Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

UNDE ne sunt GÂNDITORII sau ÎNCRÂNCENARE pe DEGEABA


Ati citit bine.  Nu "visatorii", ci "ganditorii"
Media americana ne prezinta aproape zilnic vanzoleala care ia proportii in legatura cu Santa Claus - Mos Craciun in limbaj romanesc -, "pomul" (de Craciun, de iarna, sau oricum s-ar numi el) etc. Urarile - zic eu, bietele -, "Merry Christmas", "Craciun fericit" sau mai neutru "Sarbatori fericite", ca sa nu se supere nimeni sau sa se supere cat mai putini, se ciocnesc intre ele desi n-ar trebui, pentru ca oricum le-am zice tot nu sunt "fericite" cine stie ce, din multe pricini mai serioase decat pricinile de care sunt facute. Personal mi se pare prea mult ca aceste lucruri sa fie discutate, disputate, in guvern, parlament, ori supuse aprobarii sau dezaprobarii Tribunalului Suprem. Acest lucru desigur nu se intampla numai in societatea americana, ci conform globalizarii a orice, prinde intreaga lume crestina, pe grupari de natiuni, sau portiuni din natiuni.
Ma gandesc in mod serios ce-ar fi sa mi se ceara sa spun daca sunt PRO sau CONTRA "pom" sau chiar "Craciun" si daca mi s-ar mai spune ca voi fi penalizat - ca sa nu zic persecutat - in cazul ca voi raspunde una sau alta. Pot avea o inchinare sincera a sufletului meu pentru Mantuitorul, care evanghelic S-a nascut in ieslea din Betleem doua mii de ani in urma, fara de "pom" si de "Craciun"? Atunci care este problema? Pot avea o credinta sincera, de nezdruncinat in Domnul Isus Hristos si mantuirea pe care mi-a pregatit-o fara "Santa" sau fara "Mosul"? Atunci de ce INCRANCENAREA? Sunt o sumedenie de alte lucruri scripturistice de care nu pot face abstractie, unele chiar vitale salvarii, pentru a ma INCRANCENA pe DEGEABA. Asa gandesc eu si fiecare e liber sa gandeasca si sa procedeze cum vrea.
In marile dispute media - globale deja prin tehnica de care dispunem -, nu este vorba despre Isus Hristos si credinta sau necredinta in El - lucru extraordinar de important daca s-ar face -, ci despre "pom", "Santa" sau "Mos" etc., de urari exprimate intr-un fel sau altul.  Ardoarea care se pune de o parte si de alta face controversa anticamera dezbinarii. Se mai fac si glume nu tocmai de calitate. Jurnalistii carora le pasa mai putin de lucrurile serioase din domeniul religios isi incheie emisiunile raspunzand unul altuia cu "Merry Christmas" la "Sarbatori fericite" si invers. Doar cand capata nuante politice sau sociale aceste glume, uneori ironice, uneori fara tenta, dar totdeauna ieftine, se diminueaza.
A fost odata o discutie intre Domnul Isus si ucenicii Sai care in termeni moderni ar putea fi numit MARELE INTERVIU, vrednic de a face dezbaterea unui jurnalist oricat de mare ar fi el - sau cu atat mai mult -, pe canalele de televiziune si orice alt mijloc media, astazi.
"Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul Omului"? In intrebarea Domnului este si o sugerare a raspunsului.  Imi imaginez intrebarea pusa de MEDIATORUL de la masa rotunda acum, sa zic si eu "de Craciun", unde invitatii stau sa raspunda. Raspunsurile sunt si acum diferite ca pe vremea cand ucenicii au spus: "Unii zic ca esti Ioan Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia, sau unul din prooroci". Faza a doua a dialogului dintre Domnul si ucenicii Sai: "Dar voi... cine ziceti ca sunt?", trecuta presupus in emisiunea de azi Decembrie 2013, cu mediatorul catre invitatii din studio. Candva, Petru, unul dintre intervievati a raspuns in numele grupului: "Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu". Ce impact ar avea un asa raspuns dat la televizor chiar sa zicem "in seara de Craciun", cand sute de milioane privesc spre ecran, macar intr-o pauza.... dintre imaginile cu Santa Claus - calatorul de prin nori, sau Mos Craciun, de data aceasta in Romania, coborand din elicopter.
Cineva mi-ar putea argumenta ca spectacolele cu Santa Claus, Mos Craciun, pomul decorat etc. ne trimit la Isus Mantuitorul. Sa presupunem ca da, dar sa ne intrebam cati ajungem pe aceste cai la El si daca nu ar fi cale mai directa, mai sigura catre lucrurile vesnice, fara a se pierde pe drum marile semnificatii. Si tot acel sau acei cineva, sau altul sau altii, mi-ar putea replica faptul ca lucrurile serioase, personale, cum ar fi credinta in Isus, nu tin de guverne, parlamente, Tribunale Supreme etc. Asa este, dar in ce masura "legendele" tin de ele? Poate doar atunci cand ele produc disensiuni - in titlu le-am zis "incrancenari" in mase -, si atunci nu pentru "implementarea" uneia sau alteia, ci prin respectarea liberului arbitru. Zic si eu. Ma simt limitat si de aceea ma intreb si va intreb: "Unde ne sunt GANDITORII" care sa ne arate scara valorilor? Nici nu stiu exact ce si cum sa va urez ca sa va fie si bine si sa am si eu impacare. De aceea zic: Domnul fie cu dumneavoastra toti si cu fiecare in parte.        
Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page