunt nume ale aceluiasi personaj, cand real, cand literar, cand muzical, personaj izbavit prin iubire si bunatate. Pe de alta parte, acest personaj este reprezentativ pentru conditia femeii in secolul al XIX-lea, dar si pentru o parte din psihologia feminina a tuturor timpurilor.

"Paznicul cimitirului Montmartre iti arata cu un aer blazat acea alee, la stanga, pe care poti ajunge la mormantul 'Damei cu camelii', nu al Margueritei Gautier, eroina lui Dumas-fiul, sau al Violettei Valery, muza inspiratoare a lui Verdi. Acolo scrie: 'Içi repose Alphonsine Plessis, née le 15 Janvier 1824, décédée le 3 Fevrier 1847. De Profundis'. ('Aici odineste Alphonsine Plessis, nascuta la 15 ianuarie 1824, decedata la 3 februarie 1847. Din adancuri'). Aici incepe dificultatea si mirajul. O cunoastem, nu este un personaj inventat. Dumas-fiul a iubit-o, au fost impreuna 11 luni. Dupa moartea ei, publica romanul devenit celebru la un an distanta. Amintirile erau deci foarte vii. Unde incepe fictiunea si unde sfarseste realul?", se intreaba Cristian Mihailescu, regizorul spectacolului "La traviata" din repertoriul Operei Nationale Bucuresti.

Mai multe premii au deschis drumul sopranei Elena Mosuc spre o bogata cariera internationala. Soprana a construit o frumoasa legatura profesionala cu Opera din Zürich, unde si-a demonstrat talentul in diverse roluri, precum Regina Noptii, Konstanze, Donna Anna, Lucia di Lammermoor, Linda di Chamounix, Gilda, Violetta s.a.

A fost invitata sa cante pe cele mai faimoase scene europene, la Milano, Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc., in festivaluri de renume (Salzburg, Verona), dar si in SUA (la New York, Dallas) si Asia - Japonia, China, Coreea.

Printre triumfurile recente se numara cateva debuturi considerate exceptionale, precum Norma din opera omonima, Marguerite ("Faust"), Liu ("Turandot"), Mime ("La Boheme"), Medora ("Il Corsaro"), Nedda ("Pagliacci"), rolurile titulare din "Luisa Miller", "Lucrezia Borgia", "Maria Stuarda" si "Anna Bolena". AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghita, editor: Florin Marin)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page