Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu al Presedintelui Senatului României, Presedinte al PNL si Co-presedinte al USL, domnul Crin Antonescu, acordat Asociatiei Jurnalistilor Români de Pretutindeni1. Cat de importanti sunt romanii de pretutindeni in perspectiva alegerilor prezidentiale de anul viitor?

    Crin Antonescu: Romanii de pretutindeni sunt o parte integranta a poporului roman si a spiritualitatii romanesti. Eu ii consider o resursa foarte importanta, poate cea mai importanta, pentru viitorul poporului nostru si al Romaniei si nu doresc sa vorbim despre ei doar din perspectiva alegerilor prezidentiale. Lumea actuala este marcata de cursa fiecarei tari de a castiga competitivitate economica, de a atrage investitii si forta de munca cu un grad inalt de calificare. De aceea eu vad crearea unui spatiu romanesc extins al culturii, educatiei, cercetarii si comertului, care sa ii includa pe toti romanii, ca pe o premisa importanta a progresului economic si social.  
As vrea sa construim un adevarat parteneriat pentru dezvoltare intre romanii care traiesc in interiorul granitelor si cei care traiesc in cadrul comunitatilor romanilor de pretutindeni. Sa nu uitam ca multi dintre romanii din afara tarii pot deveni oricand investitori in Romania, fie generand mici afaceri, fie investind pe piata de capital. Prin cunostintele pe care le-au acumulat despre tarile unde locuiesc, ei pot contribui la atragerea de investitii catre Romania, la imbunatatirea imaginii mediului de afaceri romanesc.  Comunitatile de romani de pretutindeni contribuie deja la dezvoltarea comertului exterior al tarii prin cererea de produse romanesti, vin in vacante in tara si sustin in felul acesta turismul romanesc. Acestia reprezinta un rezervor fantastic de resurse umane, sunt bine pregatiti si obisnuiti cu o alta etica a muncii. Nu mai insist asupra remitentelor, rolul lor in economia romaneasca este binecunoscut. Si mai sunt multe alte domenii in care romanii de pretutindeni isi aduc contributia la dezvoltarea tarii noastre. Suntem o tara mare la nivelul UE, cu aproximativ 20 milioane de locuitori, dar alte multe milioane de romani sunt in afara Romaniei si avem bucuria sa ii vedem simtind romaneste si contribuind la progresul tarii noastre.    

2. Cum credeti ca sunteti perceput dumneavoastra, ca om politic, de romanii din diaspora ?

Crin Antonescu: Nu este un secret faptul ca in anul 2014 voi candida la alegerile prezidentiale din Romania. Urmaresc cu multa atentie problemele comunitatilor romanilor de pretutindeni pentru ca, in opinia mea, Presedintele Romaniei are o responsabilitate particulara, simbolica in raport cu romanii din afara granitelor. Nu spun acest lucru plecand de la atributiile constitutionale pe care le are presedintele si nici de la un calcul electoral. Pentru mine este mai mult o chestiune de suflet, daca vreti. Presedintele este ales de romani prin votul lor direct, are o reprezentativitate foarte mare, dar si raspunderea politica este la fel de mare.
Un presedinte al Romaniei are datoria sa duca tuturor comunitatilor romanilor de pretutindeni mesajul de sustinere din partea statului roman si sa vegheze ca acest mesaj sa fie sustinut de actiuni concrete la nivelul tuturor institutiilor statului. Stiu ca nu e de ajuns doar sa dam un mesaj de sustinere pentru romanii de pretutindeni, si ca e nevoie de preocupare sistematica, de programe, de dialog constant. Iar in aceasta privinta presedintele tarii poate sa fie un garant. In opinia mea, este mai putin important cum sunt perceput astazi, cat ceea ce mi-am propus sa fac in aceasta directie.

