Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Guvernanti romani, nu vindeti pamantul stramosesc! El este mostenirea noastra nationala!


"Nu stiu daca mai avem ce vinde in tara asta, pentru ca, daca am vandut si pamantul ne-am dus naibii; televiziuni, spuneti romanului adevarul!”. Aceasta trista si alarmanta constatare, urmata de un indemn-mesaj catre mass-media romaneasca, in sensul rostirii grabnice a adevarului, apartine, ca un strigat de alarma, dureros si trist, reprezentantului Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania. Un moment al adevarului. Un strigat ca un clopot de alarma! Acum, dupa ce guvernantii nostri au pus totul, mai pe nimic, din 1990 incoace, in mana strainului: petrolul, gazul, Romtelecomul, padurile, bogatiile solului si ale subsolului, incepand cu 1 ianuarie 2014, maimarii clipei au hotarat sa vanda si pamantul romanesc, printr-o lege imbecila, antinationala, indreptata, inainte de toate, chiar impotriva poporului roman, a interesului national.

Ciudat lucru, Ungaria, Slovacia, Polonia au cerut, la timpul potrivit, un moratoriu de la Uniunea Europeana pentru derogari privind Tratatul de aderare si vanzarea pamantului catre straini. Slovacia, precauta, afland despre anumite "strategii” ale vecinei Ungarii, inaspreste regulile pentru vanzarea pamantului catre straini. Polonia, care a fost primita in 2004, in UE, beneficiaza de o derogare pentru 12 ani privind vanzarea pamantului in zonele de granita cu Germania, de sapte ani in restul teritoriului national. Iar Ungaria, pentru care moratoriul expira la 1 mai 2014, a declarat "pamantul agricol mostenire nationala”, inca de pe vremea Tratatului de aderare la UE. Toate neamurile vecine isi apara pamantul, glia stramoseasca, cu grija aceea patriotica, numai maimarii nostri guvernanti nu-si apara interesul national, mostenirea lasata de inaintemergatori!

Gazul pe focul ingrijorarilor si al semnalelor de luat, cat se poate de serios, in seama, l-a turnat, de data aceasta, o afirmatie a atasatului cu probleme de agricultura a Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Szabo Jozsef Andor, unul dintre politicienii fideli ai FIDESZ, partidul lui Victor Orban, aflat la guvernare in tara vecina, oficial a carui declaratie a involburat, din nou, nu doar apele politicii romanesti, ci, inainte de toate, linistea romanului atat de hartuit, atat de tracasat din 1990 incoace, supus tuturor apasarilor, incercarilor si umilintelor. Situatia alarmanta, trecuta cu vederea de majoritatea mass-mediei romanesti, ne referim la presa obedienta si neimplicata tocmai in acele probleme care framanta acest neam atat de incercat, privind vanzarea, palma cu palma, a pamantului romanesc, face deja inconjurul Ungariei. Stirea, preluata de «Ziaristi online de la Jurnalul» are titlul «Ungaria se pregateste sa cumpere, oficial, pamantul si apele minerale din Transilvania»”. Si padurile! O televiziune posta pe micul ecran, cu litere de-o palma: "Ungaria vrea pamantul romanesc”, amintind, intr-o intoarcere in timp, de titlul cartii seniorului Corneliu Coposu, aparuta in august 1940, cu doar 11 zile inainte de Diktatul de la Viena, prin care nordul Ardealului era dat Ungariei horthyste: "Ungaria ne cere pamantul…”

Afirmatiile oficialului ungur de la Ambasada Ungariei de la Bucuresti, facute in cadrul unui interviu acordat publicatiei de limba maghiara – "Kronika”, la 4 ianuarie 2014, au "starnit deja un veritabil scandal in diplomatia maghiara.” Presa de limba maghiara vuieste. Preluata, a doua zi de «Secuiul ratacitor», cu peste 10.000 de accesari, declaratia lui Szabo Jozsef Andor tine afisul, cum se spune, cu toate ca unii oficiali unguri, chiar din Ministrul Afacerilor Externe, cei de la Ambasada Ungariei retracteaza si dezmint spusele celui pe care gura l-a luat pe dinainte. Cica n-ar fi vorba despre nicio "strategie”, ci doar despre o… idee! Or, insul deconspira un plan, o strategie a Guvernului de la Budapesta pentru a cumpara, palma cu palma, pamantul atat de ravnit, dupa 1 Decembrie 1918, al Transilvaniei! Conform minciunii cu picioare scurte, oficialul ambasadei nici n-ar fi acordat interviul cu pricina, care a starnit scandalul darii in vileag a unui plan ascuns, secret, afirmand ca el "n-ar fi vrut sa spuna ca Ungaria are un program guvernamental prin care finanteaza cetateni maghiari din Romania sa cumpere teren agricol in Transilvania!”. Numai ca de unde nu-i foc nici fum nu iese! Realizatorul interviului, Szucher Ervin, sustine, sus si tare, adevarul: interviul este inregistrat! Apoi, chiar un politician ungur sustine, "sub protectia anonimatului, ca exista discutii privind un asemenea program, «insa despre acest lucru nu trebuie sa se vorbeasca deschis!”. Chiar liderul UDMR Cluj, Mathe Andras Levente, citat de "Ziua de Cluj”, care "nu vede nimic iesit din comun in acest proiect”, declara, cat se poate de clar, fara pic de echivoc: "Dar nu e nimic nou!”. Mai altfel spus, mai direct si pe intelesul tuturor: atasatul cu probleme agricole de la Ambasada Ungariei la Bucuresti, de fapt, a facut public, cu voie sau fara voie, "un adevar cunoscut la nivelul serviciilor de informatii”.

