Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (888)

* Fara a avea pretentia ca va spun o noutate, imi permit sa va reamintesc ca toate actiunile sau inactiunile umane au la baza motivatii, impulsuri morale, civice, sentimentale sau de alta natura. Pana si faptul ca suntem inactivi are la baza o motivatie. Cer scuze celor pr care i-am frustrat, timp de doua saptamani, de aceasta rubrica.

Am revenit la ea in urma interventiei unor persoane carora le port un respect deosebit si care mi-au cerut sa-mi continui ceea ce am inceput, chiar daca o parte dintre cititori n-au auzit de Stanley Kramer si de Lumea…. Nebuna…. Nebuna….. Nebuna, regizata pe marele ecran si lasata noua drept "mostenire", de a o confrunta zilnic. In plus, personal consider o dovada de respect fata de pamantul stramosesc de a continua si perpetua aceasta mare bogatie spirituala, trasa din seva unei natiuni, cu o istorie lunga si zbuciumata, care a supravietuit peste 2 Milenii, prin curaj, prin munca si prin sacrificii, prin credinta in Dumnezeu si prin speranta in ziua de maine.

Ma refer la limba romana "o imparateasa bogata…… floarea sufletului etnic al romanilor”, cum a denumit-o Eminescu, pe care o pastram si aparam cu indarjire, reprezentand pentru noi dovada cea mai clara a existentei, forma cea mai potrivita de manifestare nationala si culturala, precum si puntea ce ne leaga de tara natala si de romanii de pretutindeni. Din nefericire, prezervarea limbii, culturii, traditiei si a altor atribute ale poporului roman in America in general si in California in special, nu intra in sfera preocuparilor politicienilor romani de pe malul Dambovitei si nici ale reprezentantilor diplomatici ai Romaniei din America.

Si aici, ca in foarte multe domenii, ne distingem printr-o totala nepasare, desi, asa cum am atentionat autoritatile romane, imaginea Romaniei pe malul Potomacului nu este data de ceea ce se intampla pe malul Dambovitei ci de activitatea si realizarile membrilor comunitatii romane. Pana si guvernul comunist de la Hanoi, sprijina aparitia a sapte publicatii de limba vietnameza, desi -paradoxal- toate, dar absolut toate, ii sunt ostile. Sa speram ca pana la "trezirea” celor responsabili, va mai exista presa de limba romana pe meleagurile insoritei Californii. Deplangem sincer disparitia de pe esichierul publicistic a prestigioaselor publicatii Lumea Libera, Universul si Romanul Canadian.

Eu, personal, parafrazand pe Emile Zola, va Acuz pentru suportul inexistent, la adresa celor din California, locul unde peste 250,000 de americani isi au descendenta din Mioriticul Plai Carpatin. Pana sa ma dumiresc ce se intampla cu presa de limba romana din Statele Unite, Tribune Co. "parintele" ziarelor Chicago Tribune, Los Angeles Times si Baltimore Sun, au intocmit formele legale pentru declararea falimentului. Pana si New York Times, care are in spatele lui cele mai mari puteri financiare ale lumii, are probleme de natura financiara.

Pentru cei interesati, cu regret profund informez iesirea de pe esichierul publicistic a prestigioaselor The Cleveland Plain, The Fort Worth Star Telegram, New York Daily News- patronat de bilionarul Mart Zuckerman, The Chicago Sun Times, The San Francisco Cronicle, The Boston Globe, The Detroit News, The Miami Herald, The Philadelphia Daily News, The Minneapolis Star Tribune, Seattle Star !!! Conform parerilor emise de Martin Langeveld in Nieman Journalism Lab, declinul presei scrise este iminent. Haideti, macar la nivelul Californiei, sa-i dovedim ca a fost eronat.

In timp ce va scriu aceste randuri, la Londra se desfasoara Conferinta G-20, menita sa perfectioneze "totala dezordine” in care a ajuns acest mapamond, datorita incompetentei crase a celor care, chipurile, ne conduc. Si acolo si in alte perimetre geografice se promit, indiferent de coloratura politicienilor, lucruri imposibil de realizat. Tuturor le redau cuvintele unui mare om de stat- Winston Churcil- rostite tot la Londra, in Camera Comunelor, la 13 Mai 1940: " Nu am nimic de oferit, decat sange, munca istovitoare, lacrimi si sudoare.” (I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat).

Cei care se asteapta la cu totul altceva sunt complet eronati. Odata cu sosirea "conducatorilor”, la Londra au poposit cohorte de anarhisti, idealisti si alti idioti utili, care protesteaza impotriva a ceea ce numai ei stiu. Surprinzator ca aceleasi figuri-persoane au demonstrat si la intalnirile anterioare, indiferent ca s-au desfasurat la Geneva-Elvetia, Toronto-Canada, Santiago de Chile-Chile etc. Chiar nu intereseaza pe nimeni, cine se afla in spatele acestor globe-trotters, care colinda mapamondul in cautare de proteste? Sa fie aceleasi persoane care organizeaza si conferintele !?! Am motive temeinice sa cred ca "cineva” incearca sa aduca omenirea in pragul unei “Zone Sumbre” (Twilight Zone) adeverind ca minunatele istorisiri ale lui Rod Serling n-au fost fictiuni.

Nu pot incheia aceste randuri fara a multumi distinsei doamne Veronica Ghedoian, eminent om de cultura din Los Angeles, California, care m-a determinat sa reiau aceasta rubrica.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page