Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Serviciile secrete si-au schimbat diplomatii, dar naravurile securiste ba

Intaratati de scandalurile media provocate de clanul Basescu si cu 2-3 pahare de vodca la bord, locuitorii mahalalelor dambovitene par gata de revolutie. Cum altfel am putea cataloga asaltul balaoachesilor de la Tribunalul Bucuresti? O miscare pro-Becali. Pe de alta parte, presa motanului Felix a trecut usor peste atacul mafiot din centrul Bucurestiului, aratand cu degetul catre Cotroceni. In viziunea slugilor "intacte”, mascarada arestarii cu mascati a Razboinicului Luminii ar avea un singur scop. Acoperirea afacerilor de milioane de euro si a marlaniilor familiei Basescu, Mircea, Ioana & Co. Partial adevarat. Scandalul Popoviciu – Pitcovici – Tiberiu Dinu si altii s-a intins prea mult, riscand sa atinga sfere (intangibile pana acum) ale politicii si serviciilor speciale. Ce trebuie sa ascunda scandalul Becali ? Reteaua securistilor din afaceri, diplomatie si interne. Nu vreau sa revin asupra plictisitorului dosar Cocaina din Venezuela, in care este implicata reteaua Pitcovici - Mateescu.

Mai interesant este cazul discretului miliardar Puiu Popoviciu. Plecat din tara cu sotia (ofiter de Securiate) imediat dupa Revolutie, ginerele fostului ministru de interne ceausist Dinca "Te-Leaga” se intoarce cu cetatenie americana in pasaport. Intra in afaceri cu terenuri, ajungand in scurt timp atat de puternic si de bogat incat si-a eliminat din cursa pentru Casa Doina toti pretendentii. Nu vorbim aici despre orice restaurant de lux sau de niste patroni oarecare. Doina este un cunoscut loc de intalnire intre agenturile care actioneaza pe teritoriul Romaniei, mai ales cele ex-sovietice, iar unul dintre cei scosi din joc a fost generalui Marius Opran, fost agent sub acoperire al Directiei de Informatii a Armatei.

Asa ca nu este deloc intamplator aerul degajat al miliardarului in raport cu presa si magistratii. Puiu Popoviciu cel linistit si senin in umbra camerelor de filmare, are spate sau mai bine zis fata. Colegii sai de sortulet sunt nume mari. Fostul ofiter de Securitate Dan Dumitru vine pe relatia Anatolie Coman – Kondiakov, ambii generali GRU si masoni de rang inalt, iar generalul Isac Adrian, nume de cod Iana (a nu se confunda cu generalul Nicolaie Iana) pe relatia SIE – Formatiunea R, unde a fost o vreme seful "ilegalilor”.

Ca sa intelegeti mai bine ce este cu R, trebuie sa stiti ca formatiunea provine din Directia H, fosta Brigada U Fantome a Securitatii. Toti acestia sunt legati de "misiunile” spionajului extern, derulate in vilele si hotelurile de protocol de pe litoralul Marii Negre detinute de Popoviciu, la concurenta cu George Copos, mai cunoscut in SIE cu porecla de Ospatarul.

Nu cumva sa credeti ca Razboinicul Luminii a fost scutit de relatii neprincipiale cu acelasi SIE. Nici pe departe. Preluand firma Securitatii ARCOM S.A., Becali s-a trezit posesor al unui ou Kinder cu surprize. Odata cu firma, mare brand in constructiile romanesti peste hotare, Florescu Florian fost colonel secu si presedinte al consiliului de administratie ARCOM (venit de la ICE Dunarea) i-a pasat oracolului din Pipera si cocoasa numita CIM Krivoi Rog. Un combinat din Ucraina, gaura neagra a economiei romanesti, de care ARCOM este responsabila prin lege. Mai interesant este faptul ca policlinica SIE se afla pe proprietatile lui Gigi Becali din Pipera, miliardarul facandu-le un favor spionilor ca-i rabda acolo.

In aceste conditii, aparitia in ecuatie a consulului general la Milano Tiberiu Dinu este un corolar al afacerilor informative derulate de ofiterii SIE. Presa centrala se fereste sa vorbeasca prea mult despre Dinu, un ofiter din categoria SMB (Securitatea Municipiului Bucuresti). Identificat de contrainformatii in anii ’80 in holul hotelului Nord si la discoteca pe valuta cu acelasi nume, Tibi comercializa niscai medicamente mai greu de gasit la vremea aceea. Dupa SMB, cariera diplomatului nostru se poticnise la Directia Pasapoarte, mai precis la Compartimentul Resurse Umane, dar pentru ca nu avea subalterni la Directia de Crima Organizata, generalisimul Silviu Predoiu l-a adus in SIE pe Dinu. Si de aici era numai un pas pana la post in Italia. Astfel, in 2002, viitorul fost consul general ajunge la Milano de unde comanda ca la restaurant, sefilor DGIPI, listinguri telefonice. Deh, nu toata lumea are prieteni de cununii un Mircea Geoana si de cumetrii un ministru pe nume Bazac.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page