Iar pentru a nu mai exista niciun dubiu, pentru a parasi zona interpretarilor si indoielilor, sa enumeram cateva dintre afirmatiile celui amintit, devenit, peste noapte, nomina odiosa unei realitati de la inceputul acestui an 2014, care a venit cu noi ingrijorari si nelinisti pentru romani. Intrebat de interlocutor daca, intr-adevar, exista acel program, Szabo Jozsef Andor a raspuns: "Evident ca exista un program. Avem un program in acest sens”. Exista, chiar un contract cu statul maghiar, "in temeiul caruia (n.n. cumparatorul) va primi o renta viagera.” Mai poate, oare, cineva nega aceasta afirmatie clara, lamuritoare ca lumina zilei? In continuare el face referire, cu trimiteri la "o problema istorica”, amintind de Tinutul Secuiesc, referindu-se chiar la "oficiile” si "birourile” care se vor infiinta tocmai cu acest scop. "Asta se aplica si in cazul padurilor?” intreaba interlocutorul. Raspuns fara echivoc: "Da! Exista anumite variante si in ceea ce priveste padurile (…). Cu padurile ideea a venit din partea administratiilor locale din Secuime. Administratiile astea s-au dus la statul ungar si au cerut ajutor (…) Izvoarele de ape minerale nu sunt exploatate cum ar merita (…) Statul ungar va ajuta (…), asa cum ar merita sa fie exploatate”. Intrebat daca nu se teme "de un razboi diplomatic”, replica a fost cat se poate de lamuritoare: "Nu ne temem! Legea romaneasca nu e atat de serioasa ca legea din Ungaria. In Ungaria doar strainul care domiciliaza in Ungaria poate cumpara teren. Ei, in Romania nu este asa! In Romania poate cumpara teren si strainul care nu locuieste pe teritoriul Romaniei!”. Fara comentarii!

Care au fost reactiile guvernantilor, ai puternicilor clipei din Romania? Tacere! Parca si-au inghitit limba. In lipsa premierului, care se parea atunci plecat, asa cum gura lumii glumea, la schi pe acolo pe unde cancelarul german Angela Merkel - a dat de pamant, fracturandu-si bazinul, trepadusii loctiitori au dat-o dupa colt, pe dupa piersic, cum se spune. Pe ei asta nu-i intereseaza. Deloc! O replica palida,inainte de acest incident, o dadea presedintele Traian Basescu, intorcand stupida lege la Parlament, avand obiectii nesemnificative, mai mult sa se afle in treaba, reprosand, de fapt, nu neajunsurile mari ale ei, ci probleme mai mult de suprafata privind dreptul de preemtiune, conflictul de interese, "vanzarea pamantului din extravilan prin licitatie publica, nu prin negociere directa”. Observatii avea seful statului la articolul 1, care ar trebui sa cuprinda formularea: "Persoanele fizice, cat si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al UE”, reprosand initiatorilor ca "legea nu mentioneaza destul de clar daca prevederile se aplica si persoanelor juridice de nationalitate romana”. Cam atat. Cat se poate de ciudata este si declaratia fostului negociator al Romaniei la UE, Leonard Orban: "Legislatia UE nu limiteaza circulatia terenurilor. Legislatia europeana - spune el - nu are prevederi care sa interzica institutiilor de stat sa cumpere terenuri agricole in alte tari. Exista, in schimb, o intreaga legislatie privind dreptul persoanelor juridice de a cumpara/vinde pamant!”. Leonard Orban nu vede nicio problema in "liberalizarea pietei terenurilor agricole”, continuand: "Si pana acum societatile cu capital strain puteau cumpara teren agricol, daca erau inregistrate in Romania. O suprafata importanta de pamant din Romania a fost deja cumparata de aceste companii. Deci, nu vad care ar fi problema!”. Ati citit bine! Departe de interesul national, de problemele acestui neam, el nu vede "care ar fi problema”, considerand ca, in continuare, procesul va fi benefic pentru Romania, pentru modernizarea agriculturii, de parca romanii nu ar putea sa rezolve multe probleme, fara sa vanda pamantul mosilor si stramosilor!

