Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Corporatiile românesti, din ce în ce mai responsabile social


41,6% - campanii sociale, 24,8% campanii educationale


In contextul in care perceptia publica, concretizata in reputatie sociala, reprezinta factori esentiali in dezvoltarea mediului de afaceri si a societatii, companiile multinationale au implementat din ce in ce mai multe campanii de responsabilizare sociala in Romania, in ultimii 10 ani.
Majoritatea campaniilor (41,6%) s-au realizat in domeniul social, prin donatii de bani, sange sau de alta natura, prin asistarea si imbunatatirea vietii persoanelor cu dizabilitati sau fara adapost. De asemenea, 24,8% dintre campanii se deruleaza in domeniul educatiei, prin actiuni menite sa promoveze educatia antreprenoriala in randul tinerilor (cursuri, seminarii, concursuri sau centre de excelenta) si 19,20% se deruleaza in domeniul protejarii mediului inconjurator. Cele mai putine campanii de responsabilizare sociala sunt cele din domeniul culturii (6,40%), apararii drepturilor omului (4,80%) si cele sportive (3,20%).  Acestea sunt principalele concluzii ale unei cercetari realizate de drd. Tanase Tasente si asist. univ. drd. Nicoleta Ciacu, intitulata “The Impact of Social Responsibility of Corporations upon the Marketing from Romania” si publicata in prestigioasa revista stiintifica “Modern Economics: Problems, Trends, Prospects” din Moscova, indexata in 10 baze internationale si care este distribuita in toate bibliotecile lumii.
Acelasi studii releva faptul ca, in perioada de referinta, BRD Groupe Societe Generale a realizat 7 campanii sociale, Vodafone si Western Union, cate 4. In domeniul educatiei, SIVECO Romania si RBS Romania au implementat 4 campanii, iar Banca Comerciala Romania, 3. Companiile care au derulat cele mai multe actiuni pentru protejarea mediului sunt Carpatcement Holding (4), Tuborg Romania (3), Orange (2) si UniCredit Tiriac Bank (2). In perioada cercetata, doar doua companii au implementat campanii culturale, anume UniCredit Tiriac Bank si BRD – Groupe Societe Generale. Campanii menite sa promoveze apararea drepturilor omului au fost derulate doar de o singura companie, A&D Pharma (5), iar cele sportive de BRD Groupe Societe Generale (2).
“Responsabilitatea sociala a corporatiilor este un factor cheie pentru dezvoltarea mediului de afaceri si se aplica de multe decenii in Occident. Este minunat ca multinationalele au reusit sa-l implementeze si in Romania – chiar daca destul de tarziu -, iar efectele introducerii acestei strategii manageriale se pot vedea nu numai asupra cresterii capitalului de imagine a companiei, dar mai ales in indicile de crestere a vanzarilor. CSR este o strategie de tip win-win situation. Atat companiile au de castigat, cat si societatea”, declara Tanase Tasente, Vicepresedintele Asociatiei Tinerilor pentru Romania si doctorand al Universitatii Bucuresti

“Responsabilitatea sociala corporatista este un concept relativ nou in Romania. In ceea ce priveste aplicabilitatea lui in mediul academic, cele cateva lucrari editate pana acum in Romania surprind aspectele derularii campaniilor de responsabilizare sociala in anumite companii romanesti, prezentate ca exemple de buna practica. Lucrarea publicata in Rusia face o analiza a principalelor domenii si consider ca multinationalele romanesti ar trebui sa se orienteze si catre campanii sportive, culturale si pentru apararea drepturilor omului, nu doar catre cele sociale, care au o pondere de peste 40% din totalul campaniilor derulate in Romania”, a declarat Nicoleta Ciacu, asistent universitar doctorand la Universitatea “Constantin Brancoveanu” din Braila si co-autor al volumui “Responsabilitatea sociala corporativa de la relatii publice la dezvoltare durabila”, publicata la Editura Tritonic, in anul 2012.
Datele au fost centralizate de pe site-ul www.responsabilitatesociala.ro, iar lucrarea poate fi gasita integral pe site-ul www.meconomics.org (http://www.meconomics.org/#!home/c11fv)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page