3. Sunteti pentru votul prin corespondenta sau cel electronic? Cine ar trebui sa voteze si cine nu in diaspora?

Crin Antonescu: Asa cum am spus, este de dorit o legatura extrem de stransa intre romanii de pretutindeni si Romania. Personal, eu cred ca unul dintre elementele cele mai importante care pot favoriza o astfel de legatura este implicarea romanilor de pretutindeni in dezbaterile politice privind viitorul tarii noastre, deci si in procesul electoral. Opinia acestora conteaza, si de aceea romanii, oriunde s-ar afla, isi pot exprima parerea despre directiile in care trebuie sa mearga tara, despre ce este bine si ce este rau in ceea ce se intampla la Bucuresti.  Propaganda ostila mie a incercat sa acrediteze ideea ca in opinia mea romanii din diaspora nu ar trebui sa isi exprime votul la alegerile parlamentare si prezidentiale. Este fals, este o dezinformare. Eu doresc doar ca statul roman sa asigure un sistem de vot sigur si corect.
Cetatenii romani au dreptul de a calatori in strainatate, au dreptul de a locui temporar sau permanent in alte tari. Pe de alta parte, ei au dreptul de a vota pentru diferite tipuri de alegeri care au loc in Romania, iar acest drept nu poate fi ingradit in nici un fel. Din contra acest drept trebuie sa fie incurajat, iar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa caute solutii pentru a face posibil acest lucru in conditii cat mai bune. La alegerile de pana acum au fost deschise sectii de votare in strainatate, dar multe tari folosesc votul de la distanta si este posibil ca si noi sa invatam din experienta lor.
Intre sistemele de vot la distanta, votul electronic este, in prezent, cel mai modern. Diferitele sisteme de votare prin corespondenta pe hartie sunt pe cale de a fi abandonate inclusiv de statele care le folosesc. Motivul tine de expansiunea Internetului, pe care oamenii il folosesc cu usurinta in toate domeniile. In plus, sistemele de vot electronic ofera mai multe garantii cu privire la corectitudinea si secretul votului, numararea este mai rapida etc. Evident, pentru a fi indeplinite toate aceste conditii este necesara optiunea pentru un sistem de vot electronic care sa fie securizat si performant, altminteri ar exista multe indoieli in privinta acestuia.
Eu spun limpede un lucru, dreptul de vot e garantat pentru orice cetatean al Romaniei indiferent unde traieste. Pe de alta parte e nevoie de un sistem sigur si transparent care sa garanteze exprimarea si numararea corecta a acestor voturi. Nu trebuie sa planeze nicio suspiciune asa cum s-a intamplat in 2009, ca pe votul romanilor din diaspora s-ar putea organiza operatiuni electorale mai putin corecte.

4. Care sunt perspectivele Romaniei la momentul de fata?

Crin Antonescu: Daca ar fi sa analizez Romania anului 2013 pentru a face o proiectie a modului in care va evolua tara noastra in perioada urmatoare, as spune ca Romania este un stat in plin proces de afirmare, cu bune oportunitati de investitii si perspective incurajatoare de dezvoltare.
Romania se defineste in lume prin acordurile semnate si prin structurile din care face parte, si ma refer aici in primul rand la statutul sau de membru al UE si NATO si la parteneriatul strategic cu SUA. Din acest punct de vedere, Romania isi reafirma si reconfirma optiunile sale majore de politica externa: continuarea si dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA, onorarea obligatiilor si responsabilitatilor care decurg din apartenenta sa la NATO, consolidarea statutului de membru UE.
Odata cu preluarea guvernarii, USL si-a propus sa scoata Romania din nemeritatul con de umbra in care a fost plasata prea multa vreme. Romania a depasit momentele dificile ale crizei economice care puteau provoca derapaje periculoase, iar datele macroeconomice recente justifica increderea ca tara noastra se va inscrie pe un trend ascendent in perioada urmatoare si ca poate deveni o voce cu rezonanta in randul tarilor europene si nu numai.
Fundamentele solide ale Romaniei sunt cuplate cu dorinta Guvernului de a pune in aplicare reformele si in acest context sunt convins ca tara are potentialul de a ajunge printre liderii cresterii economice in Uniunea Europeana. De altfel, evolutia pozitiva a economiei romanesti este analizata de publicatii prestigioase si de institutiile de profil, imaginea Romaniei se imbunatateste treptat, iar statul roman, datorita evolutiei economice, a devenit un punct de atractie pentru investitorii straini.
Cu fiecare etapa, guvernarea din care Partidul National Liberal face parte demonstreaza ca actioneaza diferit fata de cabinetele anterioare, iar rezultatele politicilor coerente vor deveni tot mai vizibile in viitor.