Care a fost reactia altor personaje lovite cu leuca, insi de prin partide care au condus si "conduc Romania pe ultimul drum”? Senatorul Alin Tise (PDL), intr-o declaratie luata de "Ziua de Cluj”, sustine ca "vanzarea pamanturilor Romaniei, pentru a caror aparare au murit sute de mii de romani, «nu e niciun pericol»”. "Inclusiv statul maghiar – spune el –, prin intermediul unor institutii ale sale, cu personalitate juridica, putea cumpara pamant si pana acum, deci nu e niciun pericol! Si statul roman poate face acelasi lucru: daca o primarie din Romania vrea sa faca ceva in Ungaria, poate cumpara teren acolo. Cum noi, romanii, avem drepturi si libertati in celelalte state membre ale UE, e normal ca, reciproc, oricine din UE sa se bucure de aceleasi drepturi in Romania.” Ce stupid! In care tara a UE poate romanul cumpara, "reciproc”, pamant, cum spune domnul Tise? Aiureaza. Realitatea este ca romanii si statul roman nu pot cumpara nici macar o palma de pamant, de teren agricol in Ungaria! Doar despre asta-i vorba acum! Ba mai mult, conform unei analize explozive, publicate in "Bad Politics”, dupa legislatia actuala, persoanele din Ungarie dovedite ca sunt implicate in vanzarea de teren agricol ungar unor straini, sunt pasibile de pana la cinci ani de inchisoare.” Primul ministru Viktor Orban declara, dupa semnarea unui acord, la Budapesta, cu Camera Agricola din Ungaria: "Terenurile agricole ungare vor fi detinute de unguri!”. Asadar, statul roman poate cumpara pamant in Ungaria? Nu! "Statul roman nu a reusit – de sase ani de zile! – nici macar sa-i ridice, la Gyula, o statuie Sfantului Andrei Saguna!”.

Si mai stupida se dovedeste a fi afirmatia altui coleg clujean al lui Alin Tise, unul Daniel Buda, care clama, cu emfaza rusinii prostesti, ca el nu crede ca "statul ungar are bani sa cumpere terenuri in Romania!”. Trosc-pleosc! Ba are! Si, de fapt, asta urmareste in Transilvania! Un dobitoc, pentru ca nu merita alt cuvant din dictionarul limbii romane, sustinea, cu o gura pana la urechi, ca "nu fug ungurii cu pamantul romanesc in spate!”. Ce idiot! Un altul facea si el afirmatia stupida ca nu-i nicio problema sa ne vindem pamantul, atata timp cat aducem usturoi si morcovi din Israel! Aberant! Ce are usturoiul evreiesc cu vanzarea pamantului romanesc? Si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (PC), da cu bata in balta, uitand ca tocmai ministerul pe care il conduce este nasul stupidului proiect de lege privind vanzarea/cumpararea pamantului romanesc, preluat, orbeste, de Guvernul Ponta II. "Daca nu se voteaza legea, ratam, din partea Consiliului Europei, libera circulatie in Spatiul Schengen.” Inexact! UE nu ne cere, conditionat, asa ceva, nicio lege stupida! El invoca Tratatul de aderare la UE, conform caruia cetatenii straini au dreptul sa cumpere pamant in Romania, mai ales ca, "in perspectiva – zice el – toti vom face parte din Statele Unite ale Europei!”. Bineinteles, pierzandu-ne identitatea nationala! Oare acel Tratat de aderare, invocat, nu-i acelasi, si pentru Ungaria, Polonia, Slovacia?

A fost si o atitudine ferma, cea a moderatorului unui emisiuni televizate, profesionistul clujean - Rares Bogdan, ardelean cu simtul responsabilitatii, care a pus degetul pe rana. Ardelenii si fac griji, dupa atatea patanii ale inaintasilor prin istoria aceasta atat de framantata a Transilvaniei! Este nelinistea, ingrijorarea celor opt milioane de romani transilvaneni, o treime din Romania, care se simt tradati de Guvernul Ponta II, prin stupida, prosteasca lege a vanzarii pamantului catre straini. "Victor Ponta – spunea Rares Bogdan – nu intelege problemele Ardealului!”. Nu-l va intelege nici pe taranul ardelean din "Ion”, romanul lui Liviu Rebreanu, cu patima lui pentru pamant, nu-i va intelege nici pe cei cerand "Noi vrem pamant!”, poezia lui George Cosbuc, cum nu intelege nici suferintele Ardealului din poeziile lui Octavian Goga si Lucian Blaga. Evident, cei care beau mereu apa doar din Dambovita nu vor pricepe, niciodata, acest lucru.

Legea confuza, discriminatorie, fara un program coerent, este cu totul antiromaneasca. Nu-i o lege pentru apararea pamantului romanesc, atata timp cat permite Ungariei ca, printr-o politica de stat, sa cumpere pamantul altui stat membru al UE, ducand o politica parsiva "de stat in stat”! Or, asa cum precizam si in "Cuvantul liber” de sambata trecuta, un stat puternic nu-si vinde pamantul. Motiv sa le mai amintim o data, blegilor, adormitilor guvernanti romani, replica data de voievodul Menumorut solului regelui Arpad, cu 12 secole in urma: "Iar noi, nici din dragoste, nici de frica, nu dam din pamantul nostru, nici macar o palma de loc!”. Pamantul romanesc este mostenirea noastra nationala!

LAZAR LADARIU
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page