Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1110)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Astazi, Miercuri 15 Ianuarie, 2014, orele 9:00 A.M. Pacific Standard Time, cu o precizie demna de cea mai disciplinata armata din lume - stati linistiti, ma refer la armata  legendarului Leonidas, regele Spartei, care in anul 480 B.C cu 300 Spartani, a invins la Termopilae armata de 250.000 a regelui Persiei, Xerxes - v-am expediat editia numarul 1110 a publicatiei noastre care desi este o revista comunitara, apare fara ... sprijin comunitar, conationalii nostri constituind singura minoritate americana pentru care prezervarea limbii stramosesti nu intra in preocuparile lor curente; daca se primeste gratuit, ca si cum costurile  pentru editare ar fi inexistente, este OK, daca nu ... Dumnezeu cu mila !?!
Intrucat, asa cum am mentionat intr-o scrisoare adresata ocupantului Biroului Oval, situat la 1600 Pennsylvania Avenue, Washington D.C. cat si lui U.S. Post Master General (Ministrul Postelor) locat la 475 La Enfort Plaza SW, Washington DC 20260, consider infiintarea la 20 Februarie 1792 a USPS - Posta Americana, cea mai mare greseala a primei administratii americane, ma astept ca intrarea in posesia revistei sa fie functie dependenta de bunavointa postasului; doar ca titlu informativ, cu catva timp in urma un postas - mail carrier din Chicago a fost arestat cand s-au descoperit la locuinta sa mii de scrisori care n-au ajuns la destinatar - "a mail carrier in Chicago was arrested when it was discovered he had thousands of pieces of mail in his home that he "never got around' to delivering". Deci, cu respect si elocinta va asigur ca la sediul publicatiei se lucreaza nu numai cu resurse financiare proprii, voluntar - gratuit, dar este si o disciplina caracteristica Vechii Sparte. Ca o parere strict personala si in timpurile noastre Sparta, spiritul ei ar fi dainuit, daca nu exista acea dejectie numita Ephialtes, care l-a tradat pe Leonidas si pe Spartani; si astazi, la 2494 de ani de la acele triste evenimente, in limba greaca cuvantul Ephialtes este sinonim cu tradator.
V-am facut aceasta introducere pentru a va familiariza cu faptul ca in urma cu 1945 de ani, exact la 15 ianuarie 69 AD, Imparatul Roman Galba, cunoscut sub numele de Servius Sulpicius Galba Caesar Augustus, a cerut Garzii Pretoriene sa-l omoare, daca aceasta este in folosul Romanilor. Dupa filosoful si istoricul grec Plutarch, devenit, odata cu obtinerea cetateniei romane, Lucius Mestrius Plutarchus, acestea au fost ultimele cuvinte ale Imparatului Galba, inainte de a fi ucis de garda pretoriana. In timpul Imperiului Roman, Garda Pretoriana era formata in exclusivitate din militari de elita, a caror singura misiune era sa apere viata Imparatului. In timpurile actuale, Garda Pretoriana este formata, dupa caz, din  posturi de radio si televiziune, publicatii, garda Holywoodiana, elita liberalo-stangista, corul adulatorilor, platiti din banii bovi-lor pentru aceasta activitate, multimiliardarii din Beverly Hills sau Bel Air, plus o multitudine de "garzi", necunoscute majoritatii tacute de bovi si care slujesc in exclusivitate pe Jovi, noul Jupiter al planetei plus armate de trepadusi care lucreaza ca imaginea Jupiterului iovi si in ultimul rand, desi nu este nevoie, de angajatii lui Treasury Departament-Secret Service, care este atat de "secret" ca stie toata omenirea de existenta lui.
 Ma intreb, desi pare aberant, cati dintre conducatorii omenirii s-ar mai numara printre noi, daca ar cere garzilor pretoriene existente, sa-i reduca la tacere, daca aceasta ar fi in folosul locuitorilor planetei ? Va asigur c-am ramane fara guvernanti si atunci, noi "guvernatii" n-am avea nevoie de acel "Pact Social", de care ne amintea filosoful englez John Locke, inca din 1688, in "Tratatul De Guvernare" c-ar trebui sa existe intre noi si "guvernanti"; oricum tot dupa John Locke, cand pactul social dintre guvernati si guvernanti se rupe, cineva trebuie sa plece!!! Daca analizam cele ramase de la John Locke constatam, fara surprindere, ca omenirea este neguvernabila, iar haosul generalizat la nivel planetar este consecinta ruperii - inexistentei acestui pact social.
 Din nefericire, gestul imparatului Galba n-a mai fost urmat de nimeni dintre cei care au reusit sa acceada la conducerea tarilor componente al acestui zguduit mapamond, desi daca le-a scapat gestul Imparatului  Galba, puteau recurge la cele lasate posteritatii de Horatiu - Quintus Horatius Flaccus (65-8 BC) poet, satirist si critic roman, prieten apropiat al lui Vergiliu si al  imparatului Augustus, care in una din satirele sale, regasita in Ars Poetica - Arta Poetica ne-a lasat urmatoarea filosofie: "Dulce Et Decorum Est Pro Patria Mori - It Is A Sweet And Seemly Thing To Die For One's Country - Este Un Lucru Dulce Si Onorabil Sa Mori Pentru Tara Ta". Pentru cei din ... alte perimetre geografice, le recomand cartea scriitorului, dramaturgului si prozatorului Petru Popescu, "Dulce ca mierea este glontul Patriei"; nu de alta dar ... mierea este recomandata pentru tratarea unei multitudini de afectiuni !
Din nou, pentru rememorarea unor postulate comportamentale, lasate dar total ignorate de populatia planetei in care continua agresivitatea anormalului si irationalului asupra ultimelor vestigii de normalitate si rationalitate, cuvintele lui Thomas Jefferson, om politic american, fondator al Universitatii Virginia si presedinte al Statelor Unite al Americii in perioada 1801-1809: "Arborele libertatii trebuie reimprospatat din cand in cand, cu sangele patriotilor si tiranilor - The tree of liberty must be refreshed from time to time with blood of patriots and tyrants". La nivel planetar se comite eroarea de a crede ca se poate abuza de pacienta - rabdarea populatiei. Se uita, sau mai corect nu se cunoaste ca nu traim in epoca personajului Biblic, Iov, renumit pentru pacienta sa si a carui rabdare a fost pusa la incercare de Dumnezeu si nu de semenii sau conducatorii lui.
In final, doar, doar se va retine adevaratul sens al acestui eseu, o fraza cu care Marcus Tullius Cicero, om politic, filosof, orator si scriitor roman, si-a inceput prima dintre cele patru faimoase diatribe, rostite impotriva patricianului Catilina, in anul 63 AD: "Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra - Pana cand, Catilina, vei abuza de pacienta noastra ?" Iar, daca doriti respectarea adevarului, fiecare tara are un Catilina sau Catilinii ei.
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page