5. Ce credeti ca s-a gresit in actuala guvernare? Ce ar trebui corectat?

Crin Antonescu: Nu as putea sa indic o zona de activitate guvernamentala care este deficitara sau care a fost neglijata de la preluarea mandatului de catre Cabinetul USL. Stiu nu doar ce s-a facut si ce poate lesne observa toata lumea, stiu care au fost zi de zi preocuparile acestui guvern, desi personal nu sunt membru al Executivului. In acelasi timp, cunosc si ceea ce nu s-a realizat inca, lucrurile pe care le mai avem de facut pentru a ne respecta in totalitate obiectivele asumate in programul de guvernare.
Uniunea Social Liberala a fost creata cu un scop clar, apoi s-a prezentat la alegeri cu un Program de guvernare concret care este in curs de implementare si pe baza caruia a obtinut majoritatea voturilor alegatorilor. Sunt lucruri care nu apartin doar Partidului National Liberal ca viziune si ca obiective, ci USL.  Sunt lucruri care figureaza la loc de frunte in programul electoral si in Programul de guvernare al Uniunii Social Liberale.  Avem obligatia ca impreuna cu partenerii nostri, asa cum am facut-o cu destul succes in aceasta privinta si pe parcursul lui 2013, sa guvernam bine aceasta tara, sa abordam actul guvernamental, sustinerea lui de catre majoritatea parlamentara din perspectiva mizelor reale si anume marile politici publice, marile politici in interesul cetateanului si in interesul societatii romanesti.
Acestea sunt sau ar trebui sa fie temele de dezbatere si eventual temele de confruntare. Acestea si nu altele!
Asadar, vom continua agenda asumata in fata alegatorilor punctand ca, pana acum, guvernarea USL a infaptuit o serie de masuri si demersuri concrete in cele mai importante domenii: reintregirea salariilor si pensiilor, mentinerea cotei unice - cea mai scazuta din Uniunea Europeana cu exceptia Bulgariei, reducerea TVA-ului la paine etc.
Chiar daca la nivelul aliantei au mai existat divergente, asa cum este si firesc la o coalitie de o asemenea anvergura, punctele de vedere diferite nu s-au reflectat si in activitatea guvernamentala. Vom discuta la inceputul acestui an despre instituirea unor mecanisme care sa reglementeze functionarea aliantei la nivel central, la nivel local, care sa fie reglementate de Protocolul USL. Problema divergentelor dintre PNL si PSD la nivel local sau central este o problema a noastra, nu a cetatenilor. Cetatenii ne-au trimis aici ca sa le rezolvam problemele, restul sunt problemele noastre si trebuie sa le rezolvam cat mai discret, cat mai eficient si cat mai serios.
Cred, asadar, ca pozitia si atitudinea corecta, lucida si cu sanse de a da rezultate este sa fim corecti, sa fim responsabili pentru propunerile si actiunile pe care le facem, sa comunicam mai mult despre lucrurile pe care le-am facut, sa fim constienti de greutatea, de povara uriasa a asteptarilor pe care oamenii le au de la noi.

6. Credeti ca romanii traiesc mai bine acum decat in urma cu 3-4 ani?

Crin Antonescu: Nu. Romanii nu traiesc mai bine decat acum 3-4 ani pentru ca ei suporta efectele crizei, in comparatie perioada de crestere economica de acum mai bine de patru ani, perioada guvernarii liberale. Este insa important ca am reparat nedreptatile provocate de fostele guvernari pedeliste reintregind pensiile si salariile si continuam sa luam masuri pentru a imbunatati viata cetatenilor.
Guvernul USL a mai reusit un lucru foarte important: continuarea ajustarii fiscale, fara a taia din veniturile populatiei, gasind concomitent solutii de relansare a economiei. Au fost luate mai multe masuri care produc efecte imediate, vizibile. De pilda, painea s-a ieftinit ca urmare a reducerii TVA, iar o cota de TVA redusa ar putea fi aplicata de anul viitor si altor produse. Cota de impozitare unica a ramas neschimbata. Practic, nicio taxa aplicabila tuturor cetatenilor nu a crescut. CAS-ul la angajator va scadea in al doilea semestru al anului 2014 cu 3%, poate chiar 5%, daca lucrurile merg bine. Este un angajament politic al guvernului si al USL si, in aceeasi masura, o victorie a Partidului National Liberal, care a sustinut aceasta masura, vazuta ca un sprijin important acordat mediului de afaceri. De asemenea, in aceasta perioada de iarna, Guvernul acorda ajutoare pentru plata facturilor la incalzire si a curentului electric.
Desi a trebuit sa rezolve multe dintre problemele ramase restante de fostele guverne PDL, ma bucur sa constat ca am realizat un compromis corect intre austeritate si relansare economica, intre economic si social, intre nevoia unui stat puternic si reducerea risipei.
In acelasi timp, viziunea liberala in economie presupune sprijinirea dezvoltarii antreprenoriatului, iar incurajarea cat mai multor cetateni de a se intretine din propriile afaceri ar despovara, de fapt, atat bugetul de stat, cat si bugetul asigurarilor sociale de stat.
Pe termen mediu si lung, cred cu tarie ca prosperitatea romanilor reclama o viziune fiscal-bugetara liberala, adica masuri hotarate de simplificare fiscala si, totodata, de stimulare fiscala a mediului de afaceri, a clasei de mijloc si intreprinzatorilor care creeaza locuri de munca si genereaza prosperitate si dezvoltare.

