Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Liderul comunitatii romane din Hickory, Carolina de Nord a aflat despre acest oras de la radio

Inca mai exista oameni care se remarca prin acel spirit al pionierilor, caracteristic primilor emigranti americani, ce au dat nastere uneia dintre cele mai infloritoare natiuni de pe pamant, oameni cu un spirit liber, capabili sa isi urmareasca visele si sa isi intemeieze fericirea pe munca, speranta si ambitie. Printre acestia se afla si compatrioti de-ai nostri, romani aflati in State, care si-au gasit aici o a doua patrie, si-au intemeiat un camin si au inceput o noua viata, chiar daca ducand dorul locului in care s-au nascut.

Unul dintre ei este si Nelu Urs, fost pastor al bisericii baptiste Speranta, din Dej, iar din 7 ianuarie 2007, pastorul comunitatii romane din Hickory, North Carolina, ce aduna laolalta saptezeci si noua de suflete, cu media de varsta sub patruzeci de ani. Nascut in 1974 in orasul Bistrita, absolvent al Institutului Teologic Baptist din Bucuresti, Nelu Urs a auzit prima data de Hickory la postul de radio Micul Samaritean, iar dupa ce a castigat la loteria vizelor, acesta a si fost cel dintai loc de pe pamantul american unde s-a oprit, in martie 2004. De atunci, aici este acasa atat pentru el, cat si pentru sotia sa, Adina, de profesie socio-pedagog, dar si pentru cei patru copii ai lor - doua fetite, Sara si Joanna Grace, de sase si respectiv, trei ani si doi baieti gemeni, John Mark si David Jeremiah, care tocmai au implinit cinci luni.

Familia Urs marturiseste ca in Hicklory, locul unde se produce si o renumita mobila, te simti atras de clima placuta, cu ierni blande, dar si de relieful variat, in care se disting muntii Apalasi si plaja de la oceanul Atlantic. Din pacate, ca peste tot in lume, recesiunea se face simtita si aici si chiar daca in North Carolina in general, viata este cu peste 16% mai ieftina fata de media pe tara, somajul a crescut de trei ori in ultimul an in acest stat. Totusi, nici unul dintre cei pastoriti de Nelu Urs nu a ramas fara job, iar el insusi, pe langa pastoratie, mai lucreaza si la o companie de distributie din oras - Consolidation Services, ceea ce il ajuta sa inteleaga tendintele si pulsul societatii si sa devina mai sensibil la nevoile celor din biserica si in acelasi timp, mai convingator in transmiterea mesajelor biblice. Este apreciat la locul de munca, nu doar din punct de vedere profesional, dar si in calitate de crestin. De multe ori, chiar general manager-ul companiei ii cere sa mijloceasca in rugaciune pentru afacerea pe care o conduce, iar la mesele comune, cand se strange tot personalul, glasul lui Nelu Urs se inalta spre cer, pentru ca Dumnezeu sa Isi lase binecuvantarea asupra bucatelor puse pe masa. De fapt, oamenii din Hickory sunt cu frica de Dumnezeu, au incredere unii in altii, promoveaza pastrarea valorilor crestine in familie si in societate si se arata de obicei, entuziasmati atunci cand aud de romani.

In acest context, biserica aflata in grija lui Urs este foarte flexibila si preocupata de ajutorarea celor in nevoie, dar si de pregatirea si coordonarea unor programe de tineret, de tipul tabere si intruniri zonale. Remarcandu-se prin dragostea fata de frati si fata de semeni, prin ospitalitate si deschidere, prin dinamism si un elan spiritual unic, comunitatea din Hickory organizeaza anual, la Charlotte, capitala statului, impreuna cu credinciosii crestini din Carolina de Nord, un picnic al romanilor si un concert de Craciun. Muzica si programele misionare pentru tara natala sunt inca un punct de referinta al acestei biserici. Daca ar fi sa ii amintim numai pe "Desculti”- un grup de entuziasti, care si-au propus sa realizeze “A Romanian Homecoming” prin muzica, rugaciune si marturie sau corul barbatesc AGAPE, nu mai incape nici o indoiala ca enoriasii lui Urs nu doar asculta predici, ci se si implica in vestirea Evangheliei.

"Orice zi este o mica viata - orice desteptare si sculare o mica nastere, orice dimineata o mica tinerete”, spunea Arthur Schopenhauer, iar lucrul acesta se probeaza in viata romanului Nelu Urs, care crede in oportunitati si in puterea regeneratoare a valorilor si a principiilor crestine in societate. Zilnic, indiferent ca este acasa, alaturi de familie, la biserica ori la firma, bistriteanul din Hickory dovedeste entuziasm si determinare, pentru ca pune pret pe om si pe increderea pe care trebuie sa o avem unii in altii. Cititorilor nostri, Nelu Urs doreste sa le ofere dragostea si incurajarea sa si ii invita sa acceseze sie-ul bisericii romane din Hickory, la www.romanianbaptist.com

Octavian Curpas

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page