Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Becaliada!

Prolog. Cu ani in urma, pe vremea in care Gigi Becali se inchipuia, ba Mihai Viteazul, ba Razboinicul Luminii, ba Vlad Tepes, intr-o seara de 9 august, presedintele PNG sosea la Targu-Mures cu un avion special, insotit de sociologul Dan Pavel, pentru a participa la o intalnire cu generalul (r) dr. Mircea Chelaru, presedintele PUNR, si cu membrii Biroului Permanent al partidului, sositi la Targu-Mures. Ne-am intalnit sus, la pensiunea “Adria” de la Platoul Cornesti. Il vad si acum, imprumutand gestul Ducelui, pozand in rolul marelui lider - “maximo”. Cu degetele mari ale mainilor varate pe dupa cureaua pantalonilor, cu pieptul scos inainte, se credea si se vedea seful unui mare partid. El tinea sa aiba, ca de obicei, ultimul cuvant. Era ambitia lui, intotdeauna sa detina controlul de pe pozitii de forta. Prestatia lui de a doua zi, la intalnirea cu membrii Biroului Permanent, a avut momentele ei de pomina. In loc sa-l lase sa vorbeasca, din partea PNG, pe sociologul Dan Pavel, a tinut, mortis, sa rosteasca el discursul. A fost un dezastru! Cand s-a pus la vot, din cei 41 de membri ai Biroului Permanent, pentru fuziunea asteptata n-au optat decat 11 peuneristi. Nu despre vot, ci despre cu totul altceva, adica despre felul de a fi al lui Gigi Becali este vorba. Fiind nevoie de un timp de deliberare, l-am rugat sa ne lase singuri, deoarece este vorba despre o prevedere a regulamentului. Rugamintea noastra l-a iritat, iar replica a fost de pomina, in “stilul Becali”: “Ce regulament? Regulamentul sunt eu!”. I-am amintit ca cineva, un rege al Frantei, a spus si el candva: “Statul sunt eu!”. El era, totusi, rege, dar asta-i alta poveste! Nu peste mult timp, comentand personalitatea si faptele lui Gigi Becali, ca ziarist de data aceasta, nu ca om politic, dintr-un sentiment al premonitiei, atrageam atentia ca, incetul cu incetul, funia se strange, fiind tot mai scurta, in jurul parului. Ca vine o vreme... Iar ce i s-a intamplat prin arestarea lui preventiva - si o spun cu toata convingerea - in urma unei incalcari grosolane a procedurilor legale, a jurisprudentei nationale, neasistat de un avocat, intrece orice inchipuire si orice masura intr-un stat de drept!

Sa te trezesti, la ora 6 dimineata, cu 30 de mascati la capul patului, in fata copiilor si a mamei batrane! Nu-i greu de inchipuit care-i reactia unui om normal in aceasta situatie. Din acel moment, foarte multe au fost suspiciunile si intrebarile firesti care au urmat saltarii lui Gigi. In noianul intamplarilor tulburi, oricine se poate intreba: oare ale cui interese sunt in joc? Ale cetateanului simplu? Nicidecum! Din 1989 incoace, stiut este ca nimic nu s-a mai facut in interesul romanului. Asadar, care-i adevarul? Si, mai ales, care sunt pretextele? Oare, intr-adevar, Romania-i un stat de drept, atata timp cat procedurile sunt flagrant incalcate, lasand locul intimidarii in functie de comanda grupurilor de interese? Sa fie, cumva, “Jiji” marele pericol public din Romania? “Pericol local”, intr-adevar, poate fi, cum se exprima si actorul Florin Calinescu, dar nu public! A deranjat Becali pe cineva? Pe cine sa distruga el? “Poate vreun manual de limba si gramatica romana!” - glumea cineva. Cine se face vinovat pentru acest scenariu derulat intr-un registru grotesc? Ce a fost in sufletul lui, in momentul in care “uratii” l-au saltat din asternut, numai in chiloti si in slapi? Unde se mai intampla, in lumea asta, asemenea scene demne de “masina neagra” si de arestarile anilor ’50 din Romania? Ciudat lucru: nimeni nu se intreaba de cine au fost trimisi cei trei hoti sa fure “Mercedesul”! Cine a pus la cale scenariul? Sa aiba vreun rol si omul de afaceri Puiu Popoviciu?