7.    Ar trebui sa faca ceva guvernul Romaniei pentru a retine in tara tinerii? Cei cu si fara diplome.

Crin Antonescu: Tinerii se numara printre cele mai de pret resurse ale unei natiuni. Nu doar Guvernul USL trebuie sa aiba in vedere masuri menite sa garanteze un mediu propice dezvoltarii personale si profesionale a celor tineri, ci orice guvernare, indiferent de culoarea sa politica, are datoria de face din generatia tanara o prioritate.
Dezvoltarea Romaniei este strans legata de mediul privat, iar tinerii antreprenori pot contribui decisiv la acest proces. Perceptia potrivit careia tinerii romani pleaca in strainatate la studii si nu se mai intorc nu este in totalitate justificata. Stiu si sunt convins ca exista multi tineri care prefera sa se intoarca acasa, dupa ce au studiat sau au muncit peste hotare. Ei sunt cei care pot schimba Romania in bine, de ei depinde, in mare masura evolutia tarii noastre in viitor.
Guvernul USL a facut, deja, lucruri concrete pentru ca tinerii absolventi sa-si gaseasca mai usor un loc de munca. Din aceasta toamna au intrat in vigoare modificarile legii care acorda stimulente firmelor care angajeaza tineri stagiari fiind redusa perioada minima de angajare si pastrate ajutoarele banesti acordate de stat.
Dupa noua lege, angajatorul nu mai este scutit de plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, dar primeste, in continuare, sume importante de bani. O alta modificare adusa Legii 76/2002 este si aceea de introducere a notiunilor de somer de lunga durata si de tanar cu risc de marginalizare sociala. Odata cu aceste notiuni a fost introdusa in lege si categoria „angajatorilor de insertie”, cei care recruteaza astfel de tineri si care obtin lunar, pentru fiecare dintre ei, o suma de cel mult 1.000 de lei.
De altfel, datorita masurilor implementate, Guvernul USL a generat in ultimul an 105.000 locuri de munca suplimentare, fata de sfarsitul lunii aprilie 2012, iar statistica ne arata ca in regiunea centrala a Romaniei exista zone unde rata somajului este aproape de zero.
Avem in continuare nevoie de planuri in domeniul economic concepute special pentru tineri, pentru ceea ce inseamna antreprenorul tanar, pentru tinerii care au nevoie de locuri de munca. Nu cred ca Romania si, in general, intreaga lume poate depasi paradigma crizei fara inovatie. Iar daca inovatia sta la baza cresterii economice, tinerii reprezinta motorul inovarii.

8. Care ar fi deosebirea, dupa parerea dvs., dintre romanii din tara si cei din afara ?

Crin Antonescu: Eu cred ca trebuie sa ne gandim in primul rand la lucrurile care ii apropie pe toti romanii, la lucrurile care ii tin laolalta: spiritualitatea, limba, constiinta unui destin istoric comun, parintii si rudele pe care le au in tara si multe altele. Asa cum am mai spus, sunt foarte multe lucruri care i-au tinut alaturi pe romani de-a lungul istoriei, iar acum lucrurile stau la fel. In afara de acestea sunt si diferente, unii romani au cetatenia Romaniei, altii pe cea a Republicii Moldova sau pe a altor tari. Avem comunitati recente, formate in ultimele doua decenii prin emigrarea unor romani din motive economice in tari mai dezvoltate economic, preponderent tari ale Uniunii Europene. Avem comunitati istorice in toate tarile vecine care au statut de minoritati nationale. Avem comunitati formate din persoane emigrate in timpul regimului totalitar comunist spre „Lumea libera” sau din descendenti ai acestor persoane. Dar pentru noi nu este nici o diferenta, ii tratam la fel pe toti cei care se considera a fi romani.  

