Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Articol din New York

Azi, 12 decembrie 2013, am avut neplacerea sa-l ascult, la New York, pe Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, Rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca (sau cum i-a placut sa-l numeasca: „Kolozsvár”) vorbind, dintr-o perspectiva “academica”, despre valorile multiculturale din Transilvania, create de romani, germani, maghiari, evrei si alte nationalitati, de-a lungul veacurilor.
Spre surprinderea mea, nu s-a mentionat nici un nume romanesc de creator de cultura sau arta din Transilvania.
Tot de la emeritul profesor roman (?) am aflat cu surprindere ca Transilvania a apartinut Ungariei pana la anul 1688 cand a fost ocupata de imperiul Habsburgic. Oare emeritul profesor roman nu a auzit de Pasalacul de la Buda din anul 1526 sau poate o fi fost si un Pasalac la Kolozsvár ?!
L-am intrebat de ce nu vorbeste si despre daci, cand in inima Transilvaniei sunt ramasitele Statului Dac la tot pasul, iar domnul profesor mi-a raspuns ca aici se discuta numai de Transilvania,  incepand cu  perioada de cand a primit acest nume de la unguri, in secolul al XI-lea (!)
I-am replicat ca Laonic Chalcocondil (1423—1490)[1], unul dintre cei mai de seama istorici bizantini din secolul al XV-lea (sic!), numeste “Transilvania”, Dacia peonilor, dovedind o cunoastere exacta a realitatilor etnice (populatia predominant „daca”) dansul nu parea sa-si aminteaca numele de Dacia Peonica, dar a tinut, academic, sa-mi corecteze pronuntarea numelui lui Laonic Chalcocondil, cu toate ca atunci cand se referea la Fagaras pronunta numele acestuia foarte ciudat… „Fogaras” (!?!).
Cand,  in pauza,  ii spuneam unui prieten ca:
„Cine vrea sa ma asculte,
 Sfatul meu ii poate prinde bine,
 Se pot spune prostii multe
 Si-n cuvinte mai putine!”,
un colaborator al distinsului Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, Rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, tocmai trecea prin spatele meu, si nu a putut sa se abtina sa nu mentioneze ca...m-a auzit. Sigur ca frica m-a cuprins pe loc (!)... asa ca, acum doresc sa-i dau un raspuns, in scris, domnului Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, Rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, cu privire la multiplele erori voite (sic!) din prezentarea domniei sale si o fac din doua motive: o data pentru ca ii respect pe maghiari deopotriva cu romanii si apoi pentru ca Miscarea Dacologica iubeste adevarul.
Maghiarii au pretentii teritoriale la toti vecinii. Daca aceste pretentii sunt intemeiate sau nu, daca ele sunt corecte si argumentate istoric, e treaba istoricilor maghiari, sloveni, slovaci, austrieci, sarbi, croati si ucrainieni.
 
Pe mine ma priveste Transilvania.
In scolile romane si maghiare din Transilvania se invata faptul ca la venirea maghiarilor – la inceputul secolului X – in Transilvania era vid de populatie. Asta e principala teorie pentru care maghiarii in ziua de azi revendica Transilvania. Astfel pentru maghiari:
- nu are nici o importanta faptul ca populatia majoritara – de aproape 80%  (si nu de 45 % cum ne explica academic domn’ Profesor) – din Transilvania e de origine romana;
- nu are nici o importanta ca in inima Transilvaniei sunt ramasitele statului DAC la tot pasul;
- nu are nici o importanta ca romanii vorbesc si astazi limba lor straveche ( si NU o „new latin language”, cum academic ne explica domn’ Profesor Pop), desi sunt in mijlocul unor state de origine slava;
- nu are nici o importanta ca intr-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea si membru al Comisiei Teologice Internationale, unul din oamenii care au avut acces la documente secrete din arhiva Vaticanului, a facut o declaratie surprinzatoare: „Chiar daca se stie ca latina e limba oficiala a Bisericii Catolice, precum si limba Imperiului Roman, iar limba romana este o limba latina, mai putina lume cunoaste ca limba romana, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latina, si nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba romana este o limba latina, ci mai degraba limba latina este o limba romaneasca. Asadar, vreau sa-i salut pe oamenii din Muntii Bucegi, din Brasov, din Bucuresti. Voi sunteti cei care ati oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latina – n.a.)”;
- nu are nici o importanta ca Transilvania insasi poarta un nume latin si nu maghiar, si nu are importanta ca Transilvania nu a facut parte niciodata din Ungaria (iar nu asa cum ne explica academic Pop ca inclusiv dupa Pasalacul de la Buda, Transilvania a facut parte tot din Ungaria, pana la ocuparea ei de catre Imperiul Habsburgic in anul 1688);
- nu are absolut nici o importanta ca ungurii insasi se recunosc pe sine ca migratori, venind din Asia si asediind o mare parte din Europa.
Nu! Ei spun ca Dacii au disparut din istorie si ca Transilvania era goala cand s-au refugiat ei, in urma razboiului cu moravii si bulgarii, care i-au impins spre Nord.
Documentul care consfinteste aceste convingeri maghiare este celebra: “Gesta Hungarorum” a lui Anonimus. Problema e ca pana si aceasta scriere vorbeste de lupta de 200 de ani a maghiarilor pentru a cuceri Panonia si mai tarziu Transilvania si de faptul ca s-au luptat cu ducii Menumorut si Glad, iar in anii 904 au de-a face in Transilvania cu un localnic pe nume Gelu care conduce o formatiune statala locala.
G.D. Iscru aminteste de o informatie din sec. IV transmisa prin cartea “Origines Hungaricae”, scrisa de Franciscus Foris Otrokocius, la 1693, referitoare la limbile vorbite la curtea regelui hunilor: limbile gotice si ausonica, unde prin limba ausonilor se intelege dacica care este, de fapt latina vulgara, potrivit prelatului maghiar Otrokocius.
Attila Hunul (406-453 d.Hr.) insusi se intitula „rege al hunilor, al medusilor, al gotilor si al dacilor”, dovada ca dacii existau si erau recunoscuti de Attila.
Sa nu uitam si de Memoriul din 1784 al grofilor si al baronilor unguri, care, simtindu-se, pe buna dreptate, venetici in Transilvania, cerand ajutor armat de la administratia habsburgica, pentru inabusirea revolutiei vlahilor de la anul 1784, condusa de Horea, Closca si Crisan, recunosteau ca: „Parintii nostri, veniti din Scitia, au cucerit cu lupte victorioase si cu sangele lor aceasta scumpa patrie si dupa ce au supus si au facut iobagi pe parintii vlahilor care s-au revoltat astazi, 1784, asupra noastra, dansii (n.a. adica ungurii) au domnit linistit peste ei, tinandu-i totdeauna intr-o aspra disciplina.“
Domnule Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, Rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca (sau Kolozsvár, cum va place sa-l numiti), sunteti o crunta dezamagire pentru un profesor care isi primeste salariul lunar de la statul roman, din munca milioanelor de romani, si pentru cetatenii romanii care isi trimit copiii la dumneavoastra pentru invatatura!
In final ce trebuie stiut este ca, de-a lungul zecilor, sutelor si miilor de ani, dacii si urmasii lor legitimi de azi, noi romanii, nu am avut nevoie de migratori, ci migratorii au avut nevoie de noi, si ceea ce le cerem noi azi este putin respect!
Dr.N.Savescu
www.dacia.org
[1]  http://www.dacia.org/daciarevival/articolearticles/articole-in-limba-romana/247-laonicchalcocondil
 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page