Pentru Gigi Becali totul devine o drama. O spunea, cu ceva timp in urma, chiar el, aluziv referindu-se, si la Traian Basescu, si la clanul lui, din care face parte si omul de afaceri Puiu Popoviciu, retinut si el pentru cercetari, mai zilele trecute. Gigi Becali este, se stie, un filantrop. Generos, a aruncat cu teancurile de bani pe la toate colturile. Unii spun ca-s bani aruncati pe apa Sambetei. N-as crede! A ajutat saracii. Om cu frica lui Dumnezeu, a ridicat biserici. A facut case pentru sinistrati. A ajutat copiii in suferinta. A dat bani bolnavilor... Si, mai ales, cu firea lui contradictorie, n-a uitat ca a baut, frateste, cu presedintele Traian Basescu, pana la cinci dimineata, la “Golden Blitz-ul” Elenei Udrea, dupa care seful statului a urcat la volan, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat!

Ce spun oamenii legii? “Justificarile” procurorilor, din prima faza, privind arestarea lui, dupa doua luni de la incident, intr-o suspecta “graba recuperatorie”, sunt de tot rasul curcilor. Cum poate fi explicata intarzierea? Ceva aici nu-i in regula! Dupa acele afirmatii, oricine ar putea deduce ca miliardarul din Pipera a fost saltat deoarece “incalca legea regulat” si “face declaratii publice”. Adica, declaratii care nu sunt pe placul unora din partea Puterii? In orice caz, probele erau (si sunt) neconcludente! Dupa scenariul esuat, adica, dupa ce nu au primit banii, cei 50.000 de euro sperati, abia apoi cei trei hoti si derbedei au depus declaratiile la politie! Nu-i suspect nimic in aceasta afacere? Strategia a fost bine pusa la cale: ne da banii? E bine! Nu ni-i da? - vorba lui Dandanache - “Pac la «rasboiu’!»”. Oamenilor legii nu le spune nimic acest scenariu, in rolurile principale avandu-i pe interlopii frati Geamanu si foamea de bani a mafiotilor in aceasta criza financiara? Lor, oamenilor legii, nu le spune nimic faptul ca masina furata de cei trei avea deja montate placute de Germania? Chiar sa nu le spuna nimic faptul ca la acea tamponare “regizata”, hotii - recidivisti se aflau intr-o masina furata? Apoi, vorbind despre acest caz total atipic, de ce se judeca mereu cu doua masuri? Costel Iancu, acuzat tot de privare de libertate ilegala, in acel caz de pomina, este liber! De ce Becali este judecat separat, netrimitandu-se ispravile liberului Costel Iancu? Asadar, Gigi Becali - arestat pentru 29 de zile, in ciuda lipsei unei plangeri si in urma unui furt la comanda. Asa se face ca faptuitorul devine parte vatamata, iar pagubitul - inculpat! Ciudata si “originala” justitie! Imaginile oferite de camerele de supraveghere privind carambolul, reluat pana la ameteala, de fapt nu spun nimic. Cred ca nici preoteasa Pithia si nici Oracolul din Delphi nu le-ar putea descifra corect. Intalnirea lui Gigi Becali cu hotii, din acel bar, are loc intr-o atmosfera vesela, destinsa. Scena din local pare a fi una a intelegerii perfecte intre parti. Lasa ei impresia ca ar fi sechestrati si agresati? Unde sunt urmele impuscaturilor de care se face atata caz? Unde-i ruperea de oase? De aici pana la instigare si lipsire de libertate, de care este acuzat Becali, e o cale destul de lunga. Si intortocheata, bineinteles. Cum se face, apoi, ca incidentul de la intersectia strazii Dr. Felix cu Bulevardul Titulescu are loc fix in “ochiul” vizual al camerei de supraveghere? Nu-i cumva chiar Sandu Geamanu “taximetristul” care facea apelul la 112 ? Ne intrebam, apoi, de ce nu se ia in considerare discutia, inregistrata, intre fratii Petre si Sandu Geamanu! Pentru ca acolo-i cheia! Logica e simpla: il infundam pe Becali si, mana in mana cu politia si cu unii oameni ai legii, scapam basma curata! Colaboram si ni se “sterge” totul! Intrebare: cine-i joaca pe degete, pe politisti, pe procurori si pe parlamentari?

Cred ca merita sa aflam si ce spun oamenii.