9. Care este relatia dvs. cu jurnalistii romani de pretutindeni?

Crin Antonescu: Ii admir in mod deosebit pe ziaristii de limba romana care isi fac meseria in afara tarii. M-am intalnit cu multi dintre ei si stiu ca pentru ei este adesea neinchipuit de greu sa faca acest lucru in tarile in care fac presa romaneasca. Pe de alta parte, alaturi de Biserica, ei au un rol extrem de important in unificarea si consolidarea comunitatilor de romani. Acolo unde exista o presa romaneasca de calitate sunt si cele mai unite comunitati romanesti, cele mai frumoase festivaluri romanesti, cea mai buna punere in valoare a traditiilor si obiceiurilor romanesti. Pe toti ii incurajez sa continue in acelasi fel, cu speranta ca vor avea intotdeauna resursele materiale necesare pentru desfasurarea activitatii.

10. Aveti in plan vizite prin comunitatile romanesti din afara?

Crin Antonescu: Orice intalnire cu comunitatile de romani de pretutindeni sau cu reprezentantii lor reprezinta o prioritate pentru mine si vorbesc acum deopotriva ca om politic, dar si ca un om legat printr-o veche pasiune de istoria romanilor, un om care cunoaste trecutul adesea greu si plin de incercari al acestui popor.    

11. Ce mesaj doriti sa transmiteti romanilor de pretutindeni ?

Crin Antonescu:  Mi-as dori sa fim impreuna: romanii care traiesc in tara si romanii care traiesc in afara granitelor ei. O natiune puternica! O natiune care sa isi regaseasca solidaritatea si vocea comuna! O natiune care sa influenteze Europa si comunitatea internationala! Romanii de pretutindeni sa fie vectori importanti ai expresiei nationale.
Traim intr-o lume in schimbare si trebuie sa transformam intr-o oportunitate istorica, intr-o sansa la prosperitate pentru fiecare roman si intr-un factor general de progres pentru poporul nostru pastrarea si punerea in valoare intr-o forma moderna a celui mai important element de unitate: identitatea romaneasca.
In al doilea rand, le transmit romanilor din strainatate ca Romania nu i-a uitat. Imi doresc ca toate comunitatile romanesti sa simta solidaritatea celor de acasa si sa poata conta pe sprijinul nostru. Celor aflati de multi ani departe de Romania si stabiliti in alte tari le spun ca dorinta mea este sa pastram vie legatura cu ei, sa mentinem prezent pentru ei tot ce inseamna traditie, cultura si spirit romanesc, dar si sa primim contributia si experienta lor. Celor plecati de nevoie, in ultimii ani, le spunem ca angajamentul meu este sa facem ca Romania sa redevina o optiune, un loc care ofera sanse reale si oportunitati, in asa fel incat a fi departe de tara sa fie doar o chestiune de alegere, nu una de constrangere.
 Romani, oriunde v-ati afla, pentru voi vreau sa construim o Romanie puternica, si acesta nu este sloganul meu electoral, ci dezideratul meu pentru noi toti. O Romanie de care sa fim mandri, ca romani, o Romanie a libertatii de optiune, a dialogului si a demnitatii. Iar Romania nu poate fi puternica decat daca romanii sunt uniti, daca sunt puternici, valoarea si educatia respectate, iar munca platita corect! In plus, pentru ca ne aflam in primele zile ale noului an, le doresc tuturor romanilor un An Nou mai bun, mai linistit si mai generos si, de asemenea, le multumesc celor care mi-au transmis urari de sarbatori!

12. Aveti in plan sa vizitati si America de Nord ?

Crin Antonescu: Cunosc multe lucruri bune despre comunitatile romanesti din America de Nord, stiu ca sunt bine organizate, au un program bogat de evenimente pentru pastrarea identitatii romanilor de acolo, au o conducere valoroasa si dedicata. Imi doresc sa fiu in viitor in contact direct cu aceste comunitati si sper ca agenda politica va permite astfel de intalniri cat mai curand.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page