Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ministrul român al afacerilor externe Titus Corlatean s-a întâlnit cu membrii guvernului si legislativului israelian


In contextul vizitei oficiale in Israel, ministrul roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, a avut, la 23 decembrie 2013, intrevederi cu Tzipi Livni, ministrul israelian al justitiei si negociatorul-sef in dialogul cu partea palestiniana, cu Yuval Steinitz, ministrul afacerilor strategice, informatiilor si relatiilor internationale al Statului Israel, cu Isaac Herzog, presedintele Partidului Muncii si liderul opozitiei din Knesset, si cu Ilan Gilon, presedintele grupului parlamentar de prietenie Israel - Romania, informeaza MAE intr-un Comunicat transmis AGERPRES.
Foto: AGERPRES ARHIVA / LIVIU SOVA
In cadrul convorbirilor cu ministrul israelian al justitiei, Tzipi Livni, au fost abordate evolutii recente privind dialogul israeliano-palestinian si perspectivele de ajungere la un acord intre parti. Ministrul Titus Corlatean a reiterat pozitia Romaniei de sustinere a solutiei celor doua state care sa coexiste in pace si securitate. Cu privire la ansamblul relatiilor romano-israeliene, a fost subliniat interesul reciproc pentru mentinerea unei dinamici ridicate a dialogului bilateral si pentru continuarea parcursului ascendent inregistrat in ultimii ani in cooperarea dintre cele doua tari.
In cadrul intrevederii cu ministrul israelian al afacerilor strategice, informatiilor si relatiilor internationale al Statului Israel, Yuval Steinitz, cei doi ministri au analizat nivelul foarte bun al relatiilor bilaterale si au trecut in revista directii de actiune pentru aprofundarea acestora. De asemenea, cei doi oficiali au abordat teme legate de dosare de actualitate din Orientul Mijlociu.
Ministrul Titus Corlatean a prezentat contributia Romaniei la conturarea agendei europene si euro-atlantice in relatia cu Israel. De asemenea, a fost mentionata buna
cooperare existenta in plan multilateral intre Romania si Statul Israel, prilej cu
care a fost trecut in revista si stadiul cooperarii UE-Israel. Cei doi ministri au
convenit continuarea dialogului politico-diplomatic bilateral, inclusiv prin organizarea de consultari periodice pe teme de interes comun.
Schimbul de opinii cu Isaac Herzog, presedintele Partidului Muncii si liderul opozitiei din Knesset, a oferit ocazia de a trece in revista stadiul cooperarii parlamentare romano-israeliene si au fost examinate propuneri pentru intensificarea relatiilor pe linia forurilor legislative din cele doua tari. Totodata, a fost evocat nivelul foarte bun al dialogului bilateral, cu accent pe proiectele de cooperare avute in vedere pentru perioada urmatoare.
Un punct special pe agenda intrevederii l-a constituit evidentierea rolului comunitatii israelienilor originari din Romania la edificarea Statului Israel modern, precum si la consolidarea relatiilor intre cele doua state.
Programul ministrului roman al afacerilor externe a inclus si o intalnire cu reprezentantii comunitatii israelienilor originari din Romania, in cadrul careia a avut loc un dialog deschis cu privire la preocuparile actuale ale acestei comunitati. seful diplomatiei romane a evidentiat contributia israelienilor originari din Romania la dezvoltarea dialogului si cooperarii dintre cele doua state. Demnitarul roman a exprimat apreciere pentru modul in care acestia pastreaza elementele de identitate, in special cele de limba, si a incurajat mentinerea si aprofundarea legaturilor cu tara de origine. In context, a evidentiat necesitatea de a dezvolta, pe viitor, relatia cu noile generatii ale originarilor din Romania, respectiv generatiile a doua si a treia, inclusiv prin intermediul dezvoltarii unei retele educationale in limba romana. AGERPRES.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page