Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Colaps moral egal Colaps economic

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Cine este inteleptul, care sa priceapa, si cui a grait gura Domnului, ca sa spuna pentru ce a pierit tara si a fost arsa ca un pustiu, incat nimeni sa nu mai treaca prin ea? Si Domnul a raspuns: „Pentru ca au parasit Legea Mea, pe care le-am pus-o Eu, si nu au ascultat glasul Meu, nici nu s-au purtat cum le poruncea acel glas. (Ieremia 9:12-13).

(Continuare din numarul precedent)

Si acum, intrebarea: De ce a pierit tara? Sa lasam sa ne raspunda Domnul Dumnezeu cu autoritatea Sa, zicand: „Cine este inteleptul, care sa priceapa, si cui a grait gura Domnului, ca sa spuna pentru ce a pierit tara si a fost arsa ca un pustiu, incat nimeni sa nu mai treaca prin ea? Si Domnul a raspuns: „Pentru ca au parasit Legea Mea, pe care le-am pus-o Eu, si nu au ascultat glasul Meu, nici nu s-au purtat cum le poruncea acel glas (Ieremia 9:12-13). Deci, colapsurile morale si economice, care in cele din urma pot duce chiar la pieirea acelei tari, este, parasirea Legii lui Dumnezeu si neascultarea de glasul Lui.

Am intrat si in istoria urmarilor colapsului moral si economic, ca sa vedem la ce dezastre a dus tara, adica, la cucerirea regatului Iuda si a Ierusalimului, cu arderea Templului din Ierusalim, si la marea captivitate babiloniana a poporului Evreu, vreme de saptezeci de ani!

De ce? Din cauza idolatriei si a tot felul de faradelegi descoperite de Scripturile de mai sus. Si o alta cauza, pentru ca nu au ascultat de invataturile proorocului Ieremia, de a se preda cuceririlor Imperiului Babilonian, pentru pacatele lor, ca sa ramana populatia in tara, fara deportari, si tara nedistrusa si Templul Domnului nedaramat. Dar mai-marii poporului nu au ascultat de omul lui Dumnezeu.

Proorocul Ieremia, se defineste, astfel, ca un mesager mare al lui Dumnezeu, de fi transmis toate Mesajele divine catre regii si conducatorii poporului, cu toate riscurile precum am vazut. Timp de patruzeci de ani, Ieremia isi desfasoara activitatea sub cinci regi, cu cea mai mare credinta si devotament fata de Dumnezeu si de popor. Asa a urmat Cartea: Plangerile lui Ieremia, pentru popor si tara distrusa din cauza colapsului moral in necredinta si pacat.

Colapsul moral al caderii Imperiului Babilonian

Cel care a prezis, prin visul nepotului lui Nabucodonosor, caderea Babilonului a fost profetul Daniel. Dupa moartea lui Nabucodonosor a urmat la tron regele Belsatar. In timpul acestuia persii si mezii au atacat Babilonul si l-au cucerit, iar pe regele Belsatar l-au ucis in anul 539 inainte de Hristos. Aceasta cadere a Babilonului, a prevestit-o, din partea lui Dumnezeu, inca proorocul Isaia, cand a zis: „Si iata ca a venit calarimea si calaretii, doi cate doi. Apoi a luat iarasi cuvantul si a zis: „A cazut, a cazut Babilonul, si toate icoanele dumnezeilor lui sunt sfaramate la pamant" (Isaia 21:9).

In caderea Babilonului cu „toate icoanele dumnezeilor lui" reprezinta idolatria, adica, idolii facuti de maini omenesti la care se inchina poporul, pervertit de la Dumnezeul adevarat. „American idol”, din vremea noastra, vine sa prezinte o pervertire a omului spre glorificarea unor persoane cu diferite calitati, in locul glorificarii Creatorului cerului si al pamantului, care a dat calitatile in creatura Sa umana. Ca in vremurile ateist-comuniste cu glorificarea dictatorului, care le-a adus prabusirea.

Iata ce spune Dumnezeul adevarat, al lui Araam, Isaac si Iacov, poporului Sau Israel cu privire la idolii neamurilor: „Idolii neamurilor sunt argint si aur, lucruri facute de maini omenesti. Gura au si nu vor grai; Ochi au si nu vor vedea; Urechi au si nu vor auzi, ca nu este duh in gura lor" (Psalm 134:15-17).

In atatea locuri din Biblie putem afla despre caderea mare a Babilonului, ca in Cartea a 2-a a Cronicilor, cap. 36, unde ni se descopera cucerirea Babilonului si captivitatea de saptezeci de ani a Evreilor pana la venirea Imperiului Persan (cf.2 Cronici 36:20-23). Nu este timp sa ne oprim la prezentarea istorica a Imperiului Babilonian, pentru ca pe noi ne intereseaza cauza caderii lui, care, a fost colapsul moral in idolatrie si desfrau cu cele mai decazute moravuri in imoralitate, descoperite omenirii de Dumnezeu prin Sf. Scripturi, de unde a urmat caderea economica, care nu a mai rezistat in fata Imperiului Persan care s-a ridicat.