Suporterii Stelei, care doar mai ieri ii huiduiau prezenta pe stadion, la ultimul meci l-au sustinut. Jucatorii, la fel, printr-o pancarta care nu mai lasa loc niciunui comentariu. Ca au fost si “lozinci” impotriva lui este adevarat ! Cert este ca lui Becali i-a crescut gradul de simpatie in randul oamenilor simpli, pentru care Justitia iese mereu cu capul spart. Stiind ca libertatea este regula, iar arestarea-i doar exceptia, 58 % dintre ei cred ca Becali a dobandit un important capital de imagine. Valul enorm de simpatie din partea romanilor care nu mai cred in Justitie, in nimic, in doamna aceea teapana, legata la ochi, cu balanta in mana, faptul ca Becali are 16 dintre cei mai buni avocati spun totul! “A ajutat saracii, a facut case pentru sinistrati, a ridicat biserici, a ajutat bolnavii!”; “Este nevinovat. E un machidon bun la suflet. Aici e mana Puterii!”; “Acum, dupa doua luni, sa faci ceva numai sa astupi gura acestui popor?”; “Basescu si manariile lui sunt la mijloc!”; “Clanurile de la Craiova sunt libere! Mafiotii nu sunt inchisi! Sunt destui criminali in libertate! Parca suntem in tara lui Fidel Castro!”; “Daca pana mai ieri se vorbea despre un clan al lui Adrian Nastase, acum se vorbeste despre unul al lui Traian Basescu”; “Imaginea Romaniei peste hotare are de suferit!”; “Unde-i dreptatea? Justitia si politica = zero!”; “Din nevinovat - vinovat! Din victima - acuzat!”; “Asistam la disolutia institutiilor statului”; “Crima organizata exista, Gigi Becali este o victima. Este singurul care plateste! O actiune de pomina!” “El, daca era sa fie, pentru alte fapte trebuia sa plateasca! Justitia aduce «justificari» aberante! Face Gigi Becali golanii! Dar nici asa: el - la inchisoare, iar hotii adevarati - liberi!”; “E mana Puterii! Basescu a clamat la alegeri:«Sa traiti bine!». A mai ramas doar acel «Hi-hi-hi!» si a schimbat sloganul in «Eu sa traiesc bine!»”; “Justitia noastra-i paralela! Dupa 20 de ani de democratie, sunt oamenii calcati in picioare de mascati, ca in anii ’50. Unde-i prezumtia de nevinovatie din Romania? Azi domina politica de desfiintare la comanda! Totul este absolut regretabil intr-o tara ortodoxa!”. Sunt doar cateva opinii.

Ce spun sondajele? Peste 62% dintre romani considera ca Gigi Becali mai curand a castigat, gratie unei justitii in totala deruta, aruncandu-se singura in penibil. Lumea, in general, este cu cel lovit! Multe sunt, asadar, intrebarile care dainuie acum! Castiga, oare, Gigi Becali capital politic? A dat atatia bani, in stanga si in dreapta, si a ajuns in aceasta situatie delicata! Va mai castiga procente PNG la viitoarele alegeri? Va fi adus el la tacere? Se va stinge, cumva, pornirea lui definitorie? Daca va reveni in cartile lumii politice, sigur va avea de castigat! Cand Gigi tace - spun unii - castiga in imagine. Atunci cand va fi eliberat, va fi pe la toate televiziunile. S-ar putea sa se intample si altfel: cand va fi pus in libertate, sa nu mai faca niciun fel de politica. Probabil, va retine mesajele din partea celor care au pus la cale tarasenia.

Un lucru este cat se poate de clar: daca va intra el in competitie cu Justitia, va castiga net! Justitia este receptata, de romani, ca fiind corupta. Si va scadea si mai mult increderea romanului in doamna aceea legata la ochi!

N-am spus niciodata - iar dovezile, multe, in care l-am avut in colimator, exista in colectia ziarului - ca Gigi Becali ar fi un mielusel. Are si el multe bube in cap: afacerea cu armata, privind terenurile achizitionate cu cantec, “Cazul valiza” de la Cluj, instrumentat de DNA, baletul lui in legatura cu unele misculatii imobiliare. Ii plac, nespus de mult, “spectacolele de sunet si lumina”. Asta ii este firea! Devine, uneori, enervant. Dar de aici pana la perdelele de fum - se spune, in interesul lui Traian Basescu! - e cale lunga. Totusi, Gigi Becali, personaj trist, marcat acum de o trauma, nu-i un nimenea-n drum, sa-l tratezi - fara dovezi concludente! - ca pe un infractor, ridicat din pat ca un criminal sadea.

Consideram util ca, in final, sa ne oprim la o declaratie a lui Virgil Magureanu, fost director al SRI, care avertiza, la 25 martie a.c., ca “in zilele urmatoare vor fi alte arestari” cu “conotatii electorale”, dupa cele ale lui Corneliu Serban si Petru Pitcovici, de la DGIPI, si a omului de afaceri Puiu Popoviciu. El avertiza ca vor urma la rand si cativa “politicieni”. Deci, fostul sef al SRI stia ceva despre un plan elaborat cu luni in urma, conform caruia se pregateste o “inchidere a cercului”. Atentie, deci!

Va avea de castigat capital politic? Va pierde Gigi Becali? Ramane de vazut! Lui Becali deja i s-a ridicat soclul pentru statuia unui erou!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page