Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ce sa însemne toate acestea, Doamne?


    In virtutea "sfintei democratii" care imi asigura dreptul si libertatea de expresie, - de care cu niciun chip nu ma gandesc sa fac abuz, ma intreb si eu multe, ca oricare alt muritor.    
    Prin conjunctura, - ca altfel, sincer sa fiu, nu-mi da inima ghes -, am vazut si eu cum se sarbatoreste pe pamant la miezul noptii trecerea de la un an la altul, in speta acum trecerea de la 2013 la 2014.  Nu ma voi opri la informarea despre conventionalitatea sarbatorii - pe care toti o stim -, ci cateva cuvinte doar, despre modul prin care oamenii o manifesta.
    Am vazut "artificiile" organizate in marile locatii ale lumii si felul de bucurie cu care au fost traite. Intr-o singura noapte, dupa fusul orar al fiecarei localitati, trecerea in revista a "miezului noptii", pe tot pamantul.  Marile centre de populatie ale lumii de pe toate continentele s-au manifestat intr-un fel sau altul care mai de care incercand o imparatie globala a "luminilor" pe care m-am straduit, dar n-am putut s-o numesc a "luminii".  Luminile se aprindeau doar parca sa se stinga si incercarea de "ramanere" nu reusea. Asa ca s-a facut si liniste si intunerec din nou, ramanand doar stelele si soarele ce avea sa rasara ca totdeauna si inca nu pentru totdeauna.
    Nu stiu cum sa numesc aceste imense "focuri de artificii". Era parca o "frumusete", dar cumva numai decorativa. Emotiile omenesti erau totusi starnite - de ce sa nu recunoastem -, fie ca privelistea ne venea din Australia, Noua Zeelanda sau din China insotita si de sunete de clopote, ca sa nu mai vorbim dinspre marele nostru turn, turnul din Dubai, zic asa pentru ca intr-un fel este un produs al omenirii din care facem parte si din narile caruia ieseau jeturi de lumini cum niciodata inainte. In acest context mi-am amintit de "blanda stea" care a aparut pe cer la nasterea Domnului, pe care au urmat-o magii din rasarit pana la Betleem, dar mai ales mi-am amintit despre ce si cum zice Domnul Isus ca va fi la revenirea Sa "caci cum iese fulgerul de la rasarit si se vede pana la apus, asa va fi si venirea Fiului Omului", Matei 24, 27. In noaptea de Noul An, as fi crititcat daca as zice ca n-a fost "frumusete", si ma abtin sa fac aceasta afirmatie, dar "glorie" nu a fost si spun aceasta chiar daca ma expun la batjocuri. Nici "maretie" nu-mi permit sa spun ca a fost, nici "slava".  Nu a fost ceva de felul "fulgerului". S-a "strigat" la miezul acestei nopti a bucurie in fel si chip, dar sunt sincer, nu mi s-a parut strigatul de bucurie evanghelic "La miezul noptii s-a auzit o strigare: Iata Mirele, iesiti-I in intampinare!", Matei 25, 6. Bucuriile oamenilor urcau pana undeva ca si artificiile, mai sus sau mai jos, dar se stingeau in vazduh, toate inclinate inapoi de parca legea gravitatiei nu le lasa mai departe.
    M-am mai gandit ce ar fi daca "miezul noptii" de anul Nou de pe pamant, cu lucrarea - de ce sa nu recunoastem - mai ales technica a oamenilor, ar fi concomitent cu "miezul noptii" evanghelic, venirea Domnului Isus. Deodata in mijlocul focurilor de artificii programate si lucrate de noi, sa apara "fulgerul" revenirii Sale. Oamenii de pe stadioanele de priveliste a luminilor facute de ei, confruntati cu "lumina" ostilor de ingeri care-L insotesc pe Domnul in ceea ce crestinatatea numeste "rapire". Scriptura zice: "... cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va pogori din cer... vom fi rapiti... ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul", 1 Tesaloniceni 4; 16, 17.
    Sigur, poate fi socotita o nebunie sa ma-ntreb care si cati din cei din jurul turnului din Dubai, de pe zidul chinezesc sau alte locuri de privire a focurilor de artificii ar fi fost "rapiti" daca Domnul ar fi venit in noaptea 2013-2014, dar Sfanta Scriptura, pentru invatatura si salvare, mai face loc din cand in cand acestor feluri de "nebunie". Mi-ar placea ca toti. Nu trebuie nici sa fiu certat de incompatibilitate intre "artificiile" noastre si "fulgerul Domnului", care poate fi reala, nici de nedeosebire intre cele pamantesti si cele ceresti.
    Revenind pentru putin la lucrurile care nu au nevoie de credinta pentru a fi intelese, nu am vazut, - poate n-a fost, poate nu s-a transmis sau alte explicatii rezonabile -, nu am vazut artificiile de la Ierusalim, nici chiar de la Vatican, cel putin oficial recunoscuta ca "citadela a crestinatatii". Sa insemne ceva important acest lucru? Nu stiu. Mi-ar placea insa sa stiu. S-ar putea ca "focurile de artificii" de la miezul noptii dintre anii conventionali sa fie, pe stiute sau pe nestiute, un crestino - si celelalte religii mari, "comunul" de la Dubai. Nu avem nici o marturie Scripturistica pentru timpul venirii Domnului dupa pozitia astrilor, dar nici invers. Mai degraba suntem avertizati de multe "semne" care vor avea loc in cer si pe pamant si pe care le vedem.  Domnul Dumnezeu este suveran si poate face revenirea Mantuitorului nostru oricand.
    Lasand deoparte "frumusetile" minunilor lumii in ruine, poate ar fi de bine sa ne ridicam privirile "in sus", cum zice Evanghelia, dupa privelistea venirii Domnului. Fata in fata cu cele vesnice si slava lor, nici o intrebare despre ce ar fi de ales.
    Ce sa insemne toate acestea, Doamne?

    Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page