Nu este, iarasi timp, sa ne orpim si la caderea celorlalte Imperii din istorie, dar cunoastem mai mult sau mai putin, fiecare ca, atunci cand moravurile rele au crescut intr-un Imperiu, si s-au dezvoltat abaterile de la legile morale, si a crescut idolatria, cu inlocuirea inchinarii la Dumnezeul adevarat, a urmat colapsul moral si economic cu caderea si pustiirea celor mai mari Imperii din istoria lumii.

Colapsuri de viata si economice in vremurile moderne si a globalizarii

Colapsurile de viata si economice in Univers in secolul XX si XXI se prezinta astfel: In Duminica din 25 Noiembrie, 2007, organizatia de caritate britanica Oxfam a lansat concluziile unui studiu al dezastrelor din ultimii douazeci de ani. Studiul Oxfam a fost bazat pe datele transmise de Crucea Rosie Internationala si Universitatea Louvain din Belgia. Astfel, in anul 1980 pamantul a fost lovit de 120 de dezastre naturale semnificative cu colapsuri de viata, ajungand in anul 2007 la numarul de peste 500 pe an, dezastre cu efecte semnuficative! Cred ca numarul de peste 500 de dezastre pe an trebuie sa dea de gandit omenirii!

Anul 2007, a fost lovit de dezastre in toate partile globului afectand in primele 10 luni peste 250 de milioane de oameni, a declarat Oxfam director, Barabra Stocking. Si a adaugat: „Ne asteptam la dezastre din ce in ce mai multe si cu pericole semnificative”!

Daca intre anii 1985 si 1994, dezastrele naturale cu colapsuri economice din Univers au afectat in jur de 174 milioane de oameni anual, intre anii 1995 si 2004 au fost afectati peste 240 milioane de oameni. Cand s-au luat in calcule dezastrele lumii s-a tinut cont si de cutremurele de pamant, precum si dereglari ale atmosferei, necazuri pe pamant.

Miercuri, 7 Mai 2008, Societatea Nationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie la Bucuresti, a publicat un raport al dezastrelor, in care printre altele se specifica anul 2007 cu o crestere a dezastrelor naturale cu 60 la suta fata de 2006. Doua sute unu milioane de persoane sau o persoana din 33 de pamanteni au fost afectate de dezastre naturale in anul 2007!

Iar Ciclonul Nargis, care a lovit Birmania, pe data de 3 Mai 2008, si cutremurul din data de 12 Mai 2008, magnitudinea de 7,8 pe scara Ritcher, din provincia Sishuan din sud-vestul Chinei, a dat de gandit la toti oameni care privesc la ce se intampla in Univers.

Iar privind in istoria lumii, de la potopul lui Noe incoace, gasim mari dezastre in Univers, dar frecventa lor a depasit mult numarul normal in secolele XX si XXI ca urmare a colapselor morale ca urmare a pacatelor si a faradelegilor oamenilor din toate popoarele lumii. Statistica pe care o voi prezenta am dat-o si in Articolul „Dezastrele din Univers sunt urmarea pacatelor” in anul trecut 2008.

Cutremure de pamant

Mai intai sa lasam sa ne vorbeasca Sf. Scriptura, din prezentarea Mantuitorului Hristos Iisus, Insusi, care ne-a prevenit, zicand: „Pe alocuri vor fi mari cutremure de pamant, foamete si ciuma; vor fi aratari inspaimantatoare, si semne mari in cer” (Luca 21, 11); „Vor fi semne in soare, in luna si in stele. Pe pamant va fi stramtoare intre neamuri, ...” (Luca 21,25).

In 2008. Mai 12 - Sishuam, China - peste 40.100 morti, peste 250.000 raniti si milioane de oameni afectati in mod direct! Au fost macelarite peste 2,5 milioane de animale domestice, cele mai multe pasari de casa. Peste 30,000 de hectare vegetale si grau, peste 100,000 hectare de orez au fost afectate!

In 2007, August - Peru - peste 1,540 morti si raniti. In 2006, Mai - Insula Java, Indonezia - peste 5,700 victime. 2005, Octombrie 5 - Kashmir, Pakistan - peste 80,000 morti si peste 3 milioane fara adapost. 2004, Decembrie 26, - Insula Sumatra, oceanul Indian - cel mai mare Tsunami inregistrat in istorie - intre 225,000 si 275,000. 2003, Decembrie 26, - orasul Bam, Iran - intre 31,000 si 43,000 morti. 1999, August 17, - Turcia peste 20,000 morti. 1976, Iulie 28, -orasul Tangshan, NE Chinei - 242,000 morti, declarati oficial. Neoficial s-a estimat la 655,000 morti. 1970, Peru - peste 50,000 morti. 1948, Octombrie 5, - Ashgebet, Turkmenistan - peste110,000 morti. 1935, Mai 30, Quetta, Pakistan - intre 30,000 si 60,000 morti. 1932, Decembrie 25, - China -70,000 morti. 1929, Decembrie 16, - Gansu, China - peste 200,00 morti. 1927, Mai 22, - Xining, China - peste 200,000 morti. 1923, Septembrie 1, - Tokyo, Japonia - peste 143,000 